Ryanair съди ЕС заради програмата на Швеция за 455 млн. евро за авиокомпаниите

Според превозвача условията на програмата на шведското правителство изключват част от дружествата в сектора

20:06 | 5 май 2020
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ryanair Holdings е поискала от съда на Европейския съюз да отмени одобрената от ЕС програма на Швеция за гарантиране на заемите за авиокомпании на стойност 455 млн. евро (494 млн. долара), предава Bloomberg. Това е първото от вероятната поредица от дела срещу усилията на европейски правителства да спасят избрани авиокомпании, пострадали от срива на въздушния трафик.

В документите, внесени от Ryanair в съда на 1 май, се твърди, че Швеция е нарушила директивите на ЕС, като е ограничила държавните гаранции за заеми за авиокомпании, които са имали лиценз за пътническа авиация в Швеция на 1 януари, като на практика е изключила ирландския авиопревозвач и други авиокомпании, които имат услуги в скандинавската страна, но самолетите им са базирани в други страни в Европа.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри обвини правителствата, че спасяват предпочитаните си авиокомпании и не предлагат същата подкрепа на авиокомпании като неговата и Wizz Air Holdings, които е малко вероятно да получат големи спасителни пакети от страните, където са лицензирани.

Ryanair изрази същите притеснения относно сходни програми за подкрепа във Франция и Дания. Европейската комисия съобщи, че ще защити решението си в съда.

Повече по темата четете на Investor.bg.