Tesla пита кои работници са критични, разпалвайки страховете от съкращения

Акциите на компанията поскъпнаха с цели 3% до $190,61 преди началото на редовната търговия в сряда, на фона на общия спад с 26% тази година

17:04 | 7 февруари 2024
Автор: Дана Хъл и Ед Лъдлоу
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Персоналът на Tesla Inc. се подготвя за потенциални съкращения на работни места, след като мениджърите бяха помолени да потвърдят дали всяка от позициите на техните служители е критична.

Мениджърите в САЩ трябваше да направят двоичната оценка на ролите на своите заместници през последните дни, според хора, запознати с въпроса, които пожелаха анонимност, тъй като информацията е поверителна. Tesla е изпратила запитване за всяка позиция, след като отмени прегледите на ефективността на някои служители, казаха някои от хората.

Въпросът беше в съответствие с акцента на Илон Мъск върху усилията за намаляване на разходите в разгара на значително забавяне на растежа на продажбите на Tesla. Известно е, че главният изпълнителен директор възприема безмилостен подход към компаниите, които управлява – в края на 2022 г. той даде ултиматум на служителите на Twitter или да се ангажират с неговия „хардкор“ дух, или да напуснат.

Представители на Tesla не отговориха на искане за коментар. Акциите на автомобилния производител увеличиха печалбите си преди началото на редовната търговия в сряда, поскъпвайки с цели 3% до $190,61. Акциите се сринаха с 26% тази година.

Tesla приблизително удвои работната си сила от 2020 г. насам, завършвайки миналата година с повече от 140 000 служители в световен мащаб. В компанията работят около осем пъти повече хора, отколкото през 2016 г., годината преди пускането на пазара на седана Model 3.

Броят на служителите се увеличи с почти 10% миналата година, въпреки че Tesla направи определени съкращения. През февруари 2023 г. компанията уволни десетки служители в Бъфало, Ню Йорк, които етикетираха данните за нейната система за подпомагане на водача Autopilot. Автомобилният производител отрече да е уволнил работниците в отговор на синдикална кампания, обявена тогава.

52-годишният Мъск каза по време на разговора за тримесечния отчет на Tesla миналия месец, че компанията е „между две големи вълни на растеж“ – първата, произтичаща от представянето на Model 3 и Y, а следващата се очаква да дойде от по-евтино превозно средство, очаквано в края на следващата година.

Tesla отбеляза големи разходи за това следващо поколение електрически превозни средства и други инициативи за растеж, като бюджетира над 10 милиарда долара капиталови разходи тази година. Анализаторите също така очакват компанията да увеличи разходите за научноизследователска и развойна дейност до около 4,5 милиарда долара.

С нарастването на разходите за капиталови разходи и научноизследователска и развойна дейност, Tesla също предупреди миналия месец, че се доближава до границите на намаляване на разходите за съществуващата си гама.

„Това е постоянно упражнение и ние просто трябва да преследваме всяка възможна стотинка“, каза главният финансов директор Вайбав Танеджа по време на разговора за приходите на компанията на 24 януари. „Имаме силен екип, който е свръхфокусиран върху това.“

В публикация в блог относно съкращенията на работни места в Бъфало по това време преди година, Tesla каза, че оценява представянето на служителите по скала от 1 до 5 на всеки шест месеца и че е планирало „напускане“ за слабо представящите се.

В миналото Tesla периодично е съкращавала служители, въпреки че е продължавала да набира служители за определени позиции. Компанията има стотици обяви за работа на уебсайта си.