ChatGPT и AI добавят към причините за съкращения в технологичния сектор и финансите

Повечето икономисти и търговци не използват AI и не го виждат като заплаха в скоро време, показва проучване

11:29 | 6 февруари 2023
Автор: Нейт Ланксън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Усъвършенстваните системи с изкуствен интелект заплашват работните места предимно във финансовия, правния и технологичния сектор, според последното проучване на MLIV Pulse.

Повече от две трети от 292 респонденти казаха, че не смятат собствените си работни места за изложени на риск в скоро време, въпреки че работят предимно във финансовия сектор.

Изкуственият интелект се развива под някаква форма от десетилетия. Но през последните месеци нарастването на интереса към така наречения генеративен AI – най-вече ChatGPT и DALL-E – предизвика широко вълнение сред инвеститорите, които вярват, че това може да генерира и огромни финансови награди.

Участниците в проучването MLIV Pulse бяха разделени почти поравно относно това дали тези видове технологии си заслужават инвестициите. Има очевидна липса на професионално използване на какъвто и да е вид изкуствен интелект от повечето инвеститори, като само 12% казаха, че използват такъв, и само 27% казват, че планират да го направят. Повече от половината от всички анкетирани казаха, че дори не обмислят използването на AI, за да им помогнат да инвестират.

Това рязко контрастира с неотдавнашните скокове при акциите на компании, свързани с усъвършенстван AI, отчасти подхранван от широката публичност на ChatGPT и инвестицията от 10 милиарда долара на Microsoft Corp. в OpenAI, неговия разработчик. Компании като BuzzFeed Inc., C3.ai Inc., SoundHound AI Inc. и BigBear.ai Holdings Inc. са сред акциите, които са видели огромни скокове в обема, заедно с главозамайващи колебания в цените на акциите си.

Бизнесът и инвеститорите се надпреварват да станат популярни имена за технологии, които могат да създават медии като текст и снимки от прости заповеди – или да провеждат човешки разговори на голямо разнообразие от теми. Microsoft се изправя срещу компании като Alphabet Inc., Meta Platforms Inc. и Amazon.com Inc. в стремежа си да предложи най-умните AI инструменти на най-голям брой хора.

Все пак, обещанието за инструменти като ChatGPT оставя място за колебания сред някои инвеститори, като само 49% от респондентите казват, че планират да купуват акции с излагане на такива генеративни AI инструменти. Като цяло, около 41% от всички респонденти казаха, че възнамеряват да увеличат експозицията си към технологични акции в по-широк план, докато 38% казаха, че ще останат стабилни през следващите шест месеца.

Дори преди настоящата вълна на интерес към AI, въпросът дали интелигентната автоматизация ще създаде повече възможности, отколкото ще заличи, беше тема от голям интерес както за работниците, така и за бизнеса. През 2023 г. много от компаниите, които съкращават работни места на безпрецедентни нива, са и тези, които инвестират милиарди в изграждането на своите възможности за изкуствен интелект.

През януари Alphabet обяви 12 000 съкращения на работни места в световен мащаб, но в същото време главният изпълнителен директор Сундар Пичай посочи AI като ключова инвестиционна област. По същия начин Microsoft обяви своята инвестиция от 10 милиарда долара в OpenAI само дни след като каза, че ще уволни 10 000 служители. Нито една компания не е уникална в това отношение.

„Предстоят много интересни AI войни между технологичните компании“, каза Уенди Хол, професор по компютърни науки от университета в Саутхемптън пред Bloomberg TV.