Сривът на Tesla кара инвеститорите да се чудят дали все още е великолепна

Tesla записва най-лошото представяне в индекса на Великолепната седморка тази година

09:01 | 12 февруари 2024
Автор: Еша Дей
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако изграждате списък с най-важните акции на пазара, Tesla Inc. трябва да е в него. Нали?

Това е част от разрастващ се дебат на Уолстрийт, където акциите на производителя на електрически превозни средства на Илон Мъск се понижават, докато останалите пазари се покачват - и компанията предупреждава, че нещата може да не се подобрят за известно време. Първоначален член на т. нар. Великолепната седморка на технологичните акции, които издигнаха индекса S&P 500 до нови висоти, търговците сега се чудят дали името на Tesla принадлежи редом с тези други мощни компании.

След удвояване през миналата година, цената на акциите на Tesla е намаляла с 22% в началото на 2024 г. Сравнете това с ръста от 46% на Nvidia Corp. или ръста от 32% на Meta Platforms Inc. от началото на годината и е лесно да видите откъде идват въпросите. Всъщност това е най-лошото представяне в индекса на Великолепната седморка тази година.

Проблемът за производителя на електромобили е, че шест от тези седем компании се възползват от ентусиазма около процъфтяващата технология за изкуствен интелект. Групата достигна рекордно тегло от 29,5% в S&P 500 миналата седмица дори със спада на Tesla, според данни, събрани от Bloomberg. Но въпреки усилията на Мъск да позиционира компанията си като инвестиция в AI, реалността е, че Tesla е изправена пред уникален набор от предизвикателства.

„Въпреки че Илон Мъск вероятно не би се съгласил, инвеститорите не виждат Tesla като AI играч, както повечето от другите акции на Великолепната седморка“, каза Матю Малей, главен пазарен стратег в Miller Tabak + Co. „Имаме много по-различен фон за Tesla и другите в групата — тенденцията на търсене на продуктите на Tesla избледнява, докато експлозивно нараства за онези компании, които са по-асоциирани с AI.“

По-лоша прогноза

В основата на това разделение е влошаващата се перспектива за електрическите превозни средства. Очаква се търсенето да се забави през 2024 г., а може би и след това, което поражда съмнения относно способността на Tesla да расте с бързите темпове, които инвеститорите са свикнали да виждат.

Приблизително една трета от анализаторите, покриващи Tesla, препоръчват закупуване на акции, в сравнение със средно 85% за останалата част от Великолепната седморка. Нещо повече, анализаторите намалиха средната си оценка за печалба за 2024 г. за Tesla почти наполовина през последните 12 месеца, докато очакванията за печалби за останалите се повишиха или останаха непроменени.

„Предизвикателството е, че Tesla се превърна в компания с един продукт – Model Y, като всяка друга инициатива или не допринася значително за приходите и печалбите, или все още е малко научен проект“, каза Джефри Осбърн от Cowen. „Да бъдеш компания с един продукт и неправилното управление на графика на продуктовите цикли може да създаде периоди на болка, в които се намираме сега, докато автомобилът от следващо поколение не излезе следващата година или през 2026 г.“

Двойният проблем от забавянето на търсенето на EV и нестабилните данни за AI затрудняват инвеститорите да преглътнат изключително високата оценка на Tesla. Дори и с тазгодишната разпродажба, акциите се търгуват при над 60 пъти бъдещи печалби. Втората най-скъпа акция на Magnificent Seven е Nvidia Corp. с около 36 пъти бъдещите печалби, докато останалите се търгуват между ниските двадесет и тридесет.

„През годината други в Mag Seven успяха да покажат как изкуственият интелект стимулира истински, печеливш бизнес растеж“, каза в интервю Браян Джонсън, бивш автомобилен анализатор в Barclays и основател на Metonic Advisors. „Инвеститорите на Tesla току-що получиха няколко произволни видеоклипа на Optimus, неясноти около проекта Dojo и още една реклама за напълно автономно шофиране, което може да е подобрение, но все още е далеч от възможностите за роботакси.“

За разлика от тях, останалите технологични компании с мега капитализация могат да се похвалят с разнообразни и стабилни потоци от приходи, които в повечето случаи водят до малко по-бавен растеж, но също и до по-малко волатилни акции.

Бъдещ залог

Вярващите в Tesla казват, че уникалната позиция на компанията като единствения печеливш, широкомащабен, чист производител на електромобили ѝ печели място в елитния клуб. Въпреки че се очаква търсенето да спадне в краткосрочен план, експертите масово очакват електрическите автомобили в крайна сметка да доминират в автомобилната индустрия. За всеки, който желае да заложи на това бъдеще, Tesla все още е единствената истинска игра в града, което също обяснява високата ѝ пазарна оценка и принципа „всичко или нищо“ на цената на акциите на компанията – скок с 50% през 2021 г., падане с 65% през 2021 г. 2022 г. и след това скок със 102% през 2023 г.

„Мога да разбера, че трейдърите са краткосрочно негативни за акциите“, каза Брайън Мълбъри, клиентски портфолио мениджър в Zacks Investment Management. „Но дългосрочните инвеститори вероятно са по-положително настроени, като се има предвид, че никой друг производител на EV не може да произведе рентабилно обема единици, които Tesla прави, в чистото EV пространство.“

Оптимистичните инвеститори в Tesla също така посочват, че ръстът на приходите на компанията след 2024 г. се очаква да надмине всички от Великолепната седморка, с изключение на Nvidia Corp. Печалбите също се предвижда да се възстановят през 2025 г., след спад през тази година, и ще се покачват с по-бързи темпове отколкото повечето други технологични гиганти.

И все пак силното излагане на Tesla на цикличната автомобилна индустрия я отличава сред Великолепната седморка, особено в светлината на несигурността около технологията на самоуправляващите се автомобили. Въпреки че Мъск често е твърдял, че бъдещето, в което така наречените роботаксита ще бъдат обичайно нещо, не е далече, повечето експерти от индустрията смятат, че ще ги чакаме с години, ако не и десетилетия.

„Tesla е една от по-рисковите компании, които покриваме, защото основният бизнес е цикличен, а частта от автономията е двоична“, каза Ивана Делевска, главен инвестиционен директор на Spear Invest. „Те или ще разбият кода на автономията, или това ще се проточи много години, преди някой да намери решение.“