Microsoft инвестира 10 милиарда долара в създателя на ChatGPT OpenAI

Новата подкрепа има за цел да предостави на Microsoft достъп до някои от най-популярните и усъвършенствани системи за изкуствен интелект

08:58 | 24 януари 2023
Обновен: 09:51 | 24 януари 2023
Автор: Дина Бас
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Microsoft Corp. инвестира 10 млрд. долара в OpenAI, чийто инструмент за изкуствен интелект ChatGPT запали интернет след представянето си през ноември, като за броени дни събра повече от един милион потребители и предизвика нов дебат за ролята на изкуствения интелект на работното място.

Новата подкрепа, надграждаща 1 милиард долара, които Microsoft вложи в OpenAI през 2019 г., и още един кръг през 2021 г., има за цел да предостави на Microsoft достъп до някои от най-популярните и усъвършенствани системи за изкуствен интелект. Microsoft се конкурира с Alphabet Inc, Amazon.com Inc и Meta Platforms Inc. за доминиране в бързо развиващата се технология, която генерира текст, изображения и други медии в отговор на кратка заявка.

В същото време OpenAI се нуждае от финансирането на Microsoft и от мощта на облачните изчисления, за да обработва огромни обеми от данни и да управлява все по-сложните модели, които позволяват на програми като DALL-E да генерират реалистични изображения въз основа на няколко думи, а ChatGPT - да създава удивително подобен на човешки разговор текст. 

Въпреки че Microsoft не даде подробности за новата инвестиция, запознат с дискусиите човек, който помоли да не бъде идентифициран, защото информацията не е публична, заяви, че тя възлиза на 10 млрд. долара за няколко години. Акциите на Microsoft поскъпнаха с 1% до 242,58 долара в Ню Йорк в понеделник. 

Сделката ще даде тласък на облака Azure на Microsoft, като в същото време ще осигури на OpenAI допълнителни специално проектирани суперкомпютри, на които да работи със сложните си модели за изкуствен интелект и да подхранва изследванията си. Microsoft планира да използва моделите на OpenAI в потребителски и корпоративни решения и да пусне нови категории продукти, базирани на работата на OpenAI, съобщават двете компании в блогове. 

Използването на Azure благодарение на тази сделка е от ключово значение за Microsoft, тъй като тя се бори за разширяване на този бизнес, каза анализаторът на Bloomberg Intelligence Анураг Рана. "Това може дори да помогне на Microsoft да намали още повече разликата с Amazon Web Services", каза той, визирайки водещата на пазара облачна услуга на Amazon. 


Сатя Надела Снимка: Дейвид Райдър/Bloomberg

В понеделник OpenAI отбеляза, че използва облачната услуга Azure на Microsoft за обучение на всичките си модели и че инвестицията на Microsoft ще ѝ позволи да ускори независимите си изследвания. Azure ще остане ексклузивен доставчик на облачни услуги за OpenAI, заявиха от компанията. 

Както и при предишната инвестиция на Microsoft в OpenAI, голяма част от стойността на сделката ще бъде под формата на предоставяне на изчислителната мощ на притежавания от Microsoft облака Azure на OpenAI, която е необходима за работата на нейните системи за изкуствен интелект, заявиха двама души, запознати със сделката. 

Сделката има сложна структура, тъй като инвеститорите в OpenAI са ограничени по отношение на възвръщаемостта на инвестициите си, тъй като това е дружество с ограничена печалба. Майкрософт ще получава почти половината от финансовата възвръщаемост на OpenAI, докато инвестицията му не бъде изплатена до предварително определен таван, каза един от хората. Всички печалби, надхвърлящи дължимото на инвеститорите и служителите, се връщат на OpenAI, която се управлява от организацията с нестопанска цел OpenAI.

По-рано този месец Microsoft заяви, че планира да добави ChatGPT към Azure и обяви широката наличност на своята услуга Azure OpenAI Service, която беше опция за ограничен набор от клиенти, откакто беше представена през 2021 г. Услугата предоставя на клиентите на Microsoft в облака достъп до различни инструменти на OpenAI, като езиковата система GPT-3.5, на която се основава ChatGPT, както и модела DALL-E за генериране на изображения от текстови подсказки. Това позволява на клиентите на Azure да използват продуктите на OpenAI в собствените си приложения, работещи в облака. 

Самата Microsoft в момента използва езика AI на разработчика, за да добави автоматизация към своя инструмент за програмиране Copilot, и иска да добави такава технология към своята търсачка Bing, приложенията за производителност Office, чат програмата Teams и софтуера за сигурност. Базираната в Редмънд, Вашингтон, компания влага DALL-E в софтуер за проектиране и го предлага на клиентите на облака Azure.  

Главният изпълнителен директор Сатя Надела задълбочава връзките на Microsoft с OpenAI, тъй като Google, който дълго време беше недосегаем в областта на търсенето, изведнъж изглежда уязвим. Преобладаващият модел на Alphabet за заявки по ключови думи използва търсачките, за да претърсва мрежата за специфични термини, и след това позволява на потребителите сами да вземат решения за това коя информация е полезна. 

За разлика от тях ChatGPT отговаря на въпроси по теми като политически науки и компютърно програмиране с подробни обяснения, а форматът на въпросите и отговорите позволява на потребителите да се задълбочават до пълното разбиране. Ботът може да отговаря на заявките по естествен и подобен на човешкия начин, като води разговор и отговаря на последващи въпроси, за разлика от основния списък със сини връзки, който предоставя търсенето в Google.

Но ChatGPT има недостатъци в сравнение с този старинен списък с връзки. За разлика от търсенето в Google или Bing, ChatGPT понастоящем не предлага никакъв контекст за това, откъде черпи информация, използвана за съставяне на отговорите, а OpenAI признава, че отговорите на инструмента могат да бъдат неверни и не трябва да се разчита на тях като на точни.

По данни на Bloomberg последната инвестиция в OpenAI, възлизаща на 10 млрд. долара, лесно надминава всички досегашни инвестиции на Microsoft, включително 5 млрд. долара, похарчени за закупуване на акции на AT&T Inc. през 1999 г. в замяна на достъп до нови кабелни мрежи, и 1 млрд. долара, похарчени за придобиване на дял в Comcast Corp. през 1997 г.

Сумата в долари ще надхвърли всички придобивания на Microsoft през последните години, с изключение на три. Microsoft търси антитръстово одобрение за покупката на производителя на видеоигри Activision Blizzard Inc. на стойност 69 млрд. долара, а през 2016 г. похарчи 26 млрд. долара за закупуването на сайта за професионални мрежи LinkedIn. Миналата година Microsoft завърши покупката на Nuance Communications Inc. за 20 млрд. долара - компания за изкуствен интелект, специализирана в разпознаването на глас и свързания с него софтуер и услуги в областта на здравеопазването. 

Новината за инвестицията идва по-малко от седмица, след като Microsoft съобщи, че съкращава 10 000 работници, тъй като отслабващата икономика свива търсенето на софтуер. В това съобщение Майкрософт отбеляза, че все пак ще инвестира и ще наема служители в ключови приоритетни области. Във вторник производителят на софтуер ще отчете приходите си за второто фискално тримесечие.