Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Създателят на ChatGPT се стреми към ново финансиране и оценка от $29 млрд.

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 06.01.2023

13:00 | 6 януари 2023
Автор: Галина Маринова

OpenAI може да стане един от малкото стартъпи, способни да наберат пари при по-високи оценки на частния пазар. Изследователската лаборатория, която стои зад станалия световно известен чатбот ChatGPT, води преговори за продажба на съществуващи акции в търгово предложение, което според запознати ще оцени компанията на около 29 млрд. долара и би я превърнало в един от най-ценните американски стартъпи на хартия, въпреки че генерира малко приходи. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria

Фирмите за рисков капитал Thrive Capital и Founders Fund водят преговори за закупуване на акции, твърдят източници на The Wall Street Journal. Според тях OpenAI може да продаде акции за поне 300 млн. долара. Сделката е структурирана като търгово предложение, като инвеститорите купуват акции от съществуващи акционери, като например служители. 

Новата сделка ще удвои приблизително оценката на OpenAI спрямо предишното търгово предложение, осъществено през 2021 г., когато OpenAI беше оценена на около 14 млрд. долара, съобщи The Wall Street Journal. OpenAI е генерирала десетки милиони долари приходи, отчасти от продажбата на софтуера си за изкуствен интелект на разработчици, но някои инвеститори изразиха скептицизъм, че компанията може да генерира значими приходи от технологията.

Не е постигната окончателна сделка и условията могат да се променят, казват източници. OpenAI отказва да коментира темата. 

През миналата година OpenAI пусна поредица от продукти, базирани на изкуствен интелект, които привлякоха вниманието на обществеността, включително програмата за генериране на изображения Dall-E 2 и чатбота ChatGPT. Ако търгът се осъществи при тази оценка, OpenAI ще бъде един от малкото стартъпи, способни да наберат пари при по-високи оценки на частния пазар, където инвеститорите се отдръпнаха от нови сделки предвид миналогодишния технологичен разгром.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.