Докъде стигна Lufthаnsa със заема от 10 млрд, част 1

Бенедикт Камел, Bloomberg

17:17 | 25 май 2020

 

Германия ще предложи на Deutsche Lufthansa 9 млрд евро държавна помощ, с която държавата ще влезе в компанията, която бе приватизирана само преди десетилетие.

Финансовият пакет помощ включва поемане на първоначален дял от 20%, който може да се увеличи до блокираща квота от 25% плюс една акция в случай на враждебно поглъщане, съобщи авиокомпанията в понеделник.

Планът изисква одобрението на ЕС и според Bloomberg почти сигурно няма да бъде оспорван от конкурентни авиокомпании като Ryanair, като ще даде на германската държава право на вето над стратегията на превозвача за развитие.

Министърът на финансите Олаф Шолц каза, че държавната инвестиция ще бъде временна, но и че моментът на излизане ще зависи от темповете на възстановяване на Lufthansa.

„Когато държавата харчи такива пари, има задължението да се увери, че тази инвестиция няма да е за сметка на данъкоплатците”, каза Шолц.

Подобно на авиокомпаниите по света, Lufthansa също ще бори за оцеляване, след като ограниченията за пътуване с цел овладяване на пандемията от коронавирус сложиха край на десетилетния бум в авиацията.

Авиокомпанията планира да използва по-малко самолети, когато полетите се подновят и затваря нискоразходното си подразделение Germanwings, за да се адаптира към това, което предуждава, че може да бъде дългогодишен спад в търсенето.

Пакетът за Lufthansa е най-голямото корпоративно спасяване в Германия по време на кризата заради пандемията. Също и единственото, което включва пряка инвестиция от правителството на Ангела Меркел.

Възможно е да има още.

Правителството в Берлин създаде фонд от 100 млрд евро за купуване на дялове в закъсали компании в рамките на усилията си да стабилизира най-голямата европейска икономика.