Скандинавският бунт на Tesla

Докато профсъюзите се борят с Илон Мъск, малка шведска стачка има големи залози

09:00 | 21 юни 2024
Обновен: 15:28 | 25 юни 2024
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

 

От Андерс Мелин, Йонас Екблом

Още беше тъмно в Малмьо, крайбрежен град в Южна Швеция, когато синдикатите пристигнаха рано една зимна сутрин. Те влязоха в ремарке, паркирано край пътя, облякоха жълти жилетки и излязоха на студа. На малко разстояние от тях няколко души бързаха по заледената улица, облечени в якета, на които беше отпечатано познато име: TESLA. Групите си размениха неловки погледи, като съседи, които се разминават на стълбището. След това втората група се вмъкна в ниско разположен автосервиз, а синдикатите се скупчиха и отпиваха кафе, докато слънцето изгряваше. Започваше поредният ден от първата в историята стачка, насочена срещу Tesla Inc. и нейния главен изпълнителен директор Илон Мъск.

Техниците на Tesla, членуващи в IF Metall, един от най-големите профсъюзи на работниците в Скандинавия, не са на работа в 10-те сервиза на автомобилния производител в Швеция от октомври. Основният проблем е отказът на Tesla да подпише колективен трудов договор - обичайно за Скандинавия писмено споразумение, в което се определят заплатите, работното време, правилата за отпуските и други подобни. Погледнато самостоятелно, това е незначителна борба. По-малко от 50 служители стачкуват в страна, която представлява само 1 % от световните продажби на Tesla.

Но тъй като Tesla започва най-мащабния си кръг от глобални съкращения, а американските профсъюзи търсят вдъхновение за собствените си организационни кампании, и двете страни действат така, сякаш това, което се случва в Швеция, може да има глобални последици.

Tesla, най-ценният производител на електрически превозни средства, не проявява интерес към преговори. След като членовете на профсъюза излязоха на протест, тя стана първата компания от десетилетия насам, която привлече стачкоизменници, за да поддържа работата на шведските предприятия. В отговор на това други профсъюзи в Швеция и съседните страни застанаха на страната на IF Metall и започнаха да блокират доставките на Teslas на кораби, както и пощата на компанията и регистрационните табели за нови автомобили. Те също така спряха събирането на боклука и поддръжката на имотите на Tesla. През март профсъюзите разшириха блокадата, за да обхване изграждането и обслужването на зарядните станции на Tesla.

В световен мащаб Tesla отхвърля всякакви опити на профсъюзите да организират работните ѝ места и да сключат колективни трудови договори. Регистрирането на служителите на компанията е приоритет за Обединените работници в автомобилната индустрия, най-големия американски профсъюз в бранша, както и за неговия партньор в Германия, където Tesla има голям завод край Берлин. Президентът на UAW Шон Фейн, който миналата година със стачка извоюва широки отстъпки в заплащането от трите най-големи автомобилни производители в Детройт, приветства шведите и нарече усилията им "модел за бъдещи кампании за използване на ливъридж". Окуражена от тази подкрепа - и въоръжена с достатъчно средства, за да плаща на бездействащите работници на Tesla в продължение на около 500 години - IF Metall продължава да държи на своето. Сега стачката продължава четири пъти по-дълго от тази на UAW през 2023 г.

Ако Tesla беше сключила колективен трудов договор при пристигането си в Швеция преди десетилетие, вероятно на никого нямаше да му пука. За IF Metall, която подписва стотици такива споразумения всяка година, това едва ли щеше да оправдае публично обявяване на победа. А Tesla можеше да го рационализира като задължително приемане на местните обичаи - сравнимо със свалянето на обувките при влизане в шведски дом.

Сега подходът на компанията рискува да накърни имиджа ѝ в регион, който е в авангарда на екологичния преход. Скандинавците са сред най-бързо внедряващите електрически превозни средства в света: Електрическите превозни средства и хибридите представляват 60% от новите автомобили, продадени в Швеция през миналата година. Норвежците, датчаните и финландците също купуват електромобили с темпове, далеч по-високи от тези в САЩ. Световните производители на автомобили се борят за бизнеса на тези заможни клиенти, които също така подкрепят организирания труд.

В изявление за Bloomberg Businessweek Tesla заяви, че "е жалко, че IF Metall е предприела тези мерки. Tesla се придържа към шведските разпоредби за пазара на труда, но подобно на много други корпорации е избрала да не сключва колективни трудови договори. Ние вече предлагаме равностойни или по-добри споразумения от тези, обхванати от колективното договаряне, и не виждаме причини да сключваме каквото и да било споразумение." (Не е изненадващо, че профсъюзът оспорва това.)

Когато денят в Малмьо започна, служителите на профсъюза наблюдаваха как техниците на Tesla, които бяха отказали да се присъединят към стачката, се стрелкаха през вратите, преместваха автомобили и разговаряха с клиенти. Те бяха предимно млади и мъже - контингент, който според представителите на IF Metall е трудно да бъде привлечен, тъй като животът все още не ги е ударил тежко.

"Разбира се, условията ви може да са добри в момента", каза синдикалният служител Микаел Андершон, като погледна към цеха. "Но какво ще стане, ако компанията започне да не се справя добре или ако шефът ви реши, че вече не ви харесва?" Неговият колега Патрик Нелсън се включи. Някои млади шведи днес "нямат представа какво е профсъюз", каза той. Андершон кимна: "Всеки е безсмъртен, когато е млад", каза той. "Никога не са били безработни. Никога не са имали трудности с намирането на работа."

Малко по-късно вратата на сервизния център се дръпна нагоре. От тавана висеше знаме с пухкав бурундук, облечен в същата жълта жилетка като профсъюзните служители, и фраза от четири думи: Tack, det dr bra. То изразяваше чувство, подобно на ехидното "Вървете на майната си", което Мъск отправяше към рекламодателите, които бяха изтеглили бизнеса си от платформата му за социални медии X. Но отразявайки шведския навик за подценяване, то беше по-учтиво: "Благодаря, нямаме нужда".

Не винаги е било така

Преди петнадесет години, когато Tesla е произвела и доставила само около 500 автомобила, Мъск казва, че толерирането на профсъюзите не е изключено, стига те да разберат, че "са на една и съща страна с компанията".

"Против съм да има двукласова система, в която има работници и след това мениджъри, нещо като благородници и селяни", каза той през 2009 г. на конференция, организирана от Wired. Той отбеляза, че служителите на Tesla, които преди това са работили в компании, обединени в синдикати, са изтъкнали едно предимство: "Ако шефът им е бил задник, те са имали възможност да потърсят правата си", разказва Мъск. "Аз казах: "Нека въведем правило: Няма да има задници."

Оттогава той се придържа към този аргумент. И макар че Мъск понякога е казвал, че работниците на Tesla имат право да се обединяват в профсъюзи, това не е протекло добре за тези, които са опитали.

През 2021 г. Националният съвет по трудови отношения, който прилага правото на американските работници да се организират, постанови, че Tesla е нарушила закона, като е "принудително" разпитвала поддръжници на профсъюза в завода си във Фримонт, Калифорния, и е уволнила един от тях. През 2023 г. съдия от агенцията решава, че Tesla незаконно е забранила на служителите от Флорида да обсъждат проблеми на работното място. Същата година работниците в завода на Tesla в Бъфало обявиха синдикална кампания за подобряване на заплащането и сигурността на работните места. В рамките на няколко дни Tesla уволнява десетки хора, включително един член на организационния комитет и други, участващи в трудовите дискусии. (По-късно Националният съвет по трудови отношения отхвърли иска, в който се твърдеше, че уволненията са били репресивни).

Но в голяма част от Европа, и особено в Швеция, профсъюзите са по-дълбоко вкоренени. Преди около век Швеция е била епицентър на стачки, които понякога са прераствали в насилие. През 1908 г. политически активисти залагат бомба на кораб, в който се намират британци, наети да заместят стачкуващите пристанищни работници, и убиват един и раняват 23 души. През 1931 г. по време на стачка в дървопреработвателен завод войници застрелват петима души.

Седем години по-късно, когато законодателите обмислят по-строго законодателство за пазара на труда, за да ограничат конфликтите, се свиква федерация на профсъюзите и национална асоциация на работодателите. Те приемат писмена резолюция, в която се определят основните правила за водене на преговори, разрешаване на спорове и провеждане на стачки от двете страни. Колективните трудови договори са в центъра на това споразумение. Шведското законодателство не задължава компаниите да сключват такива споразумения със синдикатите, но с течение на времето това става обичайно.

През последвалите десетилетия споразуменията са били в основата на икономиката, като са допринесли за превръщането на Швеция в една от най-богатите страни в света, като същевременно са поддържали неравенството в доходите под контрол. Те създадоха по-близки и по-приятелски отношения между профсъюзите и корпоративните лидери, отколкото в САЩ, и също така насърчиха политиците да не се намесват в повечето въпроси, свързани с пазара на труда. Например Швеция е една от малкото европейски страни, в които няма законово установена минимална работна заплата; тъй като нивата на заплащане се определят чрез колективни трудови договори, не е необходимо да се въвеждат такива. Стачките са рядкост.

"Преди 1938 г. идеята е била: Искаме да победим другата страна", казва Матиас Дал, заместник-изпълнителен директор на Svenskt Naringsliv, асоциацията на работодателите. "Но с течение на времето видяхме, че това води до по-тежки и по-дълги конфликти, както и до желание за отмъщение. А как трябва да посветите енергията си? За победа или за намиране на решение?"

След като компаниите в Швеция започнат да се разрастват, профсъюзите са склонни да почукат на вратата. Tesla открива първото си представителство в Швеция през 2013 г. и постепенно разширява дейността си. През годините служители на IF Metall и представители на Tesla се срещат многократно, но не намират общ език за колективен трудов договор.

За да увеличи влиянието си, профсъюзът започна да набира хора. До 2023 г. той е подписал договор с повече от половината от около 130-те служители на сервиза - достатъчно, за да уведоми Tesla, че без споразумение напускането е неизбежно. "Не виждаме друга възможност", заяви Мари Нилсон, председател на профсъюза, на 17 октомври.

Заплахата на Нилсон не доведе до това Tesla да седне на масата за преговори. Минута след полунощ на 27 октомври стачката започна.

Следващите няколко седмици бяха проучване

Следващите няколко седмици са образец на силата на шведските организирани работници. Когато десетки сервизни техници напуснаха, IF Metall заяви, че членовете на профсъюза в независимите сервизи в страната също ще спрат да обслужват Teslas. Много други профсъюзи в Швеция се присъединиха към тях и започнаха така наречените стачки от съпричастност. Спорът се разпространи и на регионално ниво, като синдикатите в Дания, Финландия и Норвегия започнаха избирателно спиране на работа.

С изострянето на ситуацията група скандинавски институционални инвеститори, управляващи 1 трилион долара, изпратиха писмо до председателя на Tesla Робин Денхолм, в което призоваха компанията да преразгледа подхода си. Държавният инвестиционен фонд на Норвегия с капитал 1,6 трилиона долара, който рядко заема публични позиции по чувствителни въпроси, излезе с изявление, в което се казва, че Tesla трябва да спазва "основните човешки права, включително трудовите".

IF Metall твърди, че благосъстоянието на работниците и стабилността на шведския пазар на труда зависят от колективните трудови договори. Днес около 90 % от работещите шведи са обхванати от такъв. В резултат на това компаниите не могат да се подбиват взаимно по отношение на заплатите и обезщетенията. Както профсъюзите, така и асоциацията на работодателите твърдят, че тази структура може да се разпадне, ако компании като Tesla откажат да се съобразят с нея. Въпреки това някои смятат, че спорът е бил преувеличен. "Профсъюзите се вбесяват", казва Албин Зетервал, експерт по пазара на труда в Тимбро, мозъчен тръст за свободен пазар в Стокхолм.

Целта на умножаващите се блокади беше бързо да се принуди Tesla да подпише споразумение. Изправена пред подобна кампания през 1995 г., компанията Toys "R" Us Inc. капитулира след три месеца. Но Tesla не е Toys "R" Us. Тя разполага с дълбоки джобове и традиционно подхожда безкомпромисно към всичко, което й се изпречи на пътя.

Когато служителите на IF Metall се появиха пред сервизните центрове в първия ден на стачката, те откриха, че по периметъра им са разположени черни батковци охранители. (Профсъюзът изпраща само свои служители да протестират. Стачкуващите остават предимно вкъщи.) След като пощенските работници спряха да доставят регистрационните табели, Tesla съди както пощенската служба, така и правителствената агенция, която издава табелите. (Делата са в процес на разглеждане.) По-късно Tesla разбра, че може да заобиколи блокадата, като принуди двете организации да изпращат табелите директно на новите собственици и след това на наскоро създадено дъщерно дружество в Стокхолм. Тя започва да изпраща автомобили от Германия с камиони, за да заобиколи шведските пристанища. Тя обяви публично, че търси лобист с "доказан опит в постигането на регулаторни промени в скандинавските страни".

IF Metall също така твърди, че Tesla е нарушила едно от най-свещените шведски бизнес табута: започнала е да замества стачкуващите работници с нови служители и персонал, докаран от чужбина.

Служителите на профсъюза са били изненадани. Те признават, че действията от съпричастност са били широкообхватни. Но трудовата култура в Швеция е различна от тази в САЩ. За разлика от Фейн от UAW, профсъюзните лидери там не носят тениски с надпис "EAT THE RICH" ("Изяжте богатите") и не ругаят колегите си за това, че гледат на компаниите като на партньори, а не като на противници. Стачките, колкото и да са спорни, обикновено следват договорени правила. Едно от тях е разбирането, че компаниите няма да вкарват стачкоизменници.

 

Мъск и неговите компании отдавна следват философията "ние срещу света", която само се засили с неотдавнашното му залитане към твърдата десница. Настъплението на IF Metall - и по-широката подкрепа, която то привлече - вероятно е затвърдило решимостта на Tesla. Макар че според представители на профсъюза в много от цеховете се обработват по-малко автомобили, отколкото преди стачката, нито един от тях не е затворен. Съдебните дела, наемането на нови работници и други мерки за заобикаляне на стачките от съпричастност вероятно са стрували на Tesla някакви пари. Но местните продажби на автомобили остават силни: през 2023 г. Tesla е водещата марка електрически автомобили в Швеция със 17% пазарен дял.

Въпреки това Мъск вече не доминира в света на електрическите превозни средства както преди. На фона на намаляващите продажби и недостига на нови модели акциите на Tesla спаднаха драстично от началото на годината, а Мъск наскоро заяви, че компанията ще съкрати над 10% от работната си сила в световен мащаб. В по-общ план потребителите не се отказват от бензиновите автомобили толкова бързо, колкото се надяваше индустрията, което кара автомобилните производители да се борят за по-малък от очаквания брой клиенти. Всички тези неблагоприятни фактори правят противопоставянето на потенциалните купувачи по-рисковано от преди.

По време на срещата на върха на New York Times DealBook през ноември, час след като беше проклел рекламодателите, Мъск беше попитан дали се притеснява, че профсъюзите, окуражени от победите през 2023 г., ще дойдат за него. Той даде познат отговор. "Профсъюзите естествено се опитват да създадат негативизъм в една компания и да създадат нещо като ситуация на господари и грабители", каза милиардерът. Като се заигра с подлакътника на стола си, Мъск отбеляза, че цени служителите, които произвеждат автомобилите Tesla. Очите му се стрелкаха напред-назад и изглеждаше, че за кратко се просълзи. "Не знам", каза той. "Може би ще има синдикати..." Той направи пауза за част от секундата. После продължи: "Ако в Tesla има синдикати, то ще е, защото го заслужаваме и сме се провалили по някакъв начин".

В ОФИСИТЕ НА IF METALL В МАЛМО, Гьотеборг и Упсала седем стачкуващи техници заявиха пред Businessweek, че Tesla е най-вече добър работодател, компания, в която намират колегиалност, емоция от работата с авангардни автомобили и възможности за развитие. Според тях заплатите и обезщетенията като цяло са добри, а наградите за дялово участие са приятна придобивка.

Но те също така описват нарастващия натиск за поправка на повече автомобили за по-малко време, което според тях ги принуждава да използват съкращения, да пропускат почивки и да остават до късно. Виждали са как колеги са уволнявани по причини, които според тях са изглеждали произволни. Двама от тях казаха, че са говорили за тези проблеми и в резултат на това са били лишени от повишения. Според техниците липсата на синдикатите ги е направило уязвими за непостоянните изисквания на финансовите пазари и далечните ръководители. (Tesla отказа да коментира техните изявления.)

"Няма сила, която да се противопостави на властта на нашите шефове", каза един от техниците, който поиска да остане анонимен поради страх от последствия. "Опитваш се да се оплачеш - каза той, - а мениджърите могат да ти кажат "да си ходиш". Какво ще направиш?" Янис Кузма, служител в Малмьо, разказа за опасенията си от подхода на Tesla. "Ако изберете само младите, само бързите, само тези, които могат да постигнат целите, къде ще работят останалите?", попита той. "Как ще завърши обществото?" Описаното от Кузма звучи много подобно на начина, по който работят много компании в Америка - родината на неговия колега Джейсън Дорънс де Лойър, технически специалист от щата Ню Йорк. IF Metall му е помогнала, когато се е преместил в Швеция през 2001 г., казва Де Лойър. За него присъединяването към стачката е въпрос на съпричастност. "Те бяха до мен", каза той. "Сега е мой ред да бъда там за тях."

Докато говореха, работниците се връщаха към една дума: trygghet - шведски термин, с който се обозначава чувството за емоционална сигурност и безопасност. Това, казаха те, е в основата на колективния трудов договор. Наличието на такъв би гарантирало, че всеки ще получава заслуженото възнаграждение и че никой няма да загуби работата си без основателна причина. Те се чудеха: Така ли изглежда провалът за един милиардер?

По-големият въпрос за Tesla и за световните автомобилни профсъюзи е за по-широкото въздействие на спора в Швеция. Извън Китай повечето от служителите в производството на Tesla са в САЩ и Германия, а автомобилните производители в двете страни отдавна са сред основните членове на профсъюзите. Но тъй като преходът към електромобили напредва бавно и новите производители, които не са членове на профсъюзи, предизвикват утвърдените производители, профсъюзите трябва да набират и организират персонал, за да останат актуални. Фейн от UAW приветства шведските стачки от съпричастност, които донякъде приличат на стратегията му за противопоставяне на Ford, General Motors и Stellantis през миналата година. Това беше първият случай, в който UAW спря производствените линии и на трите компании едновременно. В седмиците след приключването на стачките, когато работниците си осигуриха 25% увеличение за повече от четири години, корекции на разходите за живот и допълнителни отстъпки, няколко други автомобилни производители, включително Tesla, повишиха заплатите на своите работници в САЩ.

Резултатите доказаха на UAW, че агресивното водене на преговори се отплаща. В момента тя провежда кампании за организиране на обществеността в Tesla и 13 други автомобилни производители в САЩ. Но победите няма да дойдат лесно. Голяма част от американското автомобилно производство се е преместило в южните щати, където профсъюзите имат много по-малка опора, а усилията за организиране са възпрепятствани от т.нар. закони за право на труд и политическа враждебност. UAW направи ранен пробив: През април служителите на Volkswagen AG в завод в Тенеси гласуваха да се обединят в профсъюзи.

В Германия Tesla е в пререкание с най-големия европейски профсъюз на индустриалните работници - IG Metall, по отношение на завода си за електромобили близо до Берлин, откакто започна изграждането му през 2020 г. Както и в Швеция, разногласията са съсредоточени върху отказа на Tesla да подпише колективен трудов договор. Дирк Шулце от IG Metall, който контролира района, в който се намира заводът на Tesla, казва, че подкрепя шведските действия. Но IG Metall изключва възможността за солидарна стачка; всяко потенциално напускане ще бъде резултат само от собствените му преговори с Tesla. Засега тя е съсредоточена върху набирането на членове. Според профсъюза през октомври повече от 1000 от около 12 000-те служители на завода са се появили със стикери, призоваващи за "безопасна и справедлива работа".

Предизвикателствата, свързани с организирането дори на няколко десетки сервизни техници, подсказват какво предстои за UAW и IG Metall. Само около една трета от служителите в сервизите на Tesla в Швеция - около 40 души - стачкуват активно, сочат правителствени данни. Шепа други, които са били членове на профсъюза, са продължили да работят след началото на протеста; IG Metall ги е изгонил. Като цяло Tesla твърди, че повече от 90% от шведските ѝ служители са останали на работа. (В това число влизат продавачите и мениджърите, които не попадат в обхвата на IF Metall).

"Бяхме отворени и ще останем отворени за диалог с IF Metall", се казва в имейл от Tesla. "Основният ни фокус обаче е да гарантираме, че ще продължим да предоставяме отлични условия на нашите служители." В един от единствените си публични коментари по въпроса, по време на разговор за X през април със служител на норвежкия суверенен фонд, Мъск сякаш пренебрегна конфликта. "Нещата в Швеция са в сравнително добро състояние", каза той. "Бурята отмина."

Tesla отказа да предостави работници за интервюта, а персоналът на сервизните центрове в пет града отказа на репортерите на Businessweek. "Както виждате, там има хора, които се трудят", каза управител на сервиз пред една от сервизните станции. "Това трябва да ви каже всичко, което трябва да знаете." Запитан дали на служителите им е било забранено да говорят с пресата, той поклати глава. "Никой не ми е забранявал да говоря", каза той. След това помоли да остане анонимен, за да не си навлече неприятности с Tesla.

Един от търговците на Tesla, който говори с Businessweek, но отказа да назове името си, заяви, че публикация в LinkedIn на Анди Ритшел, който е първият служител на Tesla в Швеция и който напуска компанията през 2021 г., отразява мнението на някои от колегите му. Според разказа на Ричшел IF Metall е провокирала неоправдан конфликт и се е опитала, и не е успяла, да принуди Tesla да се подчини. Да, работата в Tesla може да бъде трудна, пише той, но тези, които имат хъс, ще успеят и ще бъдат възнаградени.

Стачките на UAW в трите големи автомобилни производителя в Детройт продължиха 46 дни. Конфликтът на IF Metall наближава 200 дни. Тибор Бломхол, президент на Tesla Club Sweden, общност на собствениците на Tesla, вижда две възможни решения на безизходицата. Tesla би могла да копира Amazon.com Inc., която работи в Швеция чрез независима компания за наемане на персонал, която е обхваната от колективен договор.Но това би означавало да се подчини на исканията на IF Metall, поне косвено. Или Tesla може просто да закрие сервизните си центрове и да разчита на независими сервизи. (Те могат да бъдат или да не бъдат обхванати от колективни трудови договори, но на самата компания няма да ѝ се налага да подписва такива). Като се има предвид склонността на Tesla да прави нещата на място, Бломхол казва, че вторият вариант също е малко вероятен. Според него по-вероятно е патовата ситуация да продължи: "Сега те са изкопали своите окопи."

В офиса на IF Metall в Малмьо Адис Хелдик се подсмихваше, докато си наливаше чаша кафе. През двете си десетилетия като представител на синдикатите той казва, че никога не е виждал компания да се държи толкова войнствено, колкото Tesla. "Не мисля, че те разбират, че ние не сме тук, за да ги преследваме", каза той. Въз основа на собствените си разговори с местните мениджъри на Tesla, Хелдик каза, че някои от тях гледат на профсъюзите по-благосклонно, отколкото техните началници в чужбина, "но се страхуват от Илон".

В навечерието на стачката, спомня си Хелдик, мениджърите на Tesla казали на техниците, че са свободни да излязат. Но тези, които го направиха, бяха помолени да върнат ключовите карти и компютрите и да разчистят шкафчетата си. "Все едно да те уволнят", казва той. "Така че те си мислеха: "Това беше последният ми ден", защото така се чувстваха." Хелдик казва, че стачкуващите, с които поддържа връзка, му казват: "Искаме да се върнем при работодател, който се грижи за нас." Ще бъде интересно, казва той, "когато този ден дойде - ако дойде - какво ще се случи с тях".