Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Венци Гайдаржиев: Alcatraz AI привлича над $ 25 млн. в нов рунд, разширява екипа в София

Венци Гайдаржиев, основател на Alcatraz AI, в "Бизнес старт", 08.07.2022

15:10 | 8 юли 2022
Обновен: 11:27 | 14 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Геополитическото напрежение в света между Китай, САЩ, Русия и ЕС води до това, че всяка държава разработва самостоятелно технологии, вместо да ги споделя с другите и така светът да се променя за добро. Пример за това са плановете на големите страни за Космоса, за изследване и колонизиране на Луната. Без колаборация държавите ще похарчат трилиони долари, за да направят една и съща технология още веднъж и още веднъж. Това каза Венци Гайдаржиев, основател на Alcatraz AI, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Гайдаржиев е част от предприемаческата мрежа Endeavor.

Alcatraz AI разработва решения за лицево разпознаване, използващи изкуствен интелект и машинно самообучение. Стартъпът е създаден в Силициевата долина на САЩ, като основният инженерен офис е в София.

Току-що приключихме нов рунд на финансиране и успяхме да привлечем над 25 млн. долара, съобщи Гайдаржиев. Част от капитала е осигурен от български инвеститори.

„Средствата ще се използват за разработване на нови продукти и за привличане на нови таланти в българския офис на компанията. В момента екипът на Alcatraz AI в София наброява 30 души, повечето софтуерни инженери. Плановете на компанията включват разширяване на екипа с 20-30% в следващите месеци.“

Досега стартъпът е привлякъл около 20 млн. долара капитал.

Средата за финансиране на стартъпите се промени в последните месеци, сподели гостът. Има разлики според етапа на развитие – ако компанията търси ангелско или ранно инвестиране, е по-лесно да се намерят средства, но оценките са по-ниски. При компаниите в по-късен етап на развитие обаче големите сделки (за стотици милиони и за милиарди) са „на пауза“, като се изчаква развитието на пазара.

„България върви в правилната посока, макар че започва да става все по-голямо разделението между София и всички останали градове. Но това се наблюдава във всички държави по света. София започва да става все по-голям лидер, не само в България, но и в региона. Технологичните таланти стават все повече и все по-добри. Не толкова хора напускат България, много мои приятели се прибраха защото стандартът на живот става все по-добър“.

България се установява като един от лидерите в Югоизточна Европа в областта на изкуствения интелект, стартъп екосистема и инвестиционните фондове, каза гостът. „За да се развие екосистемата трябват още повече инвестиции. Трябва да направим така, че младите хора да учат, не само специфични науки, като математика или физика, но и да отделят много време, за да разберат как технологиите могат да се използват за създаване на изкуствен интелект. Това трябва да стане в нашата образователна система, в която тепърва трябва да се инвестира. Трябва да се инвестира, не само в стартъпите, но и в образованието. Има компании и организации, които помагат, но усилията трябва да се увеличат“. 

Изкуственият интелект може да представлява заплаха по мнението на събеседника. „Ще има роботи, които ще стават все по-усъвършенствани и човечеството, начело с водещите държави, ще трябва да работят по регулации за това как изкуственият интелект да се регулира. Какви спирачки могат да се поставят, за да може ние, човечеството, да имаме крайния контрол в бъдеще. Мислим си, че това касае далечното бъдеще, но от този момент ни делят десетилетия - нашите деца ще живеят в тази реалност“. 

"Инвеститорите внимателно проверяват преди да инвестират в дадена компания дали отговаря и дали ще отговаря на бъдещи закони и ние от Alcatraz AI много дълго работихме и работим за това дейността ни да отговаря, не само на сегашните закони, но и да предвидим и да отговорим на бъдещите закони". 

Компанията Alcatraz AI използва изкуствен интелект в системи за лицево разпознаване, с които се дава достъп до системи и помещения. Технологията се самообучава, това е една от основните ни разлики от другите конкуренти, обясни Гайдаржиев.

"След 10 години се надяваме компаниите още да продължават да използват лицево разпознаване. Има много проблеми, които трябва да се решат по въпроса, свързани с различната заобикаляща среда, с различните хора - колко бързо се движат, под какъв ъгъл се виждат, какви светлини има около тях. Но технологиите стават все по-добри. В началото са правили грешка веднъж на сто пъти, а в момента нашата платформа прави грешка 1 на 100 000. Хиляда пъти е скочило качеството на технологията". 

До момента над 50 компании са се възползвали от технологията на Alcatraz AI. Много от тях са доста големи - банки, дейта центрове, болници, стадиони. Обемът на пазара в света като цяло, не само за големи компании, е над 100 млрд. долара, като ние се целим първо в големите компании, на които пазарът е между 20 и 30 млрд. долара, каза Гайдаржиев. По думите му човешкото лице, като удостоверение за идентичност, може да се използва в широк тип ежедневни дейности. В момента го използваме, за да имаме достъп до телефона си или в някакво помещение, но в бъдеще може да се използва, за да се качим в автобус, да платим на бензиностанция и т.н.

"Подобни решения вече се използват реално в Китай, но там лицето е прекалено реално, всички данни се събират от правителството и няма никаква лична неприкосновеност. Никъде не можеш да се скриеш, навсякъде има камери по улиците". 

Това е и една от причините в ЕС да се създаде GDPR. В САЩ също има подобен федерален закон със сертификати, които трябваше да вземем - ISO 27001 и отделно във всеки щат се работи за отделни закони, за да се направи така, че човек да има защита на своите данни, каза Венци Гайдаржиев. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.