Лъскавата въдица на AI ще преобърне доста лодки на Wall Street

Връзката между BuzzFeed и AI е съвпадение, създадено в град, управляван от модни течения

13:00 | 28 януари 2023
Автор: Робърт Бърджис
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Wall Street определено обича модата и изглежда, че изкуственият интелект може да бъде следващото "онова" нещо. Акциите на изпитващата затруднения дигитално-медийна компания BuzzFeed Inc. поскъпнаха с цели 200% в четвъртък, след като заяви, че "вдъхновеното от изкуствен интелект съдържание" ще стане "част от основния ни бизнес" тази година. Очевидно за инвеститорите нямаше голямо значение, че видът съдържание, което BuzzFeed има предвид, включва характерните за компанията викторини ("Опитайте се да разпознаете 8/8 от тези известни гризачи, ако можете" или "Ако сте внимавали в трети клас, този тест ще бъде невероятно прост").  

Въз основа на реакцията на акциите на BuzzFeed може да се предположи, че не след дълго всякакви компании от различни индустрии ще се нахвърлят една върху друга, за да обявят нова инициатива, включваща изкуствен интелект. Подробности? Не си правете труда да питате. Те ще дойдат по-късно. Всичко, което трябва да знаете, е, че започваме да се занимаваме с AI! И той ще бъде огромен! 


AI - Спасителят? Акциите на цифровата медийна компания BuzzFeed поскъпнаха с цели 203% заради плановете да използва изкуствен интелект в бизнеса

Ако всичко това ви звучи познато - би трябвало да е така. Модните тенденции винаги са били част от Wall Street, но изглежда, че наистина се разраснаха по време на дот-ком бума в края на 90-те години. Подобно на изкуствения интелект сега, вариантите на интернет съществуват от няколко десетилетия, но технологията се развива бързо до степен, в която става достъпна за масите. За първи път обикновените граждани можеха да се включат към "световната мрежа" и да започнат да сърфират. Дружествата, свързани с интернет, станаха публични и акциите им рязко се покачиха, като може би най-известното дружество е Netscape, чиито акции се покачиха от 28 на 75 долара в първия ден на търговия като публично дружество.

Разбира се, всички знаеха, че интернет ще стане голям и ще промени икономиката. Проблемът беше, че никой не знаеше по какъв начин и как да направи пари от него. Но това не попречи на заинтересованите предприятия да опитат. Публичните компании, които нямаха никаква представа как да се възползват от интернет, изведнъж обявяваха, че те също започват "интернет стратегия" или дори добавяха ".com" към имената си. Разбира се, цените на акциите им можеха да се повишат, но на всеки Amazon.com вероятно се падаха по десетина Pets.com. Балонът на дот-ком компаниите скоро се спука и индексът Nasdaq Composite, в който се намираха много от новите публични интернет компании, спадна с почти 80 %.

Една от последните модни тенденции се съсредоточи върху блокчейн технологията, която е в основата на манията по цифровите валути. Блокчейн е цифрова база данни или счетоводна книга, използвана за записване на информация и транзакции по съвместен начин. Подобно на интернет, технологията обещава да промени икономиката. През 2017 г. блокчейнът беше на мода и компаниите се втурнаха да търсят начини да се възползват от него. Кой може да забрави Long Island Iced Tea Corp. - компания с микрокапацитет и продавач на безалкохолни напитки, която промени името си на Long Blockchain Corp. и наблюдаваше как акциите ѝ се покачват с цели 289% за един ден. Промяната не помогна на изпитващата затруднения компания и през 2021 г. тя беше извадена от списъка на Комисията по ценни книжа и борси.

Друга мода, която не може да не бъде спомената, са дружествата със специална цел за придобиване, или SPACs. По същество тези предприятия, които са с "празен чек", станаха възможни благодарение на ерата на евтините и лесни пари. Проблемът на SPAC е, че те нямат бизнес модел; те просто набират пари от инвеститорите чрез първично публично предлагане и обещават да използват парите за закупуване на все още неизвестен действащ бизнес. Да, това беше толкова спекулативно, колкото звучи, и бумът на SPAC се срина миналата година, след като Федералният резерв повиши лихвените проценти с исторически темп.         

Ще завърши ли със сълзи и започващият бум на изкуствения интелект? За повечето, разбира се, ще стане точно така. Но това не означава, че няма да има впечатляващи победители. Много е вероятно новият тренд да промени икономиката и начина ни на живот. Засега AI изглежда по-скоро като интернет, отколкото като SPACs. Само тази седмица Microsoft Corp. заяви, че инвестира 10 млрд. долара в OpenAI. Bloomberg News съобщава, че инструментът за изкуствен интелект ChatGPT на OpenAI е запалил интернет от представянето си през ноември, като за няколко дни е събрал повече от един милион потребители и е предизвикал нов дебат за ролята на AI на работното място. 

Сега AI прилича на интернет през 1996 г. - пълен с обещания, само че по начини, които все още не познаваме. Но някак си не мисля, че сме прекарали десетилетия в разработване на AI само за да го използваме за разработване на викторини за имена на животни.