Печалбите на BMW, Audi, Mercedes са под риск заради нарастващи отстъпки

Tesla може да продължи да намалява цените, за да завземе по-голям пазарен дял в Европа

17:54 | 12 февруари 2024
Автор: Майкъл Дийн, Джакомо Регелин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Отчетите на BMW, Audi и Mercedes за последната четвърт и резултатите за 2024 г. са застрашени, тъй като отстъпките за първокласните марки остават високи, но каталожните цени са значително по-ниски, пише в нов анализ на Bloomberg Intelligence. Все пак това може да е по-малко от насрещен вятър за производителите на традиционни автомобили, тъй като растежът на продажбите на EV се забавя. Трите немски премиум марки увеличиха отстъпките през 4-то тримесечие спрямо спадовете на цените при Tesla, въпреки че последната намали цените отново през ноември.

Отстъпките растат, цените падат

Ценообразуването на премиум автомобилни марки в Европа беше по-устойчиво от очакваното през 1H23, според JATO, но отстъпките бяха значително по-високи през 2H. Изключение направи Tesla, която намали офертите си през декември, въпреки че средната каталожна цена падна с 5% през ноември. Това, съчетано с интензивна ценoва конкуренция в Китай и по-голяма комбинация от по-евтини електрически превозни средства с батерии (BEV), вероятно ще генерират по-меки 4Q маржове. Ключов риск през 2024 г. е продължаващият низходящ път за нетната средна продажна цена (ASP) на първокласни марки. Нетните ASP за Mercedes, BMW и Tesla паднаха през последното тримесечие, докато тази за Audi се увеличи. Печалбите на автомобилните производители за 1H се облагодетелстваха от силните цени за 2022 г., вградени в натрупаните поръчки и доставени през периода. Очакваме допълнителен ASP натиск през 2024 г., тъй като конкуренцията се засилва, особено за BEV.

Отстъпките в каталожната цена се увеличават

Средните отстъпки спрямо каталожната цена за всички марки автомобили в Германия, Обединеното кралство и Франция се повишиха през 2023 г. след две години на спад, според данните на JATO, със средни каталожни цени на нива, сравними с декември 2022 г. Офертите през 4-то тримесечие бяха средно по-високи от тези през първите девет месеца като цяло на трите пазара, с рязък спад в Германия през януари, отразяващ намаляването на субсидиите за EV.

Ценообразуването вероятно ще бъде подложено на по-голям натиск, тъй като производството се нормализира и конкуренцията се увеличава, особено за BEV. Тъй като потребителите се противопоставят на увеличените разходи за финансиране, Tesla може да продължи да намалява цените, за да запълни нарастващия капацитет, който се увеличава в Германия.

Данните за цените на JATO са за трите най-големи пазара в Европа: Германия, Обединеното кралство и Франция, които представляват повече от 50% от продажбите на автомобили в региона.

Средните каталожни цени за европейски масови марки поеха във възходяща траектория през 2022 г., но паднаха обратно от пика през декември същата година. Това е с изключение на Dacia и Volkswagen, които повишиха цените през четвъртото тримесечие, според данни на JATO. В същото време отстъпките за превозни средства с двигатели с вътрешно горене (ICE) се повишиха, особено при Renault (след рязък спад през 3-то тримесечие) и Opel, докато Peugeot беше изключение. За BEV отстъпките включват държавни субсидии, които бяха намалени в Германия през януари и октомври и се очаква да паднат отново през 2024 г.

Отстъпките обикновено нарастват към края на годината, за да помогнат за постигане на целите за обем, въпреки че са се повишили за повечето производители от януари. Dacia се откроява със солидни цени и най-ниските предложения за ICE, които предвещава добри печалби на Renault за 2H.

Цени и намаляващи стимули обезсърчават купувачите

Скоростта на преход към електромобили може да продължи да се забавя, тъй като клиентите се възпират от високите цени, намаляващи субсидии (които са включени в общото изчисление на отстъпката) и намалени корпоративни данъчни стимули. Намаленията на Tesla все още не са се превърнали в по-ниски средни цени на BEV в индустрията в Европа - 34% по-висока спрямо моделите ICE през декември - в рязък контраст с интензивната конкуренция в Китай, където BEV често са по-евтини от техните еквиваленти с ICE.

Средните отстъпки за EV бяха по-ниски спрямо 2022 г., до голяма степен поради по-ниските държавни субсидии, въпреки че офертите при BEV остават високи около 16% през 2023 г.

Автомобилните производители се нуждаят от цените на BEV да останат с премия спрямо ICE до следващото поколение платформи, с по-добър мащаб и подобрена технология за батерии, които ще са налични от 2026 г.

Правилата за емисиите от 2025 г.

Емисиите на CO2 от средния автомобилен парк на европейските автомобилни производители ще бъдат обект на по-строг регламент WLTP от 2025 г., заменящ NEDC - за които те са съвместими при 95 г/км. Volkswagen трябва да намали емисиите през 2025 г. с около 15%, въз основа на анализ на JATO. Задачата е усложнена от
намаляващи държавни субсидии и засилена конкуренция от Китай.

Неспазване на новите правила ще задействат глоба от 95 евро за всяко превозно средство, регистрирано в ЕС, умножена на годишна база по всеки CO2 g/km над целта. Текущото изчисление на средния CO2 за флота се основава на правилата за тестване на NEDC, които ще бъдат конвертирани към по-строгите разпоредби на WLTP, с ново ограничение от 93,6 g/km, от 2025 г. Това е коригирано за средната маса на автомобилите на дадена марка.