Кабини за тестване на Covid в Китай живеят втори живот като библиотеки и щандове за храна

Повторното използване на кабините за тестване би могло да изиграе роля във възстановяването на градския живот и да помогне на общностите да се излекуват от травмата

17:00 | 4 февруари 2023
Автор: Селина Сю
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Десетки хиляди кабинки за PCR тестване са разпръснати из цял Китай, като много от жителите се намират само на 15 минути пеша от пункта за вземане на секрет. Сега, когато "Covid нула" внезапно приключи, градовете са изправени пред проблема какво да правят с тях.

Някои са изтеглени от операторите и са захвърлени на бунището за скрап или са обявени на онлайн тържища за препродажба на употребявани стоки. Други са се превърнали в опасни обекти, изоставени по улиците, изпочупени от природните стихии. Но някои местни власти и общности се обединяват, за да преобразят по творчески начин тези нежелани реликви в нови забележителности.

След като през декември инфекциите рязко се увеличиха след обратния завой на китайския Covid, градове от Шънджън до Чанша превърнаха кабинките за тестване в клиники за лечение на треска и места за раздаване на лекарства, за да намалят натиска върху претоварените болници. В тези кабинки болните жители можеха да получат диагноза и да използват държавната си медицинска застраховка, за да си купят лекарства в близост до апартаментите си. 

Covid Testing
Кабина за тестване на Covid, превърната в библиотека. Снимка: Цилай Шен/Bloomberg

Изграждането на тестовите кабинети струва около 200 млрд. юана (30,1 млрд. долара) - приблизително колкото брутния вътрешен продукт на Естония, според изчисления на Goldman Sachs. Огромните разходи за контрола на "Covid нула", наред със забавящата се икономика, доведоха до раздуване на дълговото бреме на общините. Повторното използване на тази инфраструктура би могло да им помогне да възстановят поне част от разходите.

Суджоу, град на 100 км западно от Шанхай, е стигнал по-далеч от всяко друго място, за да съживи тези кабинки. Местната управа предложи на предприемачите безплатно да превърнат около 30 празни павилиона в сергии за храна и сувенири в рамките на базара за лунната Нова година, където се продават специални продукти и местни закуски. Павилионите ще продължат да бъдат на разположение за ползване от търговците, за да се подпомогне потреблението и усилията в областта на туризма, заявиха представители на района пред китайските медии.  

На други места в Суджоу будките са превърнати в библиотеки, където жителите могат да четат и даряват книги. Други се превърнаха в почивни станции за хигиенисти и чистачи, предлагащи микровълнови печки и топла вода. Няколко от тях дори са се преобразили в мини пожарни станции, снабдени с оборудване за безопасност. Пред железопътната гара на града служители от Бюрото за човешки ресурси и социална сигурност са превърнали редица кабинки за тестване в центрове за помощ при намиране на работа за работници мигранти.

Промяната е драматична, като се има предвид, че в началото на декември жителите все още се редяха на стотици опашки, за да им бъде направена проба от така наречените "големи бели", вездесъщите облечени в бяло блюстители на правилата на Covid. На повечето места бяха необходими зелени QR кодове, отразяващи отрицателни резултати в рамките на 48 часа. Положителните тестове обикновено означаваха, че човекът ще бъде откаран в карантинно заведение.

"Виждал съм някои от празните кабинки, които стоят неизползвани. Това ми навява лоши спомени", казва Джанис Ку, домакиня на 40 години в Шанхай. "Харесва ми идеята да ги преобразим. Може да се появят хубави бизнес възможности." 

Covid Testing
Кабина за тестване на Covid, превърната в щанд за сувенири. Снимка: Цилай Шен/Bloomberg

Китай не е единствената страна, чиито градове и улици са преобразени от Covid, но мащабът и продължителността на общественото смущение там на практика нямат аналог. През годините на "Covid нула", разпространението на вируса е минимално, но социалните и икономическите сътресения, причинени от блокирането на движението, костват препитание и живот. След това, когато набързо се отвори отново и инфекцията се разпространи сред населението, се смята, че са загинали милиони хора, въпреки че правителствените данни не дават пълна информация.

Повторното използване на кабините за тестване би могло да изиграе роля във възстановяването на градския живот и да помогне на общностите да се излекуват от травмата. 

"Преоборудваните кабинки биха могли да бъдат много мощна и изключително значима интервенция, ако ефективно обърнат характера на сигурността и наблюдението, които са играли по време на пандемията, и се превърнат в пространства за общностно лечение", казва Микеле Акуто, професор по глобална градска политика в Училището по дизайн към Университета в Мелбърн. 

Със сигурност тези кабинки могат да бъдат използвани само временно, а дългосрочната им роля в китайския градски живот предстои да се види.

Според Хуан Янжун, професор по глобално здравеопазване в Училището по дипломация и международни отношения към университета "Сетън Хол", някои затънали в дългове местни правителства може да не са склонни да инвестират повече в остарели кабинки за тестване поради натоварената хазна. Но той отбелязва, че все още може да има стимули за преобразуването на тези кабинки, включително децентрализацията на основни услуги и ако такива кабинки могат да помогнат за увеличаване на заетостта.

Covid Testing
Кабините за тестване на Covid са преоборудвани в станция за почивка на санитарните работници. Снимка: Цилай Шен/Bloomberg

Засега местните власти ревностно приспособяват кабинките като нов пропаганден разказ, който е изчистен от напомнянията за "Covid нула".

В окръг Сяошан в Ханджоу над 170 кабинки за тестване на места с голям трафик са превърнати в туристически гишета в подготовка за Азиатските игри през септември, които бяха отложени от миналата година заради Covid. Усмихнати млади доброволци в червени жилетки обслужват обновените павилиони в пастелни цветове, като предлагат карти, брошури за забележителности и дори чай. 

"Сякаш пандемията не се е случила", казва Ку. "Всички искаме да забравим за нея."