Lufthansa е в преговори с Airbus и Boeing за отлагане на поръчки

Бъдещето на Lufthansa се решава в следващите дни, заяви главният изпълнителен директор на германската компания

15:03 | 5 май 2020
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Шпор заяви, че авиокомпанията води преговори с Airbus и Boeing за отлагане на доставката на самолети, докато се очертаят плановете за излизане от кризата, предизвикана от коронавируса, съобщава Bloomberg.

Изправяйки се пред акционерите на годишното общо събрание на германската компания, което се проведе онлайн заради пандемията, мениджмънтът на Lufthansa каза, че не може да отговаря на въпроси, свързани с преговорите с германската държава, но че не е в интерес на никой да се допусне да се стигне до колапс.

„Бъдещето на Lufthansa се решава в следващите дни“, каза още Шпор. По неговите думи се работи за избягване изпадането в несъстоятелност с помощта на правителствата на четирите държави, в които компанията има дъщерни дружества.

Шпор се стреми да намали разходите след срива в пътуванията след десетилетие на бум в авиацията. В същото време той води преговори за спасителен пакет на стойност 12 млрд. евро от Германия и още три държави.

Акциите на Lufthansa са загубили 51% от стойността си от началото на годината.

Най-важната част от спасителен пакет – този от страна на Германия, който може да възлезе на 10 милиарда евро, все още не е договорен, тъй като Lufthansa се съпротивлява на осигуряването на влияние от страна държавата в компанията, твърдят хора, запознати с въпроса.

Карстен Шпор заяви, че преговорите с Airbus и Boeing са интензивни.

Lufthansa вече обяви планове за постоянно намаляване на броя на самолетите и затваряне на нискотарифното си подразделение Germanwings.

Германската авиокомпания има поръчки за 123 самолета към Airbus и за 40 към Boeing.

По информация на един от членовете на Надзорния съвет Lufthansa губи по 800 млн. евро на месец, въпреки че е спряла почти всичките си операции, като не се изключва и увеличение на капитала в даден момент.

Lufthansa вече е осигурила помощ от Швейцария за своята компания там под формата на 1,28 милиарда швейцарски франка (1,4 милиарда долара) кредитни гаранции. Преговори се водят и с Белгия и Австрия.