Япония ще обяви Китай за безпрецедентно предизвикателство в завой на отбраната

Япония възнамерява да получи достатъчно доставки от ракети през следващото десетилетие с достатъчно голям обсег, за да поразят военни активи в трите ѝ съседни държави с ядрени оръжия

08:55 | 16 декември 2022
Обновен: 10:03 | 16 декември 2022
Автор: Юки Хагивара и Изабел Рейнолдс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Япония ще опише Китай като „безпрецедентно стратегическо предизвикателство“ в нова политика за национална сигурност, която трябва да бъде одобрена още тази седмица, според проект, видян от Bloomberg.

Новата стратегия, която се очаква да получи зелена светлина от кабинета на министър-председателя Фумио Кишида в петък, също така излага планове за Япония да се сдобие с ракети с по-голям обсег - включително разработване на свои собствени хиперзвукови оръжия - като част от радикално надграждане на своите отбранителни способности.

Промяната беше предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, напрежението около Тайван, което включваше китайски ракети, насочени към водите близо до японските острови по-рано тази година, и Северна Корея, която засили изстрелванията на ракети.

Япония подхожда внимателно, когато става дума за езика, който използва при описание на опасенията за сигурността, породени от най-големия ѝ търговски партньор Китай, въпреки че използва думата „заплаха“ в документи на Министерството на отбраната по отношение на Северна Корея.

Позовавайки се на „забележителното“ натрупване на ракетен капацитет в региона, правителството казва в документа, че става трудно да се справи със ситуацията просто чрез укрепване на съществуващата мрежа за противоракетна отбрана на страната.

Ревизиите на три документа, управляващи стратегията за сигурност и отбрана на Япония, призовават за придобиване на „способност за контраудар“, която ще ѝ позволи да атакува военни съоръжения на врага, в повратна точка за страна, обвързана от пацифистка конституция от 1947 г. насам.

Правителството планира да купи ракетите Tomahawk на Raytheon Technologies Corp. за тази цел, според документите. Ракетата има обсег от повече от 1250 километра, което означава, че може да бъде използвана за удари на военноморски бази по източните брегове на Китай и Русия.

Япония също така възнамерява да получи достатъчно доставки от ракети, включително местно производство, през следващото десетилетие с достатъчно голям обсег, за да поразят военни активи в трите ѝ съседни ядрени оръжия, които са в центъра на тревогите на Токио.

С въведената си нова стратегия правителството също така обмисля преразглеждане на насоките за отбрана, управляващи военното му сътрудничество с единствения официален договорен съюзник, САЩ, според Kyodo News, който цитира правителствени източници. Кишида може да повдигне въпроса по време на посещение в САЩ, което правителството се опитва да организира за следващия месец, каза агенцията.

Япония ще запази своята „изключително отбранителна“ позиция, както и забраната си за ядрени оръжия, според документите.

Въпреки това Китай е изяснил на Япония своите възражения срещу формулировката в новите документи, заявявайки, че Пекин е ангажиран с поддържането на мира и стабилността.

„Японската страна пренебрегва фактите“, каза говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин на пресконференция в сряда. „Надуването на „китайската заплаха“, за да се намери извинение за нейното военно натрупване, е обречено на провал.“

Кишида вече обяви планове за увеличаване на разходите за отбрана с около 60% до 43 трилиона йени (315 милиарда долара) през следващите пет години. След спорове за това как да се финансира преместването, неговата управляваща Либерално-демократическа партия е готова да постигне съгласие по план за повишаване на данъците, каза Kyodo News, но ще избегне определянето на дата за действието, което вероятно ще бъде непопулярно сред обществеността.

За сравнение, правителството на Южна Корея планира да увеличи разходите си за отбрана до повече от 70 трилиона вона (53 милиарда долара) годишно до 2026 г. Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира Китай е отделил около 293 милиарда долара за своята армия през 2021 г.

Правилата, регулиращи трансфера на отбранително оборудване, също ще бъдат преразгледани в рамките на стратегията, тъй като Япония стартира тристранен проект с Обединеното кралство и Италия за разработване на стелт изтребител от следващо поколение и се стреми да подкрепи своята вътрешна отбранителна индустрия.

Други елементи, включени в документите, са:

     Създаване на нова организация, която да наблюдава политиката за киберсигурност
     Укрепване на бреговата охрана на Япония
     Изграждане на инфраструктура въз основа на нуждите на силите за самоотбрана и бреговата охрана
     Насърчаване на икономическата сигурност
     Публично-частно сътрудничество за насърчаване на трансферите на отбранително оборудване; осигуряване на силна отбранителна производствена база до 2027 г.
     Значително увеличение на персонала за кибернетична и космическа отбрана; няма увеличение на общия брой на персонала на SDF, който в момента е 247 000