Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Експанзията на AI ще отчужди ли хората един от друг

д-р Георги Шарков, ръководител на Лабораторията по киберсигурност към София Тех Парк, в „Светът е бизнес”, 22.12.2022

21:03 | 22 декември 2022
Обновен: 10:14 | 28 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Кибератаката не се случва на секундата, ние я виждаме в някакъв момент, но тя е имала доста голяма подготвителна фаза чрез компрометиране на системи и инфилтриране в системи за управление. Ако тези подготвителни действия не бъдат засечени навреме, на практика може да се окаже, че няма да имам какво да защитаваме, тъй като нашата инфраструктура вече ще е превзета. Част от критичната инфраструктура в България започна да внедрява по-сериозни системи на защита, като това в известна степен е в изпълнение на нашата национална стратегия и на Закона за киберсигурност, който имаме. Напредваме, но по-бавно, отколкото трябва, коментира д-р Георги Шарков, ръководител на Лабораторията по киберсигурност към София Тех Парк, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

От доста години се води кибервойна като елемент на хибридната война, но сега го усещаме повече покрай войната в Украйна. Използването на киберсредства за стратегически геополитически и военни цели от Украйна и Русия започна още с инвазията на Крим, припомни събеседникът.

От края на миналата година – по време на подготвителния период на войната, имаше доста сериозни операции в Украйна– не просто атаки, а поредица от атаки с някакъв сценарий, срещу критична инфраструктура.

„Всъщност тогава кибервойната започна активно”.

Тогава нашите колеги от киберзащитата в Киев, но и свързани с киберотбраната, създадоха набързо поделение за киберотбрана. Те получиха много сериозна помощ и от киберкомандването на САЩ, разказа Шарков.

Коментирайки развитието на изкуствения интелект, Шарков посочи, че трябва да признаем, че машините стават все по-умни, а дали са по-умни от нас – в някои аспекти да, защото могат да мислят и смятат по-бързо, в други аспекти не, защото не могат да измислят нестандартни решения и да откриват неща.

„AI вече може да пише код и по-важното е, че го пише без грешки”.

Тук идва мястото на истинския разработчик или софтуерните инженери, които трябва да измислят на практика какво трябва да се напише. Това все още не може да бъде направено от този изкуствен интелект.

Има нещо доста страшно в това, че човек ще си комуникира все повече с такива измислени ботове или с изкуствения интелект, а не с живи хора. Това е една от опасностите и дори реалността, която виждаме, ще я възприемаме през телефоните си, а не през очите си.

„Отчуждаването може да е един от страшните ефекти на виртуалната реалност”, изтъкна събеседникът.

Още за експанзията на AI може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.