Tesla прибира $9 милиарда от автомобилопроизводители, които не продават достатъчно

Продажбата на регулаторни кредити е печеливш бизнес за Tesla. Тя ги печели, като произвежда и продава електромобили, а след това ги продава на производители

09:00 | 10 февруари 2024
Обновен: 09:09 | 10 февруари 2024
Автор: Крейг Трудел
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. продължава да печели от други производители на автомобили, които се нуждаят от помощ, за да покрият стандартите за емисии, поддържайки доходоносен бизнес, за който компанията смяташе, че ще изчезне.

Ръководеният от Илон Мъск производител е генерирал 1,79 млрд. долара приходи от регулаторни кредити през миналата година, показва годишната документация, подадена миналата седмица. С това общата сума, която Тесла е получила от 2009 г. насам, достигна почти 9 млрд. долара.


Регулаторните кредити на Tesla/ Производителят на електромобили е получил почти 9 милиарда долара от конкурентите си

Продажбата на регулаторни кредити е печеливш бизнес за Tesla. Тя ги печели, като произвежда и продава електромобили, а след това ги продава на производители, чиито нови автомобили надвишават ограниченията за емисии, определени от различни органи, включително в Китай, Европейския съюз и щата Калифорния.

Тесла не поема почти никакви допълнителни разходи за получаване на кредитите, така че продажбите са на практика чиста печалба.

Преди три години и половина главният финансов директор на Tesla заяви, че очаква приходите постепенно да намалеят.

"Не управляваме бизнеса с предположението, че регулаторните кредити ще допринесат значително за бъдещето", заяви тогавашният главен финансов директор Закари Къркхорн по време на разговора за приходите през юли 2020 г. "Това ще продължи за определен период от време, но в крайна сметка този поток от регулаторни кредити ще намалее".

През тази година Tesla е спечелила 1,58 млрд. долара от продажбата на регулаторни кредити. Въпреки че през 2021 г. компанията генерира с около 7% по-малко приходи от кредити, през последните две години тя е донесла повече от 1,7 млрд. долара.

За никого не е тайна, че ръководителите на автомобилни компании съжаляват, че им се е наложило да дават пари на Tesla за тази цел.

"Наистина ги вбесява, че Tesla получи толкова голям тласък от това, че е единственият производител на чисто електрически автомобили", казва Мери Никълс, бивш председател на Калифорнийския съвет за въздушни ресурси, пред Bloomberg News през 2017 г. "На практика те помогнаха да се финансира тази новосъздадена компания, която сега има целия блясък".

Макар че оттогава се появиха още производители на електромобили, бизнесът на Tesla с регулаторни кредити може би все още има място за развитие.

Автомобилните производители, сред които Volkswagen AG и General Motors Co., не постигнаха целите си за производство на електрически превозни средства и забавиха или отмениха инвестициите в производството на електрически превозни средства. През последните години VW и GM се нуждаеха от помощ за спазване на стандартите за емисии, както и Honda Motor Co. и Jaguar Land Rover.

Междувременно правилата за емисиите не стават по-лесни. Европа определи по-строги цели за емисиите от автомобили от следващата година и от 2030 г. нататък, а Обединеното кралство прие мандат за превозни средства с нулеви емисии от тази година.