Германия отговаря за над 50% от държавната помощ в ЕС за борбата с коронавируса

От Европейската комисия предупреждават, че има повод за опасения за изкривяване на пазарите

17:20 | 18 май 2020
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) обяви, че Германия отговаря за над половината от държавната помощ за 1.95 трлн. евро за ограничаване на негативното влияние на коронавируса върху икономиката, която бе одобрена от европейските регулатори. Това показва, че най-голямата икономика в Европа разпределя много повече разходи от по-бедните страни членки на блока, за да подпомогне националните си компании в оцеляването от пандемията, съобщава Bloomberg.

Говорителят на ЕС Ариана Подеста заяви, че данните са възможно най-доброто изчисление, тъй като много държави не дават цялостни бюджети на субсидиите, които планират да предоставят,  а други обмислят да увеличат първоначалните си бюджети. Помощта включва директни безвъзмездни плащания, както и гарантирани от държавата заеми.

„Има големи разлики в размера на държавната помощ, която е отпускана от страните членки. Изглежда, че това вероятно е свързано с фискално пространство, с което разполагат, както и с размера на техните икономики“, обясни Подеста по време на пресконференция. В данните е включена и Великобритания, която все още е обект на европейските правила въпреки Brexit.

Данните за държавната подкрепа на различните членки потвърждават предупрежденията на европейският комисар по конкуренцията Маргрет Вестагер, че разликите по отношение на пакета от стимули на държавите са причина за притеснение и има опасност да изкривят пазарите.

Също така Европейската комисия (ЕК) ще предложи създаването на инструмент за рекапитализирането на компании в икономическата общност на 27-ми май. Сред целите на предложението е да се възстановят равните правила между страни членки като Германия, които имат големи финансови възможности, и такива като Италия, които не могат да си позволят подобни разходи.