Как BYD детронира Tesla

Войната на титаните в света на електромобилите навлиза в нова фаза

09:00 | 9 февруари 2024
Обновен: 22:32 | 10 февруари 2024
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От Веселина Спасова

Една класическа поговорка звучи така: „който се смее последен, се смее най-добре“. Навярно милиардерът Илън Мъск никога не е подозирал, че короната му ще бъде отнета именно от компанията,  чиито амбиции самият инвеститор неотдавна подложи на съмнение.

През 2011 Мъск с ирония и насмешка коментира амбициите на BYD, оценявайки китайската автомобилна компания като „не особено привлекателна“, а технологията, с която работи – не особено силна. „BYD като компания има доста сериозни проблеми в Китай. Мисля, че фокусът им е и с право трябва да бъде върху това да постараят просто да не загинат там в Китай“, заяви Мъск по време на интервю за Bloomberg тогава.

(I don't think they have a great product. I don't think it's particularly attractive. The technology is not very strong. And BYD as a company has pretty  severe problems in their home turf in China. So I think they their focus is and rightly should be on making sure they don't die in China.

Парадоксът е, че само за едно десетилетие азиатският производител не само че не загина, а дори се наложи над Tesla.  Китайската компания изпревари американския концерн като най-голям производител на електромобили в света. С днешна дата известният предприемач признава, че не е трябвало да приема появата на китайската марка с подобно лекомислие.

Компанията на Илън Мъск бе изместена от първото място по брой продажби не съвсем безпроблемно, но резултатите са категорични. За първи път в историята си китайският производител на електромобили се радва на подобен рекорд. Причина за ликуването са регистрираните доставки през последното тримесечие на вече отминалата година, с чиято стойност изпреварва конкурента си.

За периода октомври-декември американският концерн отчита малко над 484 000 продадени автомобила. Резултатът е отличен, защото надминава очакванията на анализаторите с около 11 000 коли. Надхвърлянето на пазарните прогнози подкрепи компанията в усилията й да постигне рекордни продажби за годината – което бе много добра новина. Но това постижение не бе достатъчно, за да удържи Tesla на трона. Защото за същия период BYD продаде 42 000 автомобила повече и китайският гигант завърши годината с 526 000 продадени е-коли.

За Tesla това бе тежък удар, а за прогреса на световната електромобилна индустрия – съществена крачка напред. Детронирането на Tesla е ясен сигнал за преструктурирането на конкурентната битка при автомобилите с батерии. Резултатите са естествено продължение на възхода на китайските компании за производство на е-коли, начело с една абсолютно неизвестна производствена група, която Мъск толкова ехидно иронизираше преди десетина година години.

Нека все пак обърнем поглед към целогодишното представяне на компаниите. За последните 12 месеца Tesla продължава да изпреварва BYD при доставките, като китайската марка е продала през 2023 около 3.02 млн., но от тях 1.4 млн. са плъгин хибриди.

BYD заслужено спечели короната в Китай, като постигна впечатляващо ускорение в продажбите си. Успехът бе подкрепен и от ръст в китайския износ към външни пазари, най-важен от които се очертава Европа. Това създаде още по-силна конкуренция за Tesla макар, че периметърът за растеж на американския гигант далеч не се изчерпва само дотук. Все още Tesla е на челна позиция по печабли, въпреки отчетените от BYD добри финансови резултати. Доставките на компанията са доказателство и за ефекта от теорията за атрактивната цена, която демонстрира как намаленията работят в полза на китайските компании.

Пазарни анализатори обаче споделят, че разгарът на борбата ще се отрази негативно върху маржовете и на двете компании. Въпреки тези рискове, за BYD работи максимата, че успехът изисква жертви, а за азиатския производител на захранвани с батерии автомобили залогът е особено висок - както увеличаване на пазарния дял, така и ръст на имиджа и признанието за BYD.

Основата на китайския успех в света на електромобилите се крепи върху сравнително по-ниската стойност на крайния продукт. Е-колите на BYD печелят сериозно предимство в Европа тъкмо  благодарение на своите атрактивни цени. Потребителските предпочитания към по-евтина и по-умна кола са ключови и тъкмо те затягат примката около врата на производителите на е-коли.

BYD разполага и с още едно ключово предимство – установена собствена мрежа от доставки. Една от тайните на успеха й се крие в това, че компанията не загърби първоначалния си бизнес - производството на батерии. В условията на макроикономически проблеми, затруднения с доставките и производството на компоненти, в условия на повишаващите се нива на разходи това се оказа водещо предимство.

Успехът на китайския производител BYD се дължи на правилни решения и успешни планове за развитие. Широкият индустриален профил на компанията ѝ осигурява преднина пред конкуренцията. Освен подкрепата на Уорън Бъфет, решаващо значение за престижните постижения на BYD изигра също така и вертикалната интеграция. Вместо да разчита на други компании за части, китайският производител заложи върху разработването на формула за евтино производство на електромобили, която впоследствие й позволи да предлага широка гама от достъпни коли с алтернативно задвижване на по-ниски цени.

Войната на титаните в света на електромобилите навлиза в нова фаза. На практика пазарът е на път да короняса нов крал, който бързо и амбициозно се фокусира върху намирането на чуждестранни пазари. Битката в света на електромобилите подсказва колко големи са надеждите на автомобилната индустрия по отношение бума при електрическите превозни средства. И по всичко личи, че залозите за победител в надпреварата на пазара са в полза на Китай.

Поднебесната се нуждаеше от малко повече време, за да превърне автомобилите, задвижвани с нова енергия, в свое основно преимущество. Страната инвестира милиарди юани в планове за изграждане на веригите на доставка, обърна особено внимание за локализирането на технологии, както и за тяхното развитие. Зад целия този успех стоят мерките, които втората най-голяма икономика в света взе, за да даде тласък на индустрията. В приоритет се превърнаха стъпки, които дадоха предимство и ценова мощ на китайските производители на електромобили, превръщайки ги в глобален съперник с изключителни постижения.

Производителят BYD не само постави рекорд в продажбите, но и същевременно разшири присъствието си на нови пазари. Нещо повече - китайският производител  е на крачка от присъединяването към групата на някога неизвестни марки автомобили, които завладяха света.

Само преди година секторът на е-колите бе подложен на сериозен натиск и много конкуренти изпитваха затруднения. Ценовата война повали редица играчи, но BYD се открои с просперитет. За разлика от Tesla, която след години на загуба излезе на печалба едва през 2019, китайската компания почти няма регистрирани отрицателни оперативни приходи и често служи като пример за възвращаемост на капитала.

При тези условия нивото при доставките на Tesla е много по-добро от резултатите на местните американски автомобилни компании. Някои по-малки съперници, като например Rivian, изостават от пазарните оценки, произтичайки от забавеното търсене на електромобили. По-вялите темпове на продажба принудиха и традиционни производители като General Motors да заемат по-предпазливи позиции. Плановете си за електрификация преобръща дори и европейският гигант VW.

Най-същественият минус на BYD в момента е, че показа твърде агресивна експанзия. Компанията се разрасна бързо и стигна много далеч. А всеки знае, че „много хубаво, не е на хубаво“. Но това е малък минус, когато на везната се постави изобилието на позитивни показатели.

Сравнително слабо известната компания извън Китай сега е на прага да промени статуса си драстично. Макар пазарната капитализация на BYD да представлява едва около една десета от размера на Tesla, компанията все пак успя да се превърне в най-големият производител на коли, задвижвани от батерии. Моментът е исторически за света на автомобилите с алтернативно задвижване.

Ситуацията е крайъгълен камък, който едва загатва нарастващата мощ на BYD. Дългогодишната амбиция бе да се превърне в топ производител на автомобили в Китай, с което улучи право в целта. Компанията, която започна пътя си от производството на батерии, се превърна в гигант за електрически автомобили. Следващата крачка очевидно е да превземе глобалния пазар.

В РЕЗЮМЕ Макар пазарната капитализация на BYD да е само една десета от размера на Tesla, китайската компания успя да се превърне в най-големият производител на коли, задвижвани от батерии