Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Microsoft разширява достъпа до футуристичния чатбот ChatGPT

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 17.01.2023

14:31 | 17 януари 2023
Обновен: 22:39 | 22 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Microsoft съобщи, че технологията на стартъпа OpenAI - чатботът ChatGPT, която досега бе достъпна само на клиенти в облака в програма, наречена Azure OpenAI Service, вече е общодостъпна, което се очаква да доведе до голям брой нови потребители. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Новината е оповестена в момент, в който Microsoft обмисля да увеличи дела си на стойност 1 млрд. долара в OpenAI, който обяви през 2019 г., съобщиха двама души, запознати с въпроса, пред Ройтерс. Новинарският сайт Semafor съобщи по-рано този месец, че Microsoft може да инвестира 10 млрд. долара, а компанията отказа да коментира евентуалната сделка.

Общественият интерес към OpenAI нарасна след пускането на ChatGPT през ноември - текстов чатбот, който може да съставя проза, поезия или дори компютърен код по команда. ChatGPT се захранва от генеративен изкуствен интелект, който създава ново съдържание след обучение върху огромни количества данни - технология, която Microsoft предоставя на повече клиенти за използване. 

Самият ChatGPT, а не само основната му технология, скоро ще бъде достъпен чрез облака на Microsoft, се казва в публикация в блога.

Microsoft заяви, че проверява приложенията на клиентите, за да намали потенциалната злоупотреба със софтуера, а филтрите ѝ могат да проверяват за вредно съдържание, което потребителите могат да въведат или което технологията може да произведе.

Бизнес потенциалът на подобен софтуер привлече огромни инвестиции на рисков капитал в стартъпи, които го произвеждат, в момент, в който като цяло финансирането намалява. Някои компании вече използват технологията, за да създават маркетингово съдържание или да демонстрират как може да се преговаря за абонамент за кабелна телевизия.

Microsoft съобщи, че CarMax, KPMG и други големи компании вече използват услугата Azure OpenAI. В прессъобщението на компанията е цитиран вицепрезидент на Al Jazeera, според когото услугата може да помогне на новинарската организация да обобщава и превежда съдържание.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.