"Бойкото настъпление" на ChatGPT прави основателя на Nvidia с $4,6 млрд. по-богат

Причина е проста: Nvidia доминира на пазара на графични чипове, необходими за приложенията за изкуствен интелект като ChatGPT

08:30 | 28 януари 2023
Обновен: 10:29 | 28 януари 2023
Автор: Блейк Шмидт
Джен-Хсун Хуанг.  Снимка: Патрик Т. Фалън/Bloomberg
Джен-Хсун Хуанг.  Снимка: Патрик Т. Фалън/Bloomberg

Един от най-големите печеливши от нарастващата популярност на инструмента ChatGPT е тайвански имигрант милиардер, известен с черните си кожени якета и татуировката, наподобяваща логото на Nvidia Corp., компанията, на която е съосновател през 1993 г.

Причина за това е проста: Nvidia доминира на пазара на графични чипове, предназначени за сложни изчислителни задачи, необходими за приложенията за изкуствен интелект. Колкото повече хора използват ChatGPT, толкова повече изчислителна мощ е необходима на собственика ѝ OpenAI, за да генерира отговори на милионите запитвания, получени от мързеливи студенти с есета или от борещи се с проблемите си автори на песни.

Състоянието на Дженсън Хуанг е нараснало с 33% тази година до 18,4 млрд. долара, което е повече от всеки друг американски милиардер според индекса на милиардерите на Bloomberg. Това е рязък контраст с миналата година, когато спадът на богатството му беше един от най-големите сред американските технологични титани, заедно с този на Марк Зукърбърг от Meta Platforms Inc.

Фирмата му, която първоначално се фокусира върху създаването на компютърни чипове за създаване на графики за видеоигри, се превърна в доминиращ играч в задвижването на приложения с изкуствен интелект - от автономни автомобили и роботи до добив на криптовалути. Тази специализация я превърна в един от основните залози на Wall Street за печалба от бурния интерес към бъдещето на изкуствения интелект, насърчен от обещанието на Microsoft Corp. да вложи 10 млрд. долара в OpenAI, стартъпа, разработил ChatGPT.

"ChatGPT започна една своеобразна бойка надпревара", казва Кристофър Роланд, старши анализатор в Susquehanna Investment Group. "Nvidia е далеч от лидерството."

Бързият ръст на използването на ChatGPT може да доведе до оборот от 3 до 11 млрд. долара за Nvidia за 12 месеца, изчисли Citigroup Inc. миналата седмица. Макар да признава, че е трудно да се моделира растежът на такава новосъздадена услуга, анализаторът Атиф Малик основава своите стойности на прогнози за броя на думите, генерирани от ChatGPT, и приходите на дума за Nvidia.


Нарастващо богатство. Главният изпълнителен директор на Nvidia е натрупал най-голямо богатство сред американските технологични милиардери тази година

59-годишният Хуанг, който е учил електроинженерство в университетите в Орегон и Станфорд, отказа коментар чрез свой говорител.

По време на събитие тази седмица в Стокхолм Хуанг заяви, че изкуственият интелект ще постави предизвикателства пред обществото и регулаторните органи и че макар новата технология да дава много обещания, тя има и "някои потенциални вреди".

"Каква е социалната норма за използването му?" Хуанг заяви на срещата на скандинавски ръководители и изследователи. "Какви са правните норми? Всичко се развива в момента."

След като достигна най-високата си стойност от над 800 млрд. долара в края на 2021 г., пазарната стойност на Nvidia отстъпи миналата година, тъй като акциите ѝ се сринаха с 50% на фона на резкия спад в продажбите на нейните чипове за игри и общото забавяне на продажбите на персонални компютри. От началото на 2023 г. акциите на компанията скочиха с над 35%, отразявайки ентусиазма на инвеститорите относно потенциала на чатбота.

"Очевидно около ChatGPT се вдига много шум", казва Рубен Рой, управляващ директор в Stifel Nicolaus. "Компания за полупроводници като Nvidia е най-добрият начин за възпроизвеждане на изкуствен интелект".

От началото на годината акциите на производителя на чипове са поскъпнали с 29%, което ги нарежда сред най-добре представящите се в индекса S&P 500. За печалбите допринесе и шумът около чат бота, пуснат от OpenAI в края на миналата година, който демонстрира невероятна способност да имитира човешко писане.

Microsoft Corp. обяви, че прави инвестиция в OpenAI, която се очаква да възлезе на 10 млрд. долара за няколко години. Финансирането е необходимо на OpenAI за увеличаване на изчислителната мощност и вероятно само ще засили търсенето на чиповете на Nvidia. Акциите на Nvidia скочиха с цели 6,5%.

Bank of America Corp. заяви, че Nvidia е в челните редици на компаниите, които могат да се възползват от растежа на така наречения генеративен изкуствен интелект. Wells Fargo & Co. заяви, че предстоящите чипове на Nvidia са добре позиционирани, за да се възползват от по-големите изчислителни нужди, изисквани от модели на AI като ChatGPT.

Разбира се, възможно е услугата да е просто последната мода, която обхваща технологичната индустрия, само за да отшуми като поръчките от миньори на криптовалути, които през последните няколко години многократно се разрастваха и сриваха. Инвеститорите на Nvidia, както и тези, които вложиха пари в други производители на полупроводници в края на 2021 г., знаят, че обещанието за непрекъснат растеж може да се окаже илюзия. След като продажбите нараснаха с повече от 50% през всяка от последните две години, приходите на Nvidia се очаква да останат непроменени през фискалната 2023 г. и да бъдат около 27 млрд. долара.

Акциите на Nvidia са загубили почти половината от стойността си след достигането на най-високата си стойност през ноември 2021 г. Въпреки разпродажбите, акциите остават едни от най-скъпите в Nasdaq 100, с цена, която е около 41 пъти прогнозираната печалба през следващите 12 месеца, което е доста над средната стойност за последното десетилетие.

Анализаторите виждат, че акциите ще поскъпнат с 13% до 200,68 долара през следващите 12 месеца, въз основа на средната целева цена.

Независимо дали самият ChatGPT ще доведе до по-големи поръчки за Nvidia, Ивана Делевска, главен инвестиционен директор в SPEAR Invest, смята, че успехът му ще подхрани разработването на повече инструменти, които ще изискват по-голяма изчислителна мощ и следователно повече чипове.

"Хората ще погледнат колко популярна е станала тя и ще видят, че подобно нещо ще бъде голяма сделка", каза Делевска, която причислява Nvidia към основните дялове на фирмата. "Това може да означава все по-голям интерес към това пространство, което ще доведе до много повече инвестиции от всички видове компании, които искат да наваксат изоставането си."