Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Технологията става много умна, но още сме далеч от генерален изкуствен интелект

Доц. д-р Светлин Наков, основател на СофтУни, в "Светът е бизнес", 26.01.2023

21:12 | 26 януари 2023
Обновен: 10:20 | 27 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Технологиите става много умни, но развитието е по-скоро еволюционно, а не революционно и още сме далеч от т.нар. "генерален изкуствен интелект". Бъдещето на образованието е в трансформацията и кризата е на световно ниво, не е само в България. Висшето образование в сегашната му традиционна форма е скъпо, бавно, неефективно и затова се появяват алтернативи. Постепенно алтернативните и формалните форми на обучение ще започнат да се сливат - ще заимстват една от друга различни елементи. Образованието ще става все по-персонализирано, а ролята на учителя ще бъде на ментор и фасилитатор. Чакат ни интересни моменти, но това ще става постепенно. Това каза доц. д-р Светлин Наков, основател на СофтУни, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Когато една нова технология стане достъпна и лесна за употреба, всички започват да я използват много бързо. Българските учители, както не знаеха как се ползва Skype и онлайн среща, за две седмици започнаха да преподават онлайн и се оказа (според изследванията), че са били по-бързи от западни, развити държави. А, че нашата образователна система е по-ограничена и по-консервативна, това е вярно, каза Наков.

Училищата и университетите в Израел, във Великобритания, имат много повече свобода, допълни гостът. "Държавата в България твърде много се меси, но алтернативи има. Много частни училища намират начини да излизат от тази рамка. Намират форми, така че да правят образованието по-практично, по-интегрирано, по-забавно. Самото Министерство на образованието също насърчава тези проекти - иновативни училища и т.н. Имаме движение. Както във всяко нещо изоставаме от "белия свят", но не сме на нивото на Африка". 

"Не са много местата, където наистина има добро висше образование в България. Образование се прави с много пари и с дългосрочна политика. В Обединените Арабски емирства, например, имат Университет по изкуствен интелект, който е подчинен на Министерството на изкуствения интелект, каквото имат. Виждате как комбинация от пари плюс силна политика може да доведе до хубави резултати, защото те в момента имат между 10 и 12 кандидата да учат при тях. Но вместо студентът да си плаща, те му плащат - стипендия, плюс квартира, плюс храна. Това е състезание за таланта". 

Не очаквам от висшите учебни заведения в България кой знае какво. Интересът към висшето образование не е голям. Много хора идват при нас, в SoftUni демотивирани, не искат да завършват висше образование и казват: аз искам професия, работа, искам да уча нещо, което ми харесва, което има реално приложение, а не някакви теории, сподели събеседникът.

"Университетите рано или късно ще се реформират. Може би частните малко по-бързо, държавните по-бавно, но за да имаш качество, ти трябва конкуренция. Ако взимаш всички, не може да имаш качествени хора, както във фирмата си, така и в училище". 

Истината е, че най-качествените кадри избират да учат в чужбина, защото условията там са по-добри - и като перспектива, и като среда, и като ниво на преподаване, и като материя, която учат. Но борбата е за големите университети, които са правени с милиарди, каза доцентът. По думите му парадигмата, че трябва да се имаш диплома за висше образование, за да бъдеш възприеман като специалист, вече е сериозно ерозирала. И въпреки че "има области, където дипломата е нужна, като медицина, например, "бъдещето е на трансформацията и кризата е на световно ниво, не е само в България".  

Висшето образование в сегашната му традиционна форма е скъпо, бавно, неефективно и не отговаря напълно на нуждите на живота, който ние живеем. Затова се получават алтернативи като SoftUni, които дават възможност пак да се образоваш, но по друг начин, а не по формалния. И според мен тези системи лека-полека ще започнат да се сливат. Добри практики от алтернативната ще отидат в традиционната, малко повече регулация и лицензиране ще отидат в първата, прогнозира Светлин Наков.

"Какво пречи държавата в един момент да даде сертифициране за уменията, за да издаде диплома за висше образование без да си висшист, ако минеш изпитите. Може да има различни варианти. Учиш от където искаш - от YouTube, от книги, от телевизията, практикуваш на работа и накрая отиваш и взимаш диплома. Друг е въпросът дали ти трябва изобщо. Чакат ни промени".   

Образователната индустрия е много бавна и бавно се променя, нужни са десетилетия. Но различни стартъпи правят нови технологии, които подпомагат образованието. Твърди се, че образовнаието ще бъде все по-персонализирано, а ролята на учителя ще бъде на ментор и фасилитатор, каза още събеседникът.

"Очаквам изкуственият интелект да има сериозна роля в образованието, защото той може много бързо да обработи големи обеми информация на дадена тема, да ги научи много добре, да ги преразказва и дори като му говориш, той да си прави справка дали това, което ми казва, е вярно. Вече дори и логиката понапредна". 

Да, ще има развитие, чакат ни интересни моменти, но това ще става постепенно, категоричен бе гостът. "Няма чак толкова много внедрени системи. Това е поле за стартъпите. Предстои цялата тази технология, която излиза, да бъде внедрена във всички индустрии - производство, роботизация, медицина, генни изследвания и други приложения, които е трудно да си представим". 

Как появата на ChatGPT променя възприятията на хората и погледа върху образованието и образователните системи като цяло? Как софтуерните и хардуерните роботи навлизат в все по-видимо и какво да очакваме като промени на пазара на труда и в ежедневието на хората? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.