Кой ще бъде първият милиардер от AI? Това е доста сложен въпрос

Понякога напредъкът в технологиите е толкова фундаментален, че е трудно за някой определен човек да направи състояние от тях

08:25 | 24 февруари 2023
Обновен: 08:44 | 24 февруари 2023
Автор: Тайлър Коуен
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Големият напредък в технологиите често води до огромно увеличение на богатството. Тъй като бумът на изкуствения интелект (AI) продължава, един очевиден въпрос е кой ще спечели - и с колко. Моето мнение, което може да е дефлационно за предприемачите, но добро за потребителите, е следното: в сравнение с това колко изкуственият интелект променя света, първите му пионери няма да забогатеят особено много.

Наистина фундаменталните промени променят всяка част от икономиката. Те правят това само като станат свободно или лесно достъпни в широк кръг от сектори. Много хора ще правят пари от AI, но ще бъде трудно да се улови нещо близо до пълната стойност.

Замислете се за интернет. Най-успешните предприемачи в социалните мрежи са спечелили огромни богатства, но ранните разработчици на самия интернет не са го направили. Дори през 1992 г., ако бяхте убедени, че интернет ще бъде огромно нещо, нямаше лесен начин да правите пари от това прозрение. Точно както изобретателите на ранните печатарски преси - като Гутенберг - не са станали най-богатите благородници на своето време.

И това повдига още един очевиден въпрос: дали настоящите проявления на AI – големите езикови модели (LLM), въплътени в услуги като ChatGPT, например – приличат повече на интернет и печатната преса, или повече на социални мрежи? Доказателствата досега показват, че те са някъде по средата.

Facebook се възползва от мрежовите ефекти. Това означава, че искате да можете да се свързвате с приятели и семейство, така че услуга за социална мрежа с размер и известност ще има значително предимство на пазара. По същия начин, колко хора наистина са напуснали Twitter за Mastodon?

Големите AI компании изглежда нямат това предимство. Ако аз използвам ChatGPT на OpenAI, а вие използвате Claude на Anthropic, пак можем лесно да комуникираме помежду си – чрез други мрежи. Възможно е дори да си представите свързване на една услуга с друга, като използвате текст, чрез посредник трета страна.

Малък брой AI услуги, вероятно дори една, вероятно ще се окажат по-добри от останалите за голямо разнообразие от цели. Такива компании могат да закупят най-добрия хардуер, да наемат най-добрите таланти и да управляват своите марки сравнително добре. Но те ще се сблъскат с конкуренция от други компании, предлагащи по-малко (но все пак добри) услуги на по-ниска цена. Що се отнася до LLM, вече има разпространение на услуги, като продуктите на Baidu, Google и Anthropic трябва да се появят на пазара скоро. Пазарът за генериране на AI изображения вече изглежда претъпкан.

От икономическа гледна точка доминиращата AI компания може да се окаже нещо като Salesforce. Salesforce е основен продавач на бизнес и институционален софтуер и нейните продукти са изключително популярни. И все пак оценката на компанията към момента на писане е около 170 милиарда долара. Това едва ли е голяма промяна, но не се доближава до оценките от 1 трилион долара другаде в технологичния сектор.

OpenAI, настоящ пазарен лидер, получи частна оценка от 29 милиарда долара. Отново, това не е причина да съжалявате за някого - но има много компании, за които може да не сте чували, които струват много повече. AbbVie, биофармацевтична корпорация, има оценка от около 271 милиарда долара, почти 10 пъти по-висока от тази на OpenAI.

За да съм ясен, нищо от това не е доказателство, че AI ще изчезне като ефект. Вместо това AI услугите ще навлязат в работния процес на почти всеки и ще проникнат в цялата икономика. Всички ще бъдат по-богати, най-вече работниците и потребителите, които го използват. Ключовите идеи зад AI ще се разпространят и ще бъдат възпроизведени – и големите компании за AI на бъдещето ще се сблъскат с много конкуренция, ограничаваща печалбите им.

Всъщност повсеместното разпространение на AI може да намали стойността му, поне от пазарна гледна точка. Вероятно бумът на AI все още не е достигнал своя връх, но спекулативният плам е почти осезаем. Цените на акциите реагираха ентусиазирано на развитието на AI. Акциите на Buzzfeed се повишиха със 150% за един ден миналия месец, например, след като компанията обяви, че ще използва AI за генериране на съдържание. Това наистина ли има смисъл, като се има предвид цялата конкуренция, пред която е изправен BuzzFeed?

Когато тези цени и оценки започнат да падат, ще разберете, че революцията на AI наистина е настъпила. В крайна сметка най-голямото въздействие на AI може да бъде върху неговите потребители, а не върху неговите инвеститори или дори върху неговите изобретатели.

Тайлър Коуен е колумнист на Bloomberg Opinion. Той е професор по икономика в университета Джордж Мейсън и пише за блога Marginal Revolution.