Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мъск иска поне 25% контрол върху Tesla, за да разработи свой модел с AI

Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, "Бизнес старт", 16.01.2024 г.

13:26 | 16 януари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск намекна, че би искал да увеличи дела си в производителя на електромобили преди да започне да разработва продукти с изкуствен интелект (AI). По данни на Bloomberg сега той има дял над 12%. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

В публикация в социалната мрежа Х Мъск написа, че автомобилната му компания е колекция от дузина стартъпи. Той дори призова за сравнение между Tesla и General Motors, един от световните лидери в автомобилната индустрия.

Tesla разработва робота Optimus, а миналия месец публикува видео, в което се виждат постигнати подобрения в хуманоидния прототип. Автомобилопроизводителят също така инвестира над 1 млрд. долара в проекта за суперкомпютър Dojo, който трябва да обучава моделите за машинно обучение на производителя зад системите му за самоуправление и който според анализатори може да добави 500 млрд. долара към стойността на Tesla.

На ежегодния AI ден на Tesla през 2021 г. Мъск заяви, че иска да покаже, че компанията е повече от просто производител на електрически коли, а също така и „лидер в реалния AI“.

Мъск, който е и най-големият единичен акционер в компанията направи изказването си в Х в отговор на друга публикация, в която се питаше защо му е ново голямо възнаграждение, за да остане мотивиран.

 „Не се чувствам удобно да развивам Tesla като лидер в AI и роботиката, без да имам приблизително 25% контрол при гласуване“, посочи главният изпълнителен директор. „Ако имам 25%, това означава, че имам влияние, но мога да бъда преборен, ако два пъти повече акционери гласуват срещу мен спрямо за мен. При 15% или по-малко съотношението за/против при преодоляването ми прави поемането на контрола от съмнителни интереси твърде лесно“, заяви той.

По думите му причината засега да няма нов план за възнаграждения е защото компанията все още чака присъда по дело на акционери срещу по-ранен пакет от 55 млрд. долара.

След като увеличиха значително цената си през 2023 г., акциите на Tesla поевтиняват с 12% тази година, изтривайки над 94 млн. долара пазарна капитализация. В момента най-богатият човек света е изправен пред недоволство от страна на акционерите по редица въпроси: от плановете на Tesla за наследяване на ръководството до обвинения, че самият той не е достатъчно фокусиран върху работата си заради Х, която придоби през 2022 г.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.