Авиационната индустрия в Европа се реорганизира заради коронакризата

Браншът е в търсене на актуална концепция в рамките на трансформацията си в условията на криза

19:00 | 8 май 2020
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Коронавирусната пандемия до голяма степен парализира въздушния трафик не само в Европа, а и в целия свят. Сега авиационната индустрия търси концепции за осигуряване на ликвидност. Това ще доведе до неизбежни промени в конструирането на летищата, транспортната политика, а вероятно и самолетите на бъдещето ще изглеждат по съвсем различен начин, пише Йенс Коенен за Handelsblatt

Главният изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Спор наскоро заяви: „В продължение на 65 години и с цената на много кризи ние сме изградили дейността си върху поставените от нашите предшественици основи".

"Ние превърнахме Lufthansa в лидер в Европа", обясни Спор по време на годишното общо събрание на акционерите на най-голямата авиокомпания в Германия във вторник. "Не минаха и 65 дни, преди да достигнем нивото от преди 65 години по отношение на обема на полетите. Това е пагубно и боли", допълни той.

"С други думи, директорът на Lufthansa, както и цялата индустрия в Европа "паднаха от високо“ в резултат на пандемията. Големи части от състава на въздухоплавателните флоти са паркирани на писти, където в момента не се случва никакво движение. Летенето от един град в друг, от една държава в друга - част от ежедневието в глобализирания свят от десетилетия, в момента е стопирано", става ясно от статията на Йенс Коенен.

Границите са затворени, перспективите са лоши, пише авторът. "Все още никой не знае кога и как можем да подновим дейност", казва Карстен Спор, пояснявайки, че нищо няма да бъде същото в авиационния сектор, както преди кризата.

Авиокомпании, летища, туристически агенции, доставчици на услуги за товарене и разтоварване на самолетите или за проверки за сигурност, хора, осъществяващи контрол на въздушното движение, производители на самолети и лизингодатели – това е само част от състава на веригата на авиационния бранш, която генерира добавена стойност за него и която насърчава глобализацията през последните десетилетия.

 „Кризата променя всички индустрии. Но докато други отрасли могат да възвърнат дейност по-рано, пандемията за авиацията е равносилна на промяна на правилата на играта“, казва Кристоф Мостерт, управляващ партньор на M2P Consulting, консултантска компания, специализирана в авиационната индустрия.

"Ще има по-малко авиокомпании, по-малко самолети, защото ще има по-малко пътници".

Ръководителите в авиационния бранш знаят това, но в момента те са фокусирани върху съвсем различна тема - страха от мащабните и скъпи регулации във връзка с новите и вероятно много различни защитни мерки в отделните страни.

Мнозина в бранша все още имат лоши спомени от хаоса в изискванията за сигурност след терористичните атаки през 2001 г., припомня Коенен.

Авиацията в частност се нуждае от стандарти за цяла Европа, в идеалния случай дори в световен мащаб, за да може да функционира по разумен начин, смятат мнозина експерти. Според тях целта е летищата в Европа да имат единен набор от правила за спазване на правилата за разстояние и хигиена, за да може това да върне увереността на пътниците, информира Handelsblatt.

Международната асоциация на летищата (ACI) стартира новата програма “Off the ground“. Съгласно нея пътниците в бъдеще ще трябва да могат да представят декларация за своето здравословно състояние преди полет. Авиокомпанията ще може да провери това при резервация на билета. Сред другите условия е измерване на температурата. ACI възнамерява да координира целия този процес.

Европейската комисия, от своя страна, се консултира с Европейска агенция за авиационна безопасност (EASA) във връзка с техническата безопасност и надежността на полетите и самолетите.

Всичко в момента изглежда като настъпила „бурна турбулентност“, отбелязва Йенс Коенен. И въпреки това мениджъри и политици вярват, че авиацията ще продължи да функционира при разумни условия в бъдеще.

Търсенето ще се възстанови след кризата и в този смисъл смятам, че въздушният трафик също ще се повиши пак“, изразява оптимизъм Джост Ламърс, ръководител на летището в Мюнхен от началото на годината.

Но какво ще коства връщането към нормалността, не е ясно. Експертите очакват истинска ценова война да се разрази през първите няколко месеца от рестарта в индустрията.

 „Когато полетите отново бъдат разрешени, всички авиокомпании ще бъдат под напрежение да запълнят капацитетите на своите самолети“, прогнозира шефът на Ryanair Майкъл О’Лири. В средносрочен план според него цените могат да се повишат. Авиокомпаниите ще ограничат предлагането, а допълнителните защитни усилия за предпазване от коронавируса ще трябва да бъдат платени по някакъв начин.

Възможни са и промени, посочва Handelsblatt. Все повече и повече правителства комбинират своята държавна помощ с изискването да направят пътуванията по-екологични. Франция и Австрия са напреднали в това отношение.

Така например, френското правителство комбинира своята програма в размер на милиарди за Air France с изискването на авиокомпанията да не предлага вътрешни маршрути, които могат да бъдат изминати с влак за два часа и половина. Очаква се до 2025 г. компанията да покрие 2% от своите нужди от гориво от възобновяеми източници.

Германският министър на околната среда Свеня Шулце изисква държавната подкрепа за авиацията да следва три цели: сигурност на работните места, защита на климата и иновации.