Европа е принудена да рестартира автомобилната си индустрия

Автомобилни компании са склонни на обединяване на ресурси и сливания в рамките на ЕС, за да запазят конкурентоспособността си на фона на небивала промяна

20:00 | 22 февруари 2024
Автор: Албертина Торсоли, Стефан Никола, Моника Раймунт
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Volkswagen, Renault и Stellantis мислят за немислимото, проучвайки възможностите за свързване със заклети конкуренти, за да произвеждат по-евтини електрически автомобили и да отблъснат екзистенциалните заплахи.

Тъй като китайските съперници и Tesla Inc. разкриват конкурентните слабости на най-големите европейски производители на масови автомобили, стана ясно, че чувството за спешност нараства и подходът да се работи както досега е губещ вариант.

Налице е "перфектно признание, че в бъдеще компаниите, които не са пригодени да се изправят ср ещу китайската конкуренция, сами ще се поставят в беда", заяви в интервю миналата седмица Карлос Таварес, главен изпълнителен директор на Stellantis NV - компанията, създадена от сливането през 2021 г. на италианския Fiat и френската PSA Group. Преди това той е казвал, че европейската автомобилна индустрия е изправена пред "кървава баня", ако не се адаптира.

Притиснати от забавянето на темповете на въвеждане на електрическите превозни средства, ръководителите на автомобилни компании обсъждат идеи, вариращи от обединяване на ресурсите за разработка до обединяване на предприятия в рамките на европейските граници, за да се конкурират по-добре в условията на промяна, която се случва веднъж на поколение. Предстоящите месеци са от решаващо значение.

Според BloombergNEF, вместо да изместят бензиновите автомобили, продажбите на напълно електрически автомобили през тази година ще нарастват с най-бавния темп от 2019 г. насам, като неочакваното забавяне на темпото ще засили конкуренцията. Дори за Tesla забавянето, което доведе до широко разпространено намаление на цените, оказа влияние. Спадът от 20% на акциите през тази година е изтрил около 150 млрд. долара от пазарната й капитализация - повече от два пъти стойността на VW.

Car Industry
Европейските производители на автомобили изостават при електрическите превозни средства. През миналата година Tesla и BYD са продали повече BEV автомобили, отколкото всички те, взети заедно

Сред неблагоприятните фактори за сектора са правителствата, които намаляват стимулите, фирмите за отдаване под наем, които се сблъскват с нарастващите разходи за ремонт, и потребителите, които са все по-разочаровани от политиките за климата, засягащи джоба им. Изборите в САЩ и Европа биха могли допълнително да подсилят настроенията срещу електрическите превозни средства, точно когато наближава критичната точка.

През 2025 г. в Европейския съюз влизат в сила по-строги правила за емисиите, което означава, че производителите трябва да продават повече автомобили, задвижвани с батерии, или ще бъдат подложени на големи глоби. Според изчисленията на Bloomberg, базирани на данни на компанията и регулаторните органи, при малко вероятния най-лош сценарий Volkswagen AG може да бъде санкциониран с над 2 млрд. евро (2,2 млрд. долара), ако не успее да намали в достатъчна степен емисиите на автомобилния парк.

Тъй като натискът върху европейските производители на автомобили да продават повече електрически превозни средства се засилва, китайските производители, подкрепяни от държавата, навлизат на охлаждащия се пазар с модели, които често са по-добри и по-евтини.

Car Industry
Комбинация от VW ID3 BYD Dolphin EV. Електрическият автомобил ID.3 на VW, вляво, и електрическият автомобил Dolphin на BYD Co. Снимка: Кентаро Такахаши/Bloomberg

Например цената на Dolphin на BYD Co. е с около 7000 евро по-ниска от тази на аналогично оборудвания VW ID.3, който германският автомобилен производител първоначално представяше като Beetle на ерата на електромобилите. Китайският производител ще подчертае европейските си амбиции, като покаже няколко електрически модела на автомобилното изложение в Женева следващата седмица, включително луксозен SUV, конкуриращ Mercedes-Benz G-класа.

Ако европейските автомобилопроизводители не успеят да разработят работещ план Б, има опасност от сътресения в индустрията, в която работят около 13 милиона души и която представлява 7 % от икономиката на ЕС.

"Ние похарчихме милиарди като индустрия, за да направим електрическата мобилност възможна", заяви Холгер Клайн, главен изпълнителен директор на ZF Friedrichshafen AG, германски производител на части, в който работят около 165 000 души по целия свят. "Сега въпросът е: Имаме ли правилните параметри?"

Car Industry
Забавяне на продажбите на електромобили в Европа. Търсенето на електрически превозни средства с батерии в региона се охлажда

Главният изпълнителен директор на Renault SA Лука де Мео се застъпва за алианс, подобен на обединението, което създаде европейски производител на самолети, който да се конкурира с Boeing Co. чрез обединяване на активите в Германия, Франция, Испания и Обединеното кралство. Изпълнителният директор твърди, че един "Airbus на автомобилите" би спомогнал за споделяне на огромните разходи за създаване на евтини електрически превозни средства, като същевременно би им позволил да се възползват от по-големия мащаб.

Интересът към по-широкото споделяне на разходите нарасна в края на миналата година, когато Renault представи концепция за електрически градски автомобил, който би струвал по-малко от 20 000 евро - половината от цената на ID.3 на VW. Инициативата на Де Мео е вдъхновена от японските автомобили тип "кей". Популярните миниавтомобили се произвеждат от няколко производители и получават преференциално третиране от регулаторните органи.

Появяват се различни подходи. Таварес от Stellantis открито обсъжда интереса си към сливания и придобивания, докато други са по-фокусирани върху по-малко трънливи сътрудничества.

Миналата седмица де Мео от Renault омаловажи спекулациите за голяма комбинация, като заяви пред телевизия Bloomberg, че гъвкавостта е по-важна от размера. Той потвърди, че разговорите за съвместна платформа за електромобили продължават "наляво и надясно".

"Много сме отворени за споделяне на този вид инвестиции, защото е много трудно да се правят пари с малки автомобили", каза де Мео, който преди това е работил за Volkswagen, както и за Fiat. "Опитваме се да намерим начин."

Сътресенията в Европа могат да се разпространят и в САЩ, където General Motors Co. и Ford Motor Co. също намаляват инвестициите си в електромобили и са заявили, че са отворени за партньорства с други компании. Администрацията на президента Джо Байдън обмисля да даде на производителите повече време за преминаване към електрически автомобили, съобщи през уикенда New York Times.

Car Industry
Производство на електромобили Renault SA Twingo в Словения. Служител използва лебедка, за да монтира задвижващата система на Renault Twingo Electric в завода на Renault Revoz d.d. в Ново Место, Словения. Снимка: Оливър Буник/Bloomberg

След като намалиха инвестиционните си планове, традиционните производители на автомобили върнаха повече пари на акционерите, което показва, че проблемът не е в липсата на ресурси. GM, Ford и Stellantis похарчиха общо 22,7 млрд. долара за обратно изкупуване на акции и изплащане на дивиденти през миналата година, докато Renault предложи миналата седмица най-голямото си изплащане на акционерите от пет години насам.

Не се очакваше да се получи така, когато ЕС одобри миналата година плановете си за ефективно спиране на продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. Съществуват редица причини за влошените настроения към електромобилите. Потребителите получиха неизправен софтуер и неочаквано високи експлоатационни разходи. Поради сложността на поддръжката, застраховането на електромобил струва по-скъпо, отколкото на конвенционален автомобил - два пъти повече в Обединеното кралство, например. Но достъпността може да се окаже най-голямата пречка за масовите купувачи.

Според Колин Маккерачър, анализатор в BNEF, спадът се очаква да бъде само временен, тъй като технологията на батериите и инфраструктурата за зареждане се подобряват.

Car Industry
Вътре в завода на Volkswagen AG VW ID.3. Служители работят на поточната линия за сглобяване на електрическите седани VW ID.3 и Cupra Born в завода в Цвикау, Германия. Снимка: Крисчтиан Боци/Bloomberg

Все пак разминаването между очакванията и реалността причинява болка. В своя център за електромобили в източния германски град Цвикау Volkswagen освободи над 200 временни работници и съкрати една смяна на една от монтажните линии.

Разговорите за сътрудничество в областта на електрическите превозни средства могат да се окажат от решаващо значение за Volkswagen, тъй като автомобилният гигант изпитва затруднения въпреки огромните инвестиции. След скандала с дизеловите двигатели през 2015 г. най-големият производител на автомобили в Европа определи вероятно най-амбициозния проект за електромобили в индустрията под ръководството на тогавашния главен изпълнителен директор Херберт Дийс. Софтуерът с грешки обаче забави ключови електрически модели, което допринесе за отстраняването му през 2022 г.

Неговият наследник Оливер Блуме оттегли много от инициативите, включително отказа от завод за 2 млрд. евро в Германия. Ръководителите казаха на работниците да се подготвят за допълнителни съкращения на разходите през тази година.

Ако не успеят да върнат стратегиите си в правилната посока, европейските автомобилни производители рискуват да изостанат още повече, а усилията да се спазят регулаторните правила може да означават да се плащат повече пари на Tesla за кредити за емисии - предавайки на компанията чиста печалба.

Car Industry
Влакът за регулаторни кредити на Tesla. Производителят на електромобили е получил почти 9 млрд. долара от своите противници

Те може би имат последен шанс. VW, Stellantis и Renault работят самостоятелно върху модели, струващи 25 000 евро или по-малко, докато Mercedes и BMW планират да пуснат няколко нови електрически автомобила с подобрена технология до средата на десетилетието.

Последното средство може да бъдат призиви за повече търговска и регулаторна защита. Според запознати ЕС трябва да преразгледа плановете си за постепенно извеждане от употреба на конвенционалните автомобили и производителите вече подготвят координирани усилия за лобиране скоро след изборите за Европейски парламент през юни. Европейската комисия разследва степента, в която Китай е подкрепил своята индустрия за електрически превозни средства, в рамките на проучване, което може да доведе до налагането на допълнителни мита още през юли.

Въпреки че отлагането на края на автомобилите с двигател с вътрешно горене може да даде отсрочка, то няма да реши проблемите с конкуренцията, които затрудняват прехода на Европа към електрическата ера. 

"Сред изпълнителните директори и в управителните съвети има много нервност и много изчакване по отношение на това как ще се развие 2024 г.", казва Александър Мариан, управляващ директор в AlixPartners в Париж.