Китай определи повишаването на вътрешното търсене за основен икономически приоритет

Целите се фиксират в размера на икономическата експанзия, "по-силна" фискална политика и "целенасочена и силна" парична политика

12:30 | 17 декември 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай обеща да съживи потреблението и да подкрепи частния бизнес, тъй като Пекин се насочва към стимулиране на растежа, след като се отказа от политиката си на нулев Covid, пише Bloomberg News.

Висшите ръководители, включително президентът Си Дзинпин, заявиха, че възстановяването и разширяването на потреблението трябва да "вземат превес", докато приключваха срещата за определяне на приоритетите на икономическата политика за 2023 г., според изявление, публикувано от информационна агенция Синхуа. Те също така обещаха да насърчат растежа на частния сектор и да подкрепят IT платформените фирми да играят водеща роля в развитието. 

"През следващата година предстои да бъде извършена значителна по обем икономическа работа", се посочва в доклада от срещата. "Трябва да започнем с подобряване на социалните очаквания и повишаване на доверието в развитието".

На заседанието беше изразена по-силна позиция в подкрепа на растежа в сравнение с последните години, като беше заявено, че "размерът" на икономическата експанзия е важен и че ще се провежда "по-силна" фискална политика и "целенасочена и силна" парична политика. Официалните лица обещаха финансова подкрепа за сектора на недвижимите имоти, който се намира в най-дългия си спад в историята, но заявиха, че искат да се избегнат финансовите спекулации с жилища.

Годишната централна конференция за икономическа работа на управляващата комунистическа партия се провежда след внезапното прекратяване на политиката на нулев Covid, която доведе до вълна от нарушения и намаляване на икономическата активност. Икономистите понижиха прогнозите си за растежа за тази година до около 3%. Пекин обмисля да определи цел за икономически растеж от около 5% за следващата година, съобщиха за Bloomberg News запознати източници.

"Нарастващите нива на безработица и засиленият натиск за намаляване на растежа може да са допринесли за последните корекции на политиката", пишат в бележка икономисти от Goldman Sachs Group Inc. включително Маги Вей. "Засилването на подкрепата, за да се улесни възстановяването на растежа, докато Китай се ориентира в процеса на повторно отваряне, ще бъде във фокуса на политиците през следващите няколко месеца." 

Ето и основните моменти от срещата.

Растеж
Разширяването на вътрешното търсене оглави списъка на приоритетите, определени на срещата. Миналата година основен приоритет беше призивът за повишаване на "стабилността и ефективността" на икономическата политика, а предходната година - целта за засилване на научните изследвания и технологичните иновации. 

Потребителските разходи и ръстът на заетостта трябва да бъдат поставени на "по-значимо място", заявиха официалните лица. 

"Най-важният извод от конференцията е, че повишаването на потреблението е основен приоритет за правителството през 2023 г.", заяви Живай Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management. 

Правителството ще подкрепи потреблението на нови енергийни автомобили и услугите за грижи за възрастни хора, съобщи държавната медия CCTV. Длъжностните лица заявиха, че ще гарантират запазването на нормалния живот при сегашния скок на случаите на Covid и ще координират по-добре мерките за контрол на вируса с икономическото развитие.

Частен сектор
Длъжностните лица на срещата заявиха, че ще подкрепят IT платформените компании да играят водеща роля в развитието, да създават работни места и да се конкурират на международния пазар - знак, че Пекин иска да види как интернет секторът на Китай подкрепя възстановяването след репресиите срещу него през 2021 г. 

Формулировката за платформените компании е много по-позитивна от използваната на миналогодишната среща, когато лидерите заявиха, че ще "засилят ефективния надзор" на капитала, като "поставят светофари", за да ограничат "дивия му растеж".

На срещата, която приключи в петък, също така беше заявено, че ще бъдат насърчавани чуждестранните инвестиции в Китай.

На нея подкрепата за частния сектор беше спомената по-ясно, отколкото през предходните години, което е опит да се разсеят опасенията, че Пекин все повече предпочита държавното планиране пред частното предприемачество. 

"Ще насърчаваме и подкрепяме растежа на частната икономика и частните предприятия както с политика, така и по отношение на социалния консенсус", се казва в документа. "Длъжностните лица на всички нива трябва конкретно да помагат на частните компании да се справят с трудностите."

Жилища
Длъжностните лица заявиха, че ще подкрепят потребителското търсене на "по-добри жилища", ще осигурят "стабилен растеж" на сектора на недвижимите имоти, както и доставката на жилища, и ще посрещнат "разумните" финансови нужди на компаниите за недвижими имоти. На заседанието беше заявено, че длъжностните лица трябва да разсеят финансовите рискове на най-големите строителни компании и да подобрят балансите им.

Те обаче отново подчертаха, че бизнес моделът на сектора на недвижимите имоти трябва да се промени и че ще бъде изграден дългосрочен пазар на жилища под наем. Те повториха и официалния лозунг, че "жилищата са за живеене, а не за спекулации" - фраза, използвана през предходните години, за да сигнализира за усилията икономиката да бъде по-малко зависима от имотите като източник на растеж.

"Повтарянето на тезата, че "жилищата са за живеене, а не за спекулации", както и обсъждането на подкрепата за големите строителни предприемачи в настоящото изявление илюстрират, че консолидацията на индустрията може да продължи в сектора на недвижимите имоти", заявиха икономистите от Goldman Sachs в бележка от петък.

Парична и фискална политика
Според доклада от заседанието правителството се стреми да "оптимизира" използването на фискалния дефицит, специалните облигации и лихвените субсидии, тъй като запазва размера на фискалните разходи. То ще гарантира фискалната устойчивост и това, че рисковете, свързани с дълга на местните власти, са контролируеми, и ще увеличи трансферните плащания от централното правителство към регионите.

Свързани с държавата икономисти призоваха централното правителство да увеличи официалния бюджетен дефицит и да продаде повече общи облигации, за да финансира разходите и да намали дълговата тежест на местните власти. 

"Фокусът на активната фискална политика може постепенно да се измести от стимулиране на инвестициите към насърчаване на потреблението", заяви Джан Икун, старши изследовател в Обществото на публичните финанси на Китай, цитиран от Shanghai Securities News.

Длъжностни лица заявиха, че паричната политика през следващата година ще осигури "разумно голяма" ликвидност във финансовата система и ще насочи банките да отпускат повече кредити на малките фирми, технологичните иновации и екологичното развитие. Широкото парично предлагане и общото социално финансиране ще се увеличават с темп, сходен с номиналния икономически растеж, а курсът на юана ще се поддържа основно стабилен на равновесно равнище - казаха те.

Шан Фулин, висш служител на висшия политически консултативен орган на Китай, който присъства на срещата, заяви, че паричната политика ще се стреми да постигне баланс между осигуряването на достатъчно ликвидност и поддържането на стабилен курс на юана, според доклад на People's Daily от събота. Тя също така ще трябва да подобри трансмисионния механизъм на политиката, каза Шанг, който преди това е бил висш банков регулатор на Китай.