Пазарната мания за всичко с AI се сблъсква с реалността в Китай и Google

Графика на деня, 09.02.2023 г.

11:35 | 9 февруари 2023
Обновен: 12:25 | 9 февруари 2023
Автор: Шарлот Янг и Джийни Ю
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Инвеститорите в бурното рали на глобалните акции, свързани с изкуствения интелект, бяха върнати в реалността.

Демонстрацията на Google на неговия чатбот с изкуствен интелект вече разочарова инвеститорите поради опасения за точността, което предизвика най-големия спад в цената на акциите на компанията майка от повече от три месеца. Китайски вестник предупреди инвеститорите да не се присъединяват сляпо към спекулациите за акции, които биха могли да се възползват от внедряването на такива способности на AI (изкуствен интелект), като каза, че ще отнеме време, преди такива концепции да докажат своята стойност.

Книжата на Baidu Inc. поевтиняха с цели 8,5% в Хонконг, след като във вторник отбелязаха най-добрия си ден от март, когато компанията заяви, че сс готви да пусне услуга, подобна на ChatGPT. Други фирми, включително Zhihu Inc., CloudWalk Technology Co Ltd., Beijing Deep Glint Technology Co. и Hanwang Technology Co., също отчетоха поевтиняване на своите акции.

„Неотдавнашният интерес към ChatGPT беше много спекулативен. Така че настроенията могат да се охладят много лесно, ако има регулаторни предупреждения“, каза Джан Ган, стратег в Central China Securities.

"Надпреварата във въоръжаването" сред глобалните технологични гиганти се засили, след като ChatGPT превзе интернет след пускането си през ноември. Microsoft Corp., която притежава дял в стартъпа OpenAI създала ChatGPT, показа как технологията ще допълни търсачката Bing. За да не бъде надминат, гигантът за търсене Google бързо показа нова услуга, наречена Bard, която ще включва подобни функции, използващи AI. Множество китайски фирми от Alibaba Group Holding Ltd до NetEase Inc. също обявиха тази седмица, че разработват услуги, подобни на ChatGPT.

С отслабването на първоначалната еуфория сега вниманието се насочва към начините по които компаниите да се ориентират при историческия напредък на тези фирми. Акциите на Alphabet се сринаха с цели 8,9% в сряда след разочароващата демонстрация на новия чатбот.

В Китай регулаторите предупреждават инвеститорите да внимават с манията по всичко, свързано с AI. Най-малко три компании са получили запитвания от местни фондови борси, след като акциите им поскъпнаха с повече от 30% през три поредни сесии тази седмица. Това накара CloudWalk, разработчик на технология за разпознаване на лица, да изясни, че не е генерирал никакви приходи от продукти на ChatGPT и че не е участвал в никакво сътрудничество с OpenAI.

Анализаторите казаха, че ще отнеме известно време, за да се появят истински победители в пространството, като регулаторното одобрение и монетизацията на технологията са ключови за разпространението на подобни услуги в Китай.

„Присъдата относно самостоятелно разработените в Китай инструменти в стил ChatGPT, които изглежда ще навлязат на пазара тази година, след като медиите съобщиха на 8 февруари, че Alibaba тества приложението си, подобно на NetEase, може да се появи едва през 2024 г., тъй като конкуренцията стимулира иновациите в технология до 2023 г.“, пишат анализаторите на Bloomberg Intelligence Катрин Лим и Трини Тан.