Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българо-швейцарски стартъп пробива с AI за компютърно зрение и разпознаване на обекти

Петър Цанков, съосновател и CEO на LatticeFlow, в "Бизнес старт", 02.11.2022

13:40 | 2 ноември 2022
Обновен: 13:56 | 2 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

Само тази година се инвестират 440 млрд. долара в развитието на изкуствен интелект във всякакви индустрии и реалността е, че 87% от тези системи стигат само до ниво разработка и не успяват да станат толкова надеждни, за да се приложат в реалния живот. Това каза Петър Цанков, съосновател и CEO на LatticeFlow, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

LatticeFlow разработва платформа за ново поколение AI. Индустриална платформа за надеждни AI модели. Основаната от българи компания привлече 24 млн. лв. инвестиция. Компанията е обявена за водещ AI стартъп в Швейцария, като нейни клиенти са Siemens и армията на САЩ, а в момента работи съвместно с INSAIT - института за компютърни науки и изкуствен интелект. 

"Трудно е да се направи да работи добре една такава нова технология. Това беше основната причина, поради която ние започнахме първо с наука - да създаваме научна работа в тази сфера. Това стана преди шест години. Компанията всъщност стартира миналата година, когато взехме първо финансиране. Понеже изкуственият интелект често не работи добре, кагато трябва да се приложи в реалния живот. Нашата цел беше да създадем методи и платформа, с която да се създаде едно ново поколение надежден, сигурен изкуствен интелект, който работи, както трябва, когато се приложи в медицината, производството и всяка друга сфера".

Стандартният, фундаментален проблем, който виждаме в тренирането на изкуствения интелект, е, че ние много добре научно знаем как да създаваме изкуствено интернет системи в дадена ситуация, обясни Цанков. "Вместо да ги програмираме, ние им задаваме примери как те да се самообучават да решават определени проблеми. Основният проблем е, че става дума за огромни масиви от данни, напр. стотици милиарди снимки, самите математически модели, които тренираме (казват им черни кутии, защото са математически много сложни) често не научават правилното нещо. Моделите научават да различават грешни сигнали". 

При автономните автомобили се работи вече много години и има напредък, каза още гостът. Вече са пуснати напълно автономни автомобили в определени райони в света. Основният проблем е, че при тях изкуственият интелект е много пъти по-сложен от този, който се прилага в други области. Той е много важен, понеже ако има инциденти, умират хора. Но трябва да работи в много сложна среда и има много ситуации, в които той трябва да работи автоматично. Трябва да се идентифицират ситуациите, в които автономният изкуствен интелект не работи толкова добре, за да може да се коригира. Това в момента е големият проблем на индустрията.

Индустриалната платформа за изграждане на надеждни AI модели, по която работи LatticeFlow, решава точно такъв тип основни проблеми, поясни Петър Цанков. "Нужни са методи, чрез които автоматично да анализираме тези модели и данни, за да можем да разберем в кои ситуации изкуственият интелект не се справя добре, за да можем да го оправяме. Защото когато говорим за огромни масиви от данни и сложни модели няма как ръчно да разглеждаме как изкуственият интелект работи на отделни примери и това, което ние създадохме, включително с разработки от Техническия университет в Цюрих, е да автоматизираме цялата тази система и метод. Дават се данните и моделът, който е трениран на тези данни и нашата система е първата в света, която може да каже в коя точно ситуация изкуственият интелект не се справя добре. Това позволява подобряване на изкуствения интелект и създаване в крайна сметка на надежден AI, който може да се приложи по-сигурно в реалния живот". 

Първите ни клиенти са в сферата на производството, сподели гостът. "Ние се концентрираме в сферата на компютърното зрение. Има и други сфери на изкуствения интелект, като автоматизацията на разпознаване на обекти, работим със снимки, видео записи. Това много силно навлиза в производството. Може да се автоматизира качественият контрол. Използват се и системи за осигуряване на безопасността на работниците. Това е една голяма сфера".

"Медицината е също много интересна сфера, защото може да се добави много стойност в тази област. В световен мащаб светът произвежда 2 млрд. рентгенови снимки. Интересен факт е, че половината от тях никога не биват погледнати от специалисти и експерти, именно защото нямаме достатъчно на брой радиолози, които да ги погледнат. В момента има много силен натиск от страна на медицинските специалисти да се реши този проблем чрез използване на изкуствен интелект, защото ако се автоматизира проблемът, например с диагностицирането на рака на гърдата, могат да се спасят над 650 000 човека годишно и наистина може да има голямо благоприятно въздействие върху човечеството".

Говорили сме и с няколко български компании, но в момента нямаме колаборация с българския пазар, разкри събеседникът. "Основно работим със САЩ, Европа и Сингапур". 

На въпроса за какво ще се използват 24 млн. лв., привлечени в новия рунд финансиране, гостът каза, че основният мотив е да се акселерира развитието на компанията. "Това е нов пазар. Изкуственият интелект не е сфера, в която можеш бавно да действаш и да развиваш бизнеса си. Това финансиране ще ни позволи да инвестираме от една страна в продукта, където трябва да има нова платформа - изискват се нови научни разработки и работа на инженери, които да направят продукта лесен за употреба от всякакви компании. Втората сфера е в пласирането на продукта на пазара, което включва наемане на хора, които едновременно да разбират технически от изкуствен интелект, а от друга страна да могат да работят с клиенти и да успяват да интегрират техните модели, техните данни, да им покажат как се използва платформата в техния бизнес". 

"INSAIT всъщност е една от причините да разрастнем дейността си към България. Ние, от LatticeFlow, сме една от първите дълбокотехнологични компании, които имат много близка колаборация с учени и студенти в университета. Защото ние решаваме много проблеми, за които още не е измислено решение. Тоест, ние имаме от една страна продукта, който включва научни разработки, които вече са тествани и знаем как работят, имаме и много колаборация с бъдещи научни разработки, които искаме да сложим в нашата платформа. Именно за това компании като LatticeFlow са позиционирани в тези центрове. Това, което INSAIT ни позволява, е не просто да прехвърлим към България част от разработката, примерно софтуеърна, но също и да се създават нови научни разработки с учените, които са в INSAIT, като ефектите вече няма да засягат само LatticeFlow. Това е много важно и за България". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.