Докъде стигна Lufthаnsa със заема от 10 млрд, част 2

Бенедикт Камел, Bloomberg

19:57 | 25 май 2020

 

Майкъл O’Лиъри, директорът на Ryanair,  винаги е изказвал шумно мнението си и не е доволен от спасителните заеми на различни правителства.

Това се случи във Франция и той каза, че ще подаде съдебен иск срещу Air France и ще направи нещо такова и срещу Lufthansa.

Тезата му, още преди коронавируса да излезе на сцената, винаги е била, че авиокомпаниите не трябва да бъдат спасявани.

Правителствата не трябва да се месят в регионалните пазари и да подкрепят националните си превозвачи, защото както казва той, това просто е нечестно, казва шефът на Ryanair.

Той иска да знае защо немската Lufthansa ще получи 9 милиарда от правителството, а Ryanair да трябва да уволнява служители и да орязва бюджета си? Както казва O’Лиъри, неговата авиокомпания се бие не само с една ръка зад гърба, "а и с двете ръце зад гърба и това е ужасно несправедливо".

Въпреки това въпросът има и политическото измерение, което гласи, че не можеш да допуснеш фалит на националния превозвач.

Това е национален символ, компанията превозва бизнеса по света и носи бизнес за Германия. Така че спасяването на тези авиокомпании има силно политическо измерение.

Втора част на анализа на Бенедикт Камел, Bloomberg.