Tesla, VW може да се окажат свързани с уйгурския принудителен труд в Китай

Синдзян е важен производител на алуминий, осигуряващ около 9% от световните доставки, а индустрията се свързва с обвинения за принудителен труд на уйгури и други мюсюлмански малцинства

15:50 | 1 февруари 2024
Автор: Линда Лю
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според доклад на Human Rights Watch (HRW) пет от най-големите производители на автомобили в света не проследяват достатъчно добре своите вериги за доставки, за да изкоренят връзките с програми за принудителен труд в китайския регион Синдзян.

Районът в северозападната част на Китай е важен производител на алуминий, осигуряващ около 9% от световните доставки, а индустрията е свързана с програми за прехвърляне на работна ръка, спонсорирани от държавата, които са обвинявани в принудителен труд на уйгури и други мюсюлмански малцинства, се казва в доклада.

Това е довело до повишен риск от излагане на принудителен труд на досегашните производители на автомобили Toyota Motor Corp., General Motors Co. и Volkswagen AG, както и на производителите на електромобили Tesla Inc. и китайската BYD Co. Зависимостта на сектора от въглища за захранване на алуминиевите топилни заводи увеличава рисковете. 

Проблемът се усложнява от заплахата от репресии от страна на правителството срещу компании, които разследват връзки със Синдзян, и от отношенията на съвместни предприятия между чуждестранни и китайски фирми, които ограничават усилията на производителите на автомобили да проследят веригата на доставки, казват от HRW. Групата със седалище в САЩ основава своите констатации на статии в китайските държавни медии, доклади на компании и правителствени изявления.

Китай твърди, че програмите му за работа в селските райони извеждат жителите от бедността, но САЩ и други страни твърдят, че системата е принудителна, като много уйгури се страхуват да откажат на правителството, което отделно е обвинявано, че е вкарало в затвора над един милион от тях през последните години. Спорът забърка най-различни индустрии - от соларни панели до памук и домати, наруши търговските потоци и доведе до това, че индустриални гиганти като Nike Inc. попаднаха в епицентъра на спора.

Алуминият и преди е бил подлаган на проверки, но сложността на веригата на доставки - металът се купува и продава от търговци на стоки и се преработва в сплави - позволява лесно да се прикрие произходът на даден продукт. Китай многократно е отричал твърденията за принудителен труд, наричайки по-ранни изследвания на връзките на автомобилните производители със Синдзян "злонамерени клевети".

BYD и Tesla не отговориха на молбите на Bloomberg News за коментар на доклада на HRW. От Toyota заявиха, че ще разгледат внимателно доклада и компанията очаква от доставчиците си да не нарушават човешките права. Представител на GM в Китай не е отговорил веднага на молбата за коментар.

VW заяви в свое становище, че се придържа към Ръководните принципи на ООН за бизнеса и правата на човека и заема позиция срещу принудителния труд. Доставчиците в Китай, на които компанията възлага пряко поръчки, са в обхвата на нейните мерки за устойчиво възлагане на обществени поръчки. Твърденията се разследват от фирмата, а нарушенията, включително принудителният труд, могат да доведат до прекратяване на договора с доставчика, ако не бъдат предприети коригиращи действия.

Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай не отговори веднага на факс, в който се искаше коментар по доклада.

Липса на прозрачност
Определянето на мащаба на използването на принудителен уйгурски труд в Китай е трудно, тъй като правителството позволява ограничен, ако изобщо позволява такъв, достъп на разследващите, които разглеждат твърдения за нарушения на правата на човека. 

Между 2014 г. и 2019 г. в Синдзян са били премествани около 2,76 млн. селски работници годишно, предимно от южната част на региона, където живее по-голямата част от уйгурите, твърди HRW, позовавайки се на доклад на Синхуа. Но цифрата може да включва премествания на хански китайци, които са етническото мнозинство в страната, и да отчита многократни премествания на едно и също лице в рамките на една година. През 2021 г. е имало 3,2 милиона прехвърляния, се казва в доклада.

Повечето производители на автомобили имат политики за премахване на принудителния труд и изискват от доставчиците си да се справят с подобни рискове, но според HRW фирмите нямат необходимите познания за своите вериги за доставки на алуминий. 

В отговор на HRW Tesla заяви, че в няколко случая е проследила веригата си за доставки обратно до мините и не е открила доказателства за принудителен труд. Но компанията не е предоставила подробна информация за това каква част от доставките си на алуминий е проследила до нивото на металургичния завод или не е разкрила произхода на доставките, се казва в доклада.

VW заяви, че е приоритизирал определени алуминиеви части, тъй като има десетки хиляди доставчици, което прави пълната прозрачност на веригата на доставки изключително трудна, според доклада. Мерките за отговорно снабдяване не обхващат неконтролираните от него китайски съвместни предприятия, каза той.

Toyota и BYD не отговориха на въпросите на Human Rights Watch. GM заяви пред групата, че непрекъснато работи с партньорите си за преодоляване на потенциалните рискове от принудителен труд във веригата за доставки, но не даде подробности как осигурява надзор над доставките от китайските съвместни предприятия, се казва в доклада.

Правителствата, включително на Обединеното кралство, Австралия и Канада, трябва да приемат закони за забрана на вноса, свързан с принудителен труд, и да изискват от компаниите да разкриват своите вериги за доставки на стоки с висок риск от връзки с нарушения на човешките права, заяви HRW. 

В САЩ, които вече са насочени към продукти от Синдзян, Работната група за прилагане на закона за принудителния труд следва да превърне алуминия във "високоприоритетен сектор" съгласно Закона за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите, а страната следва да изисква от регистрираните компании да подават годишни доклади, в които да посочват, че не се снабдяват с високорискови стоки от Синдзян, се казва в доклада.

"Автомобилните компании просто не знаят степента на връзките си с принудителния труд в Синдзян в техните вериги за доставка на алуминий", каза Джим Уормингтън, старши изследовател и застъпник за корпоративна отчетност в Human Rights Watch. "Потребителите трябва да знаят, че техните автомобили може да съдържат материали, свързани с принудителен труд или други злоупотреби."