Япония ще се присъедини към САЩ в ограничаването на износа на чипове за Китай

В понеделник Китай подаде оплакване срещу американския експортен контрол пред Световната търговска организация

08:58 | 13 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Япония и Нидерландия се съгласиха по принцип да се присъединят към САЩ в затягането на контрола върху износа на модерни машини за производство на чипове в Китай, според източници на Bloomberg, което потенциално е инвалидизиращ удар върху технологичните амбиции на Пекин.

Двете страни вероятно ще обявят през следващите седмици, че ще приемат поне някои от широкообхватните мерки, въведени от САЩ през октомври, за ограничаване на продажбата на усъвършенствано оборудване за производство на полупроводници. Администрацията на Байдън заяви, че мерките имат за цел да попречат на армията на Пекин да получи модерни полупроводници.

Съюзът на три държави би представлявал почти пълна блокада на способността на Китай да купува оборудването, необходимо за производството на водещи чипове. Правилата на САЩ ограничиха доставките от американските доставчици на съоръжения Applied Materials Inc., Lam Research Corp. и KLA Corp. Японската Tokyo Electron Ltd. и холандският специалист по литография ASML Holding NV са другите два критични доставчика, от които САЩ се нуждаеха, за да направят санкциите ефективни, което прави приемането на ограниченията на износа от техните правителства важен крайъгълен камък.

„Няма начин Китай да изгради водеща индустрия сам. Няма шанс“, каза анализаторът на Sanford C. Bernstein Стейси Расгон.

В понеделник Китай подаде оплакване срещу американския експортен контрол пред Световната търговска организация, се казва в изявление на Министерството на търговията на страната. Пекин заяви, че ограниченията застрашават стабилността на глобалната верига за доставки и че обосновката за националната сигурност на САЩ е съмнителна.

Но глобалната опозиция срещу амбициите на Китай за производство на чипове нараства. Bloomberg News съобщи миналата седмица, че нидерландски служители планират нови ограничения върху износа на Китай. Японското правителство се съгласи на подобни ограничения през последните седмици, тъй като двете страни искаха да действат съвместно, казаха хората. Япония трябваше да преодолее съпротивата на местните компании, които биха предпочели да не губят продажби в Китай, каза един от хората. Освен Tokyo Electron, Nikon Corp. и Canon Inc. са второстепенни играчи на пазара.

Япония обсъжда действията със САЩ и други страни по въпроса, каза японският министър на търговията Ясутоши Нишимура във вторник на пресконференция, отказвайки да коментира състоянието на текущите преговори. „Провеждаме изслушвания на местни фирми и изучаваме въздействието на ограниченията на САЩ.“

Трите държави са най-големите световни източници на машини и опит, необходими за производството на модерни полупроводници. Акциите на ASML затвориха с 1,4% надолу, компенсирайки предишен спад от цели 2,8%.

Високопоставеният служител на Съвета за национална сигурност на САЩ Тарун Чабра и заместник-министърът на търговията за индустрията и сигурността Алън Естевес бяха в Нидерландия в края на ноември, за да обсъдят контрола върху износа, съобщи Bloomberg, докато министърът на търговията Джина Раймондо говори по същите въпроси с шефа на METI Ясутоши Нишимура чрез телеконференция миналата седмица.

С този ход нидерландските и японските власти по същество ще кодифицират и разширят своите съществуващи мерки за контрол на износа, за да ограничат допълнително достъпа на Китай до авангардни технологии за чипове.

Двете правителства планират да наложат забрана върху продажбата на машини, способни да произвеждат 14-нанометрови или по-модерни чипове в Китай, казаха хората. Мерките са в съответствие с някои правила, определени от Вашингтон през октомври.

14nm технологията изостава с поне три поколения от най-новите постижения на пазара, но вече е втората най-добра технология, която китайският шампион в производството на чипове Semiconductor Manufacturing International Corp. притежава.

Попитан на брифинг в понеделник във Вашингтон за потенциално споразумение с Япония и Нидерландия, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза: „Няма да изпреварвам никакви съобщения“.

„Ние сме много доволни от откровеността, съдържанието и интензивността на дискусиите, които се провеждат в широк кръг от страни, които споделят нашите опасения и биха искали да видим широко привеждане в съответствие, докато вървим напред“, каза той.