Употребяваните електромобили започват да изглеждат като добра сделка

Понижаването на стойността на употребяваните автомобили е чудесно за потенциалните клиенти, но е болезнено за ранните потребители и за автомобилната индустрия

09:01 | 9 февруари 2024
Автор: Крис Брайънт
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

За да си купите ново електрическо Porsche Taycan в Обединеното кралство, са ви необходими поне 79 000 паунда; версиите с по-висока спецификация на тези спортни седани струват с десетки хиляди повече. Въпреки това тригодишни Taycan вече се предлагат за по-малко от 50 000 паунда. Употребяван електрически SUV Jaguar iPace - избран за Световен автомобил на годината през 2019 г. - може да бъде ваш за по-малко от 20 000 паунда, а електрическият хечбек i3 на BMW често се предлага на цена под 10 000 паунда на пазара на употребявани автомобили.

Търговецът на употребявани автомобили от Кембриджшир Лори Кемпстър от Auto Union Trading Co е продал 15 Porsche Taycan през последните шест седмици - в някои случаи на чуждестранни купувачи, за по-малко от половината от цената на автомобила, когато е бил нов. "Забелязахме, че цената на тези автомобили значително се понижава, и затова купихме няколко и те веднага се продадоха. Така че продължихме да ги купуваме", каза ми той по телефона. "Има търсене на употребявани електрически автомобили, след като цените станат по-разумни."

Понижаването на стойността на употребяваните автомобили е чудесно за потенциалните клиенти, но е болезнено за ранните потребители и за автомобилната индустрия: Високата амортизация намалява печалбите на собствениците на автопаркове и оскъпява новите лизингови договори. 

Енергийният преход ще се забави, ако правителствата и автомобилната индустрия не успеят да накарат потребителите да се чувстват комфортно при покупката на електрически превозни средства втора употреба.  Повече от три четвърти от автомобилите, които се купуват годишно в Европа, са употребявани, но все още делът на електромобилите в продажбите на употребявани автомобили на големи пазари като Обединеното кралство и Германия е под 2%.

Според данни, събрани от сайта за обяви Auto Trader, средните обявени цени на употребявани електрически автомобили са спаднали с около 23% в Обединеното кралство през последните 12 месеца на база сходни цени, докато общите цени на употребяваните автомобили са намалели с по-малко от 6%. В момента на сайта има стотици употребявани Porsche Taycan за продажба; при други модели електрически превозни средства спадът на стойността е още по-голям.


Кръвопролитие на употребявани електромобили/ Моделите на Audi и Tesla отбелязват едни от най-големите ценови спадове

Автомобилната индустрия не е чужда на амортизацията - всички видове превозни средства губят стойността си веднага след като ги изкарате от търговския обект и обикновено губят около половината от новата си цена след три години експлоатация.

Тази математика се промени за кратко по време на пандемията, когато прекъсването на производството на автомобили доведе до покачване на стойността на употребяваните автомобили. След като цените започнаха да се нормализират, електромобилите загубиха стойността си по-бързо от моделите с двигатели с вътрешно горене. Автомобилите с акумулаторни батерии запазват само 38,4% от първоначалната си стойност при замяна след 36 месеца и 60 000 км, в сравнение с 53,3% от първоначалната стойност за всички видове горива, според данни от Обединеното кралство, събрани през януари от Autovista24, филиал на групата за определяне на цените на автомобилите.

Очаква се разминаването да продължи, както показва тази прогноза на Auto Trader за бъдещите остатъчни стойности.


Амортизация на електрическите превозни средства/ Според настоящите тенденции електрическите превозни средства ще губят стойността си по-бързо от бензиновите модели

В някои случаи употребяваните електромобили са по-евтини от еквивалентите си с двигател с вътрешно горене, въпреки че като нови може да са стрували много повече. През септември британската абонаментна услуга за електромобили Onto Holdings изпадна в несъстоятелност, обвинявайки за финансовите си затруднения спадащите остатъчни стойности. Членовете на Британската асоциация за отдаване на превозни средства под наем и лизинг "почти повсеместно съобщават за тревогата си от нивата на риск, свързан с остатъчната стойност, които носят, особено по отношение на електрическите превозни средства задвижвани с батерии", предупреди браншовата организация през декември.

Ценовата война при новите електромобили, предизвикана от намаленията на цените на Tesla Inc. не помага, но има и други фактори: Потребителите знаят, че следващото поколение превозни средства, задвижвани с батерии, ще бъде по-добро от първоначалните усилия на производителите и не са склонни да плащат повече за технология, която скоро може да се окаже остаряла. Клиентите продължават да се притесняват от дълготрайността на батериите, въпреки че електрическите превозни средства обикновено се предлагат с осемгодишна гаранция за батериите, а проучванията показват, че клетките не се разрушават толкова бързо, колкото се предполагаше.


Някои електрически автомобили достигат ценови паритет/ Електрическите автомобили на Audi и Jaguar вече са по-евтини от сравнимите бензинови и дизелови автомобили на пазара на употребявани автомобили

Бумът на продажбите на нови електрически превозни средства може да е създал фалшиво усещане за основното потребителско търсене. Благодарение на щедрите данъчни облекчения повече от три четвърти от продажбите на електромобили в Обединеното кралство се падат на автопарковете и предприятията.

"Данъчните облекчения правят дори доста модерни електрически автомобили финансово по-привлекателни от нов бензинов автомобил от среден клас", казва Бен Нелмс, главен изпълнителен директор на мозъчния тръст за чист транспорт New AutoMotive. "Стратегията на правителството на Обединеното кралство беше да накара корпоративните автопаркове да закупят електрически автомобили, а след това да осигури предлагането на по-евтини електрически автомобили на пазара на употребявани автомобили. Това работи много добре, но обществените нагласи към употребяваните електромобили са повлияни от дезинформация и са по-скоро скептични."

Опасността се състои в това, че няма достатъчно купувачи, след като лизинговите корпоративни автомобили навлязат на пазара на употребявани автомобили, и че има несъответствие във вида на наличните автомобили: премиум EV, използвани като служебни автомобили, може да не се харесат на частните купувачи, които търсят евтин модел втора употреба.

Пренасищането с употребявани електромобили може да се задълбочи, тъй като автопаркове и компании за отдаване под наем, като Hertz Global Holdings Inc., се отказват от електромобилите поради високите разходи за амортизация и поддръжка, а разпоредбите за емисиите принуждават производителите да продължават да продават нови електромобили, независимо от силата на търсенето.

Променливите стойности на употребяваните автомобили предизвикаха призиви към повече правителства да подкрепят пазара на употребявани автомобили - САЩ и Нидерландия са сред страните, които вече субсидират такива покупки.

По-устойчиво решение е да се облекчат продължителните притеснения на потребителите. Наред с подобряването на инфраструктурата за зареждане и справянето с високите разходи за застраховки и ремонт на колизии, приоритет трябва да бъде ускоряването на усилията за създаване на стандартизиран тест, който търговците да могат да извършват, за да удостоверят състоянието на батерията. По-подробна информация за историята на зареждане също би помогнала, тъй като това може да повлияе на дълготрайността на акумулатора.

Производителите също трябва да инвестират в продажбите на употребявани електрически превозни средства, а лизингодателите трябва да популяризират употребяваните електрически превозни средства сред ползвателите на служебни автомобили, а не само новите (както например прави Octopus Electric Vehicles). 

В крайна сметка пазарът може да се обърне и да възнагради електромобилите с по-добри остатъчни стойности от моделите с двигатели с вътрешно горене, които те заместват. Но междувременно един неорганизиран пазар на употребявани електрически превозни средства може да посее недоверие и да повиши цената на лизинга на нови електрически превозни средства (чиято цена се изчислява въз основа на очакваната амортизация).

За тези, които са готови да си напишат домашното - и да рискуват по-нататъшно потенциално понижаване на остатъчната стойност - това може да е чудесен момент да си вземат евтин употребяван електромобил. Всъщност дори Поршетата започват да изглеждат изгодни.

Крис Брайънт е колумнист на Bloomberg, който се занимава с индустриални компании в Европа. Преди това е бил репортер във Financial Times.