Незаконната търговия покрай Тейлър Суифт

Уеб магазини като Etsy гъмжат със стоки, вдъхновени от поп звездата

09:00 | 21 юни 2024
Обновен: 17:56 | 25 юни 2024
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Феновете на Тейлър Суифт, които искат да купят тениски, бодита, гривни за приятелство или безброй други символи на преданост към поп звездата, може да обмислят да посетят официалния й онлайн магазин. Но тези; които са опитвали наскоро, не са имали късмет. В навечерието на излизането на 19 април на The Tortured Poets Department, магазинът предлага само предварителни  поръчки на компактдискове, касети и винил от албума. Това обаче не се отрази много на процъфтяващата икономика на Swiftie, тъй като безброй търговци на дребно се появиха на Etsy, Amazon.com и сайтове за печат по заявка като  Redbubble с широка гама от стоки с външния вид или текстовете на Суифт.


Феновете често се вдъхновяват да се обличат като любимата си милиардерка, чиито видеоклипове с посетителите на концертите носят почти точни възстановки на нейните бодита с брокат от турнето Eras Tour натрупаха стотици хиляди гледания вTikTok. За шест месеца миналата година, когато турнето на Суифт кръстосваше САЩ, а феновете разменяха гривни за приятелство, за да отбележат присъствие, Etsy продавачите й са продали 3 млн. от тези мънистени дрънкулки.

Икономическата мощ на Суифт е добре документирана, като нейните 53 концерта в САЩ допринесоха 4,3 милиарда долара към брутния вътрешен продукт през 2023 г., съобщава BloombergEconomics. Измерване на обхвата на несанкционирания пазар е по-трудно, но много фенове не правят особена разлика между официална стока или стока от трето лице . Ризите, които намигват в подкрепа на „Гаджето на Тейлър“ (Травис Келси от Канзас Сити Чийфс), са особено популярни в седмиците преди Супербоул.

Според февруарско проучване на QuestionPro коло 95% от феновете на Суифт са закупили стоки, свързани с Тейлър, през последната година, а повече от половината от тях са взели някаква неофициална стока. Докато 55 % заявяват, че се колебаят да купуват нелицензирани стоки, тъй като някой друг печели от имиджа на Swift, те все още плащат средно 142 долара на транзакция. Тези, които са били питани след концерт, са похарчили средно 242 долара за вдъхновени от Суифт облекро и аксесоари — лицензирани или не — за всяко нейно шоу, който са гледали.

Мади Брайън, 26-годишно момиче, която работи в областта на модния маркетинг в Лос Анджелис, е гледала пет концерта на Eras Tour. Тя е събрала впечатляваща колекция от официални и неофициални стоки, включително три кардигана, празнична украса и пижами. Когато търси нещо, вдъхновено от определен текст или мотив, или когато има нужда от нещо бързо, Брайън ще тръгне по неофициалния път. Като бонус той често е по-евтин от уебсайта на Суифт.

Налице е процъфтяващ пазар за препродажба на лицензирани продукти, но продавачите начисляват премии, които могат да достигнат 20 пъти цената в официалния магазин на Суифт. „Посредниците гледат на това като на шанс да направят бързи пари от гърба на феновете на Суифт, което прави по-трудно за истинските фенове да получат стоки“, казва Брайън. „Когато се появи нова стока и видите нещо, което ви харесва, сякаш първичните ви инстинкти се задействат. Просто трябва да проверите възможно най-бързо, преди количката ви да се разпродаде.“ Бравадо, отдел за стоки на Universal Music Group, отказа коментар.

Брайън също е създала своя собствена ниша в Taylorconomy. За концерт в Лос Анджелис тя ушива варинат на един от характерните костюми на звездата. По време на шоуто тя си спомня, че десетки други фенове са я спрели да я попитат откъде е взела костюма и да си направят селфи с нея. „Бях възприета много любезно“, казва тя. „Това изживяване може максимално да те доближи до усещането да си истинската Тейлър Суифт.“ Това вдъхновява Брайън да започне да продава бодита на Etsy — за 1 150 долара всеки. Тя казва, че до момента е продала три. Освен това тя има страница в Amazon с връзки към материалите, които използва за своите творения, така че тези, на които им се твори у дома, могат да направят свои собствени (и тя ще получи малка комисионна).

Etsy отказа да коментира стоките на който и да било изпълнител  с албум арт или други несанкционирани графики. Но компанията казва, че Суифт ясно движи тенденциите на сайта. Търсенето на колиета в стил "чокър" с часовник скочи с 25% през четирите дни, след като тя носи такъв дизайн на наградите "Грами" в Лос Анджелис. Тъй като хитрите типове, които продават на Etsy, могат да преминат „директно от идея към производство, бързо виждаме появяващ се инвентар, който отразява шивашкия дух на времето“, казва Дейна Исом Джонсън, която наблюдава тенденциите за Etsy.

Мълвата е че първите тениски с музикален идол са били комплекти за ръчно творчество от фен клубовете на Елвис Пресли. С течение на годините музикантите и мениджърите, започвайки да разбират потенциала за приходи от такива стоки — и желаейки да контролират образа на артиста — включват тази работа в рамките на бизнеса. Сега стоките служат като „разширение на марката“, казва Пол Хардарт, ръководител на програмата по развлечение, медии и технологии в Училището по бизнес „Стърн“ към Нюйоркския университет.

Това също е огромен бизнес, особено за творци като Суифт, което означава, че предприемчивите дизайнери, които искат дял от машината за пари на Тейлър, рискуват да се сблъскат с търговски марки и авторски права. „Феновете очевидно могат да изразяват себе си и да правят неща у дома“, казва Хардарт. „Но когато някой се опитва да спечели пари от чужда интелектуална собственост, се натъква на проблеми.“

Кейтлин Хъм, 27-годишна чистачка от Австралия, ходи на шоута на Суифт повече от десетилетие и шие реплики на костюмите на звездата. Когато цените в магазина на Суифт ѝ се сторят твърде високи, тя избира неофициален продавач, като споделя препоръки с други фенове в специализиран групов чат. Но предпочита да отиде на официалния сайт, въпреки че доставките могат да бъдат бавни. „Тейлър Суифт ни дава разрешение просто да бъдем отново момичета, да правим гривни за приятелство, да сме сръчни с нашите тоалети, да крещим, да плачем и да пеем, без да се чувстваме неудобно“, казва Хъм. „Мисля, че това си заслужава.“ — Ела Серон и Стейси Рене

Заключение: Повече от половината от феновете на Суифт са закупили неофициална стока, свързана с Тейлър, като ризи, гривни и бодита през последната година, харчейки около 140 долара на транзакция.