Германската икономика отчита най-големия си спад от финансовата криза

БВП на най-голямата икономика в Европа се свива с 2.2% през първото тримесечие

09:54 | 25 май 2020
Обновен: 09:55 | 25 май 2020
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През първото тримесечие на тази година германската икономика отчита най-големия си спад на брутния вътрешен продукт от финансовата криза насам. Така най-голямата икономика в Европа навлиза в рецесия заради пандемията и последвалите ограничителни мерки, които бяха въведени в средата на март. Това обявиха от Германската статистическа служба Destatis, което потвърждава предварителните изчисления, съобщава MarketWatch.

В периода януари-март брутният вътрешен продукт на Германия се свива с 2.2% спрямо предходното тримесечие. На годишна база спадът е 2.3%. Това е вторият най-голям икономически спад след обединението на Германия. През първото тримесечие на 2009 г. германската икономика се сви с 4.7%.

Потреблението на домакинствата се понижава с 3.2%. Чуждестранната търговия също отчита спад заради пандемията. Според временни изчисления износът намалява с 3.1%. Износът на стоки се понижава с 4%, но износът на услуги се увеличава с 0.7%. Също така вносът на стоки и услуги се понижава с 1.6%.

Ограничителните мерки срещу коронавируса в Германия бяха въведени на 22-ри март и бяха по-леки спрямо тези в другите страни от еврозоната. Икономистите очакват още по-рязък спад на брутния вътрешен продукт на страната през второто тримесечие.

Германската икономика започна поетапното си отваряне на 20-ти април и поради това прогнозите са спадът на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие да е много по-голям в сравнение с първото.