UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Предстоят все по-големи промени в браншовете заради изкуствения интелект

Иван Иванов, главен технологичен директор на „Humans in the Loop“, UpDate, 21.01.2023

20:04 | 21 януари 2023
Автор: Николета Рилска

Всички браншове ще са повлияни по един или друг начин от изкуствения интелект. Промените ще са все по-големи. Секторите на медицината, земеделието и производството вече виждат навлизането му. Творческите професии не са заплашени от изчезване, по-скоро ще трябва да се адаптират към новите технологии. Изкуственият интелект може да даде дори нови възможности на артистите – да създават нови жанрове и дори нови видове изкуство. Със сигурност навлизането му ще има и отрицателно влияние в някои браншове. Може да има и професии, които не са необходими. Това няма да намали нуждата от хора генерално. Това заяви Иван Иванов, главен технологичен директор на „Humans in the Loop“, в предаването „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

Иванов коментира нашумелия чатбот ChatGPT и причините, поради които той е толкова актуален в момента. Според него предимствата му са, че е много лесен за употреба и може да се използва от хора, които не са експерти в сферата.

„(ChatGPT) създава много добра илюзия за разговор и впечатлява с всеобхватността на информацията с която работи. Добър е да събира големи количества информация от интернет и да ги кондензира в смислен текст“, отбеляза гостът.

По негови думи чатботът не е добър в измислянето на нови неща. „Моделът използва само информация от данните, с които е трениран... Няма как той да създаде някакъв нов шедьовър, който никога досега не е виждан“, обясни Иванов.

По отношение на възможностите на изкуствения интелект да създава изкуство гостът изтъкна, че технологията все още не разбира смисъла на изкуството и не може да внесе истинско чувство за такова.

„В момента изображенията и текстът, които се генерират от такъв тип модели, изглеждат изключително интересно. Изкуството не е само до това дали изглежда много добре или звучи много добре – трябва да има смисъл зад него, а това липсва на изкуствения интелект в момента“.

В бъдеще очакванията са да се намали нуждата от използването на прекалено големи бази данни за тренирането на моделите, така че по-малки компании да могат да се възползват от технологията, стана ясно от разговора.

„Може би ще видим голямо развитие в биотехнологиите благодарение на изкуствения интелект“.

Иванов коментира и темата за общ изкуствен интелект.

„Изкуственият интелект в момента се справя доста добре с бързо, интуитивно решаване на проблеми, за които е имало много данни преди и разрешаването им е станало като навик. Нямаме модел за разсъждения. Ако се стигне до такъв алгоритъм, тогава бихме стигнали до общ интелект“, обясни той.

Гостът смята, че за въздействието на изкуствения интелект върху обществото едно от основните изисквания ще бъде да имаме и правила.

Иванов ще е част от събитието на Ratio Кой е по-по-AI?, което ще се проведе на 26 януари.

Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „UpDate“ гледайте тук.