Германия губи битката с растящата безработица

Според експерти безработните в страната ще се увеличат до 3 млн. души през 2020 г.

08:44 | 26 май 2020
Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Преди два месеца министърът на икономиката на Германия обеща, че ще направи всички по силите си, за да не бъде изгубено нито едно работно място по време на пандемията. Но вече безработицата в страната е нараснала до по-високи нива от тези по време на финансовата криза през 2009 г., пише Bloomberg в свой анализ.

Увеличаващите се проблеми на най-големия пазар на труда в Европа показват, че дори държави с добре изградени механизми за безопасност изпитват трудности в осигуряването на защита за служителите. Държавните субсидии за заплатите на служители не успяха да възпрепятстват резкия ръст на безработицата. През април бяха подадени близо 373 хил. заявления за безработица.

Много от хората в страната се регистрират като безработни, вместо да се записват за обучения за преквалификация. Но все пак редица икономисти се опасяват, че предстоят още проблеми за пазара на труда.

Очакванията са икономиката на Германия да продължи да страда, а много бизнеси остават под риск, докато коронавирусът тества лимита на политиката, която разчита на бързо възстановяване. Продължаващият ръст на безработицата би могъл да тласне икономиката в опасен цикъл. Това би означавало още по-слабо потребителско търсене, допълнително забавяне на възстановяването на икономиката и пореден удар за бизнеса, предимно за търговците на дребно и ресторантьорите.

„Ако ограничителните мерки продължат твърде дълго, много от временно заетите служители ще станат безработни“, обяснява Мартин Мюлер, икономист в държавната банка KfW.

Всяка пета компания в Германия е съкращавала служители през април, показва проучване на Ifo. А близо 50% от ресторантите и хотелите са закривали работни места. Мюлер изчислява, че безработицата ще се покачи до близо 3 млн. до края на 2020 г., което би било ръст от 800 хил. спрямо миналата година.