Крипто феновете се втурнаха към странни AI токени, докато ChatGPT манията расте

Комбинацията на модните увличания на пазара на акции с вече свръхспекулативния крипто пазар е рецепта за катастрофа, предупреждават анализатори

16:06 | 11 февруари 2023
Автор: Вилдана Хаджрич и Муяо Шен
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Разчитайте на феновете на криптовалутите да се впуснат във всяка процъфтяваща тенденция възможно най-бързо.

Дигиталните активи, фокусирани върху изкуствения интелект, рязко нарастват, откакто чатботът на OpenAI, известен като ChatGPT, се превърна в интернет феномен и предизвика шум около бъдещия му потенциал.

Почти всички токени, класифицирани в категорията AI от CoinGecko, са публикували поне двуцифрени движения през последната седмица. SingularityDAO скочи със 138% за период от седем дни. SingularityNET беше със 126% по-висок през този период, докато Artificial Liquid Intelligence се повиши с 87%.

За наблюдателите на пазара с дълги спомени това напомня за други мании в сектора. Това включва фазата, когато първоначалните предложения за криптомонети бяха горещи или когато куп компании през 2018 г. скочиха на „блокчейн“ влака, като се преоткриха – поне на хартия – като близки до крипто фирми.

„Хората просто яздят вълната на ChatGPT“, каза Уилфред Дей, бивш главен изпълнителен директор на Securitize Capital, фирма за управление на цифрови активи. „Феноменът може да продължи, докато настроенията са наоколо.“

ChatGPT наскоро показа своята мощ във всичко - от писане на стихове в стила на Шекспир до създаване на портфейли от акции. Има дори борсово търгуван фонд, планиран около концепцията. И докато технологичният гигант Microsoft Corp. инвестира милиарди в OpenAI, собственикът на Google Alphabet Inc. демонстрира новия си чатбот с изкуствен интелект Bard, след като беше подложен на натиск от популярността на ChatGPT. Но дори и за крипто стандартите, където дивите колебания на цените са задължителни, скоковете в токените, свързани с изкуствен интелект, са впечатляващи.

Феноменът породи крайности, когато цената на ARPA, токенът на мрежата, фокусирана върху поверителността, наричана също ARPA, скочи с повече от 10% за един час във вторник. Конкретната причина зад ценовата помпа остава неизвестна. Но Crypto Twitter посочи, че внезапното поскъпване на цената се е случило едва след като Феликс Сю, съоснователят на ARPA, сподели - във вече изтрит туит във вторник - съобщение от преди две години за сътрудничеството на проекта за машинно обучение с група, ръководена от Alibaba Group Holding Ltd.

„Всичко това са чисти глупости“, каза Майкъл О’Рурк, главен пазарен стратег в JonesTrading. Фондовият пазар е пълен със случаи на това, което О’Рурк смята за „спекулативно“ поведение, каза той.

„Виждали сме го многократно в историята от добавяне на .com към вашето име или наскорошното използване на вариант на биткойн или крипто“, каза той. „Пространството на криптовалутите беше обърнато миналата година, тъй като най-уважаваният играч в пространството се провали заедно с много други значителни агенти. Сега комбинирането на модните увличания на пазара на акции с вече свръхспекулативния крипто пазар е рецепта за катастрофа за тези, които спекулират.“

Тенденциите идват и си отиват, предупреждават анализатори, които са виждали това да се проявява и преди. Бумът на първоначалното предлагане на монети в края на 2010 г. избухна по грандиозен начин, който остави дълбоки белези в продължение на много години. Последиците от пукането на криптобалона по време на пандемията също все още се усещат в индустрията.

„Както повечето неща в криптовалутата – различни от биткойн – те се оказват мода“, каза Трой Гайески, главен пазарен стратег в FS Investments. „Обещанието на блокчейна определено е реално от гледна точка на транзакция. Но по отношение на това как се правят пари от това, това е толкова цикличен актив.“

Разбира се, възраждането на цените на крипто досега през 2023 г. може да доведе до нов капитал и интерес от определени инвеститори, тъй като индустрията показва някои признаци на подобрение след колапса на криптоборсата FTX.

„Наистина звучи причудливо“, каза Ноел Ачисън, автор на бюлетина „Crypto Is Macro Now“, относно скока на AI токените. „От друга страна, фактът, че те съществуват и сега привличат вниманието, говори много за подобряването на пазарните настроения – инвеститорите търсят нови идеи, новото рекламно нещо, което може да донесе възвръщаемост.“