Китай обещава да засили подкрепата за електрическите превозни средства

Властите насърчават производителите на автомобили в страната да създават центрове за научноизследователска и развойна дейност в чужбина с местни партньори

14:24 | 7 февруари 2024
Автор: Линда Лю
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай заяви, че ще засили подкрепата си за производството на електрифицирани превозни средства в страната, тъй като секторът все повече се сблъсква с търговските ограничения на Европейския съюз и САЩ.

В сряда министерствата на търговията, на външните работи и на митниците, както и четири други правителствени агенции, нарекоха износа на електромобили „ключов стълб“ за оптимизиране на външната търговия на Китай. Те също така публикуваха набор от насоки, които включват стъпки като по-добро използване на правилата на международната търговия и ангажиране на чуждестранните правителства за създаване на отворена и прозрачна среда за индустрията на електрическите автомобили.

Властите насърчават производителите на автомобили в страната да създават центрове за научноизследователска и развойна дейност в чужбина с местни партньори, а официалните лица призовават финансовата индустрия в Китай да оптимизира кредитирането и международните трансакции. Не бяха дадени допълнителни подробности за тази парична подкрепа.

През 2023 г. Китай стана най-големият износител на автомобили в света благодарение на производството на електрически автомобили и обикновени пътнически автомобили, които продава в Русия. Това постави други пазари в повишена готовност, като през октомври ЕС започна разследване дали китайската индустрия за електромобили не се е възползвала несправедливо от субсидиите на китайското правителство.

Междувременно се съобщава, че администрацията на Байдън обмисля да повиши митата за произведените в Китай автомобили, които вече се облагат с 27,5% данък върху вноса. В сряда китайските агенции заявиха, че също така ще помогнат за установяването на международни стандарти за електромобилите и батериите, включително как безопасно да се транспортират клетките по железопътния транспорт.

Участниците в индустрията реагираха положително на новите насоки, като Китайската асоциация на автомобилните производители го определи за „много важен“ ход.

Това насочва производителите към интернационализация и изяснява рамката за съответните правителствени агенции, за да подпомогнат глобалното развитие на индустрията“, заяви Сю Хайдун, заместник-главен инженер на асоциацията.

Насоките в крайна сметка ще помогнат на китайския автомобилен сектор да се интегрира по-добре в световен мащаб и да обслужва потребителите по целия свят, добави той.