Най-голямата софтуерна компания в Европа спира да предлага Tesla на служителите

SAP се присъединява към фирмите за автомобили под наем Hertz Global Holdings Inc. и Sixt SE в оттеглянето от покупките на Tesla след като Мъск намали цените

13:34 | 6 февруари 2024
Автор: Агата Кантрил
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

SAP SE ще спре да предлага електрически превозни средства на Tesla Inc. на служителите си, възпрепятствайки усилията на Илон Мъск да расте на пазара на служебни автомобили.

Цените на Tesla се колебаят повече от тези на други производители, което усложнява планирането и увеличава рисковете, каза мениджърът на автопарка на базираната в Германия SAP пред вестник Handelsblatt.

Говорител на SAP потвърди коментарите и каза, че компанията никога не е предлагала Tesla на служители в Германия, най-големият ѝ пазар за служебни автомобили. Марката съставлява малка част от глобалния флот на компанията.

SAP се присъединява към фирмите за автомобили под наем Hertz Global Holdings Inc. и Sixt SE в оттеглянето от покупките на Tesla след като Мъск намали цените в гамата в преследване на ръст на продажбите. Компаниите за отдаване под наем и други собственици на автопаркове считат амортизацията сред най-големите си рискове за управление и са пострадали от ценовата война.

Повишените разходи за заеми, бавната икономика в части от Европа и нарастващият песимизъм около електромобилите замъгляват перспективите на индустрията. През декември регистрациите на електромобили са намалели почти наполовина в Германия, надвишавайки растежа на пазари, включително Обединеното кралство, Испания и Франция.

Миналия месец Мъск обяви нови намаления на цените, за да стимулира търсенето в Германия, Франция и Норвегия. Акциите на Tesla се сринаха с 27% тази година след удвояване през 2023 г.