Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Google разкрива съперника на ChatGPT - Bard - в битката за AI търсачки с Microsoft

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 07.02.2023 г.

12:50 | 7 февруари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Собственикът на Google - Alphabet Inc - заяви в понеделник, че ще пусне услуга за чатбот и повече изкуствен интелект за своята търсачка, както и за разработчиците, като отговор на Microsoft Corp в съперничеството им да водят новата вълна от изчисления. Междувременно Microsoft заяви, че планира собствено разкриване на AI за вторник. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Възходът на ChatGPT, чатбот от OpenAI, поддържан от Microsoft, който може коренно да промени начина, по който потребителите търсят информация, е едно от най-големите предизвикателства за Google в последно време.

В публикация в блог главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай каза, че неговата компания открива услуга за разговорен AI, наречена Bard, за да тества потребителите за обратна връзка, последвана от публично пускане през следващите седмици.

Той също така каза, че Google планира да добави AI функции към своята търсачка, които синтезират материал за сложни заявки, като например дали ученето на китара или пиано е по-лесно. Понастоящем Google представя текст, който съществува другаде в мрежата за въпроси, чийто отговор е ясен.

Зад новия чатбот стои LaMDA, AI на Google, който генерира текст с такова умение, че инженер на компанията миналата година го нарече разумен, твърдение, което технологичният гигант и учените широко отхвърлиха.

Миналата седмица Google обяви партньорство със стартиращата компания за изкуствен интелект Anthropic, която тества свой собствен чатбот, за да съперничи на ChatGPT. Google също е инвестирала близо 400 милиона долара в стартъпа, според човек, запознат с въпроса. Сделката дава на Google дял в Anthropic, но не изисква стартъпът да харчи средствата за закупуване на облачни услуги от Google, съобщи по-рано Bloomberg.

Към средата на януари около 180 хил. души в САЩ са плащали за абонамент за Twitter, включително за Twitter Blue, или по-малко от 0,2% от месечно активните потребители, коментира още Попов. Малкият брой сигнализира за предизвикателството, пред което е изправен Илон Мъск, за да превърне абонаментния продукт в основен източник на приходи, предава The Information.

Броят на абонатите в САЩ е около 62% от общия брой абонати на Twitter в световен мащаб, се казва в документа, което означава, че Twitter има 290 хил. плащащи абонати в световен мащаб. Twitter таксува с 8 долара на месец за Blue Verified в интернет версията и с 11 долара на месец за тези, които се регистрират чрез iOS на Apple, въпреки че Apple задържа 30% от тази такса.

Тази информация съвпада с констатациите на изследователя Травис Браун, който публикува редовни актуализации на броя на абонатите на Twitter Blue въз основа на търсенията на потребители, които се появяват като "blue_verified".

Какво се случи след разочароващия отчет на Pinterest и още по темите може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.