Съдия блокира "неразбираемия" пакет от заплащане на Tesla от $56 млрд. за Мъск

Цената на акциите на Tesla падна с около 3% в следборсовата търговия след новината

07:01 | 31 януари 2024
Обновен: 07:09 | 31 януари 2024
Автор: Джак Фийли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пакетът от заплати на Илон Мъск в размер на 56 милиарда долара в Tesla Inc. беше отменен от съдия от Делауеър, след като акционер го оспори като прекомерен, решение, което ще отхапе огромна хапка от богатството на Мъск и ще постави под въпрос съдбата на неговите компании.

Това е така, ако решението оцелее след вероятно обжалване.

Решението от вторник, което се равнява на първата му голяма загуба в съда, означава, че повече от пет години след като съоснователят на производителя на електрически автомобили получи най-големия компенсационен план в историята, бордът на Tesla ще трябва да започне отначало и да излезе с ново предложение. Мъск никога не се е опитвал да упражни опциите си, откакто те бяха оспорвани в съда на Делауеър. Цената на акциите на Tesla падна с около 3% в следборсовата търговия след новината.

Мъск многократно е призовавал борда на директорите на Tesla да му организира още една голяма награда за акции, години след като той продаде значителна част от акциите си в компанията, за да придобие Twitter. Милиардерът каза, че се нуждае от по-голям дял в Tesla, за да запази контрола върху производителя на електрически автомобили и да се разшири още повече в областта на изкуствения интелект.

Решението оставя бъдещето на богатството на Мъск в неизвестност. На стойност около 51,1 милиарда долара, опциите бяха един от най-ценните му активи. Без тях нетното му богатство би спаднало до 154,3 милиарда долара, което го прави третият най-богат човек в света, след като прекара по-голямата част от последните няколко години като номер 1, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Евън Чеслър, базираният в Ню Йорк адвокат на Мъск, не отговори веднага на имейл и обаждане с искане за коментар късно във вторник относно решението.

След процес, приключил преди повече от година, главният съдия на административния съд на Делауеър Катлийн Сейнт Дж. Маккормик застана на страната на инвеститор, който се оплака, че директорите на Tesla не са разкрили надлежно информация относно пакета за компенсация на изпълнителния директор за 2018 г. и показателите за ефективност, изисквани от Мъск. Тя също така установи, че конфликти на интереси помрачават разглеждането от борда на плана за заплащане.

„В крайна сметка Мъск стартира процес на самоуправление, като прекалибрира скоростта и посоката по пътя, както намери за добре“, пише съдията в решение от 200 страници. „Този процес доведе до несправедлива цена. И чрез този съдебен спор ищецът иска спиране.“

52-годишният Мъск оглави списъка на богатството на Bloomberg благодарение на дела си в Tesla, най-скъпата автомобилна компания в света. Опциите върху акциите от неговия план за компенсация са се увеличили през последните няколко години, тъй като целите за ефективност са били постигнати, но той не е упражнил нито една от опциите, показват регулаторните документи.

Милиардерът бързо реагира на решението в своята социална медийна платформа X, известна преди като Twitter. Той препоръча „седалище в Невада или Тексас, ако предпочитате акционерите да решават въпросите“.

Мъск, който се гордее с пренебрежението си към корпоративните норми, обикновено надделява в съдебни битки, включително дело на акционер за придобиването на доставчика на възобновяема енергия SolarCity.

В делото за обезщетението адвокатите на акционера на Tesla Ричард Торнета твърдяха, че членовете на борда не са проявили независимост, когато са изготвили пакета за заплащане на главния изпълнителен директор на компанията и са му позволили да проектира неправилно детайлите на плана си за заплащане по свой вкус.

Мъск продиктува „рамката и финансовите условия, които останаха фундаментално непроменени“ по време на процеса на одобрение от борда, твърдят адвокатите на Торнета в кратка информация. В решението си Маккормик отбеляза, че Мъск е признал, че всъщност е „преговарял срещу себе си“ в обсъждането на заплатата си.

„Най-впечатляващият пропуск в процеса е липсата на каквито и да било доказателства за състезателни преговори между борда и Мъск относно размера“, пише съдията.

Защитата на Мъск не успя да обясни защо „безпрецедентният в историята план за компенсация“ е бил необходим, за да мотивира главния изпълнителен директор да постигне „трансформиращ растеж“. Мъск нямаше намерение да напуска Tesla и неговият дял в собствеността беше достатъчна мотивация, за да го държи фокусиран върху растежа, каза съдията.

"Добре за всички"

„Пометен от реториката на „добре за всички“ или може би озадачен от привлекателността на Мъск като суперзвезда, бордът никога не зададе въпроса за 55,8 милиарда долара: Беше ли изобщо необходим планът на Tesla, за да задържи Мъск и да постигне целите си?“, написа тя.

По време на представянето на резултатите на компанията миналата седмица, Мъск беше упорит в преследването си за по-голям дял в Tesla, представяйки проблема като преди всичко свързано с неговото управление на автомобилния производител, а не с пари.

„Не искам да я контролирам, но ако имам толкова малко влияние в компанията на този етап, може да бъда изхвърлен от някоя произволна консултантска фирма за акционери“, каза той.

Грег Варало, един от адвокатите на Торнета, приветства отмяната на „абсурдно огромния пакет от заплати за Мъск“. Той добави в имейл, че решението заличава ефекта на разреждане на акциите, който акционерите на Tesla са понесли от този „огромен“ план.

Остава неясно дали Мъск ще обжалва решението от вторник или бордът на Tesla ще изготви нов пакет от заплати.

Мъск е прекарал години - и е заложил голяма част от богатството си - в преследване на амбициите си да стигне до Марс чрез SpaceX, която се превърна във втория най-ценен стартъп в света и мощен гигант в комерсиалната космическа индустрия. Той обеща да използва опциите от пакета от 2018 г. за финансиране на колонизацията на Марс, ако той бъде подкрепен.

„Колонизирането на Марс е скъпо начинание“, пише съдията. „Мъск вярва, че има морално задължение да насочи богатството си към тази цел, а Мъск гледа на компенсацията си от Tesla като на средство за финансиране на тази мисия.“

В публикация в Twitter през 2018 г. той каза, че „около половината от парите ми са предназначени за решаване на проблеми на Земята и половината за подпомагане на създаването на самоподдържащ се град на Марс, за да се гарантира продължаването на живота (на всички видове), в случай че Земята бъде ударена от метеор като динозаврите или се случи Трета световна война".