Мъск губи 51 милиарда долара, но залогът е много по-голям

Късно във вторник канцлерът Катхалин Сейнт Джей Маккормик анулира пакет от компенсации в размер на 55 млрд. долара, които Tesla Inc. предостави на главния изпълнителен директор през 2018 г.

11:22 | 31 януари 2024
Автор: Лиъм Денинг
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

За Илон Мъск Канцлерският съд на щата Делауеър е като гигантски анти-АТМ, който изсмуква богатството му. Късно във вторник канцлерът Катхалин Сейнт Джей Маккормик анулира пакет от компенсации в размер на 55 млрд. долара, които Tesla Inc. предостави на главния изпълнителен директор през 2018 г. През 2022 г. същата съдийка председателстваше делото, в което Twitter Inc. в крайна сметка принуди Мъск да осъществи придобиването на компанията, като той се оттегли преди да се стигне до съдебен процес. Досега Twitter, сега X, не се представя добре.

След решението Мъск се включи в платформата, за да предупреди нищо неподозиращите предприемачи: "Никога не регистрирайте компанията си в щата Делауеър."

Навикът му да пише в Туитър подсказва, че този последен неуспех не е бил пълна изненада. Само преди няколко седмици той отправи слабо прикрита заплаха да пренесе най-добрите си идеи, свързани с изкуствения интелект, на друго място, ако не получи още един огромен дял от акциите на Tesla, твърдейки, че активистите могат да го откраднат и да поемат контрола. Това беше безсмислено поне на две нива - стойността на собствения му дял в Tesla се крепи на тези мечти за изкуствен интелект и на участието му като главен изпълнителен директор и главен маркетолог. Но то подсказваше за известна нервност във връзка с предстоящото решение.

Това решение, което вероятно ще бъде обжалвано, на практика отнема опции за акции на Tesla на стойност около 51 млрд. долара, които той все още не е упражнил. Той запазва пряк дял от 12,9% в компанията на стойност 79 млрд. долара при сегашната цена на акциите, като около 58% от тях са заложени като обезпечение за лични заеми към март миналата година. Той има и други големи дялове, като например в Space Exploration Technologies Corp. или Space X. Все още може да си позволи самолета, въпреки че загубата на първото място в световната класация за богатство може да го притесни малко.

По-важното е, че пародията и парадоксът, който представлява управлението на Tesla, отново са на показ.

Решението на съдията, че управителният съвет е бил в конфликт на интереси, когато е предоставил на Мъск гигантския пакет от компенсации, едва ли ще изненада всички дългогодишни наблюдатели на Tesla. Съветът на директорите на компанията, чийто най-дългогодишен член е братът на Мъск, отдавна е нещо повече от сатира на борда. Той е ръководил многобройни безобразия на Мъск и съмнителни корпоративни ходове, не на последно място придобиването на SolarCity Corp. - която дължеше средства на Мъск - и предполагаемата частна сделка, която завинаги ще се свързва с не особено водоустойчивата фраза "осигурено финансиране".

Вероятно бордът - в който все още има някои членове от 2018 г. - сега трябва да измисли нов пакет, който уж да попречи на Мъск да пренесе най-добрите си идеи другаде. Всичко това е толкова... каква е думата - Tesla-ish.

Желанието на самия Мъск за повече акции идва след като продаде част от притежаваните от него акции на Tesla и същевременно закупи платформа за социални медии, която отнема още повече време от основната му работа като магнат в сферата на електрическите превозни средства и като бонус може да отчужди хората, които са склонни да купуват тези електрически превозни средства. Изхвърлянето на дела му в Tesla на стойност почти 40 млрд. долара от края на 2021 г. до 2022 г. съвпадна със спад на акциите, а последното решение със сигурност ще породи опасения за това как личните му финанси могат да повлияят на акциите оттук нататък.

Всичко това се случва в момент на слабост в корпоративния сектор. Tesla току-що се отказа от целта си за растеж на основния автомобилен бизнес, докато работи по разработването на нов масов електромобил, като вместо това по нареждане на Мъск реши да пусне на пазара Cybertruck, който е по-скоро просто масов.

Централното място на Мъск в мистиката на Tesla означава, че подобни абсурди могат и вероятно ще бъдат приети. Той е едновременно главният актив и главният риск; трудно е да си представим, че без него Tesla се оценява на стойност, близка до 600 милиарда долара. Тази реалност може да представлява по-големият провал на борда.

Лиъм Денинг е колумнист на Bloomberg, който се занимава с енергетика. Бивш банкер, той е редактирал рубриката Heard on the Street на Wall Street Journal и е писал рубриката Lex на Financial Times.