Байдън търси още начини да не пуска китайските "умни коли" в САЩ освен митата

Мерките ще се прилагат за електромобили и части с произход от Китай, без значение къде са окончателно сглобени

16:13 | 9 февруари 2024
Обновен: 16:13 | 9 февруари 2024
Автор: Макензи Хокинс, Джош Уингроув, Дженифър Джейкъбс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според запознати администрацията на Байдън обмисля ограничения върху вноса на китайски "умни автомобили" и свързани с тях компоненти, които ще надхвърлят митата, за да отговорят на нарастващите опасения на САЩ относно сигурността на данните.

Мерките ще се прилагат за електромобили и части с произход от Китай, без значение къде са окончателно сглобени, за да се попречи на китайските производители да пренасят автомобили и компоненти на американските пазари през трети страни като Мексико. Мерките биха могли да се прилагат и за други държави, за които САЩ имат опасения относно данните. Те добавиха, че само с тарифи този проблем няма да бъде решен напълно.

Официалните лица на САЩ са особено загрижени за огромните количества данни, събирани от т.нар. интелигентни автомобили, които включват електромобили и други видове свързани и автономни превозни средства - казаха хората, на които бе осигурена анонимност, за да коментират поверителни разговори. Много от съвременните автомобили, както бензинови, така и електрически, са оборудвани с модеми, които ги свързват с интернет, което ги прави потенциални мишени за хакерски атаки.

Според някои от хората администрацията може да се опита да се справи с опасенията за сигурността на данните, като използва съществуващите правомощия на Министерството на търговията за регулиране на някои транзакции в областта на информационните и комуникационните технологии, но не е взето решение, тъй като служителите провеждат мащабно политическо проучване. 

Очаква се още следващата седмица да бъде публикувана отделна изпълнителна заповед, целяща да гарантира неприкосновеността на данните като цяло, а длъжностните лица също така обмислят корекции на митото от 27,5 % върху китайските електрически превозни средства, първоначално наложено от президента Доналд Тръмп. 

Белият дом и Министерството на търговията отказаха коментар.

Електрическите превозни средства събират огромни количества информация за своите водачи и заобикалящата ги среда, а силната конкуренция в бранша подтиква автомобилните производители да оборудват автомобилите си с все повече и по-добри сензори и софтуер за подпомагане на водача. Китайските разпоредби изискват от автомобилните компании да съхраняват и обработват голяма част от тези данни на територията на страната - правило, което може да обхване чувствителна лична информация, събирана от електромобилите, от регистрационни номера до характеристики на лицето.

Министърът на търговията Джина Реймондо се опасява, че тези данни могат да попаднат в ръцете на Пекин, заяви тя миналата седмица, като посочи забраната на Китай за използване на автомобили Tesla Inc. в близост до правителствени събрания и за военни цели. "Не можеш да караш Tesla по определени части от китайските пътища, казват, че е от съображения за национална сигурност", каза тя на събитие на Атлантическия съвет. "Е, помислете за това. Какви са съображенията за националната сигурност?"

Китайските производители на автомобили като BYD Co. не са стъпвали на американските пазари отчасти заради високите мита, но американските служители смятат, че в крайна сметка те могат да решат да преглътнат тези разходи. Цената на дребно на електрическите превозни средства, произведени в Китай, е по-малко от половината от тази на тези, произведени в САЩ, така че наводнението от китайски автомобили може да провали усилията на президента Джо Байдън за стимулиране на местното производство на електрически превозни средства. Конгресът също така се опасява, че китайски компании като Contemporary Amperex Technology Co, най-големият производител на батерии за електромобили в света, може да се опитат да се възползват от данъчните облекчения в Закона за намаляване на инфлацията, подписания от демократите закон за климата.

Администрацията на Байдън обмисля увеличаване на митата върху китайските електромобили и други стоки за чиста енергия в рамките на дългоочакван преглед на политиката на Тръмп. Но по-широкото усилие - обосновано отчасти от опасенията за сигурността на данните - надхвърля първоначално предвиденото, като цели да противодейства на потенциалните опити на китайските компании да избегнат митата, използвайки доставки от трети страни. 

Компании, включително BYD, обмислят места в Мексико за инвестиции в заводи, а министърът на финансите Джанет Йелън заяви през декември, че САЩ възнамеряват да помогнат на Мексико да засили проверката на чуждестранните инвестиции, включително от Китай.

Тръмп, който от години се изказва за амбициите на китайските фирми за електрически превозни средства в Мексико, обеща да увеличи митата за Китай, ако бъде избран за президент през ноември, като този месец заяви, че може дори да надхвърли предварително обявената обща стойност от 60 %.