Чиповете се завръщат, но неравномерно и не за всички

Изключителен обрат през последния месец увеличи стойността на компаниите за полупроводници с 600 млрд. долара

10:58 | 21 ноември 2022
Обновен: 11:04 | 21 ноември 2022
Автор: Тим Кълпан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В рамките на шест месеца световната полупроводникова индустрия се превърна от един от най-горещите сектори в най-уязвимия и наранен. Икономическият спад, продължаващото блокиране заради Covid в Китай, повишеното напрежение в Тайванския проток и по-строгите правила на Вашингтон свалиха стойността на листнатите на борсата производители на чипове с близо 2 трилиона долара.

Сега те се завръщат. Изключителният обрат през последния месец увеличи стойността на тези компании с 600 млрд. долара. Възстановяването обаче не е разпределено равномерно, като някои географски райони и продуктови сектори се справят по-добре от други. 

Анализ на Bloomberg Opinion на повече от 220 регистрирани глобални компании за чипове с пазарна стойност от поне 1 млрд. долара установи, че инвеститорите са отхвърлили опасенията за по-строгите правила на правителството на САЩ за трансфер на технологии към Китай. В същото време играчите на пазара на полупроводници във втората по големина икономика в света се представят по-зле, въпреки неотдавнашните стъпки за облекчаване на стратегията за нулев Covid и стимулиране на местната икономика.

В началото на миналия месец администрацията на Байдън обяви, че ще спре достъпа до машини, софтуер и помощни средства, които китайските производители на чипове използват за производство на компоненти с 14-нанометрова или по-добра точност. Понастоящем по-голямата част от капацитета е на 28-нанометрова или по-стара основа, но новите правила имат за цел да гарантират, че Пекин няма да успее да настигне САЩ и техните съюзници. Акциите на доставчиците на оборудване и услуги, като Lam Research Corp., се сринаха на фона на опасенията, че Китай внезапно ще излезе извън контрол. 

Производителите на чипове като Nvidia Corp. и Advanced Micro Devices Inc. също пострадаха поради убеждението, че на китайските клиенти вече няма да бъде позволено да се снабдяват с техните усъвършенствани компоненти, използвани за управление на изкуствен интелект и високопроизводителни компютърни системи. В същото време тези стъпки трябваше да дадат тласък на местните китайски играчи на пазара на чипове, тъй като индустрията се възползва от правителствената подкрепа, целяща да измести баланса от чуждестранните компании.

Сега инвеститорите виждат нещата по различен начин. През последния месец среднопретеглената възвръщаемост на глобалния сектор на полупроводниците скочи с 21%. Секторът все още отчита спад от около 30% за годината, като само две имена сред компаниите със средна и голяма капитализация отбелязват ръст (GlobalFoundries Inc. и On Semiconductor Corp.). 

Chips Are
Бум на полупроводниците. Най-големите компании за полупроводници в света отбелязаха огромен ръст в цените на акциите си през последния месец

Nvidia и AMD, както и холандският производител на оборудване ASML Holding NV, са водещи в ръста. Всъщност именно по-големите играчи - с пазарна стойност над 100 млрд. долара - са основните бенефициенти на този обрат, като се покачиха средно с 23,5%. Това може да е знак, че инвеститорите са готови да навлязат отново в пазара, но предпочитат да се придържат към имената на компаниите със знакови имена: Тайванската компания за производство на полупроводници (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) добави почти 70 млрд. долара към пазарната си стойност през последния месец. Компаниите с малка пазарна капитализация, които определяме като такива с размер между 1 и 10 млрд. долара, са изоставащите.

Обърнете внимание, че изключихме Samsung Electronics Co. от нашия анализ, тъй като въпреки че е голям производител на чипове, по-малко от една трета от приходите му идват от полупроводници. 

Chips Are
Превес. Инвеститорите показаха ясно изразено предпочитание към производителите на полупроводници с голяма капитализация пред по-малките играчи

Може би най-големият признак, че инвеститорите не са обезпокоени от по-строгите регулации за продажби в Китай, е фактът, че седем от десетте най-добре представили се компании са доставчици на оборудване или свързани с него услуги. Тези компании също така имат потенциала да бъдат сред най-големите губещи, след като големи компании, включително TSMC, Intel Corp. и SK Hynix Inc., намалиха бюджетите си за разходи за тази година, позовавайки се на пренасищане на доставките и влошаване на икономическите перспективи. Но вместо да отменят поръчки, все по-вероятно е производителите на чипове просто да отложат поръчките си за следващата година в очакване на дългосрочен растеж. 

Chips Are
Тежко оборудване. Доставчиците на машини и услуги са най-добре представящите се в сектора на чиповете, тъй като инвеститорите се отърсват от опасенията за по-строги правила за продажби в Китай

Макар и много по-малки от средните стойности на тайванските и американските производители на чипове, самият брой на китайските листвани на борсата компании превръща страната в основен играч на световните капиталови пазари, макар това все още да не се е превърнало в дял във веригата на доставки. 

Chips Are
Дял на полупроводниците. САЩ и Тайван доминират на световния пазар на чипове, а Китай е на трето място. Въпреки това, ако бъде претеглен по приходи или печалба, делът на Китай ще бъде много по-малък.

Това изобилие от нови компании се дължи до голяма степен на плана на китайския лидер Си Дзинпин за стимулиране на местния сектор с преференциално третиране и държавни разходи. Това би трябвало да е положително за индустрията. Но инвеститорите изглежда не вярват, че тя ще извлече голяма полза, въпреки че САЩ работят все по-усилено, за да откъснат най-многолюдната страна в света от останалата част на планетата. С изключение на Южна Корея, която страда от това, че е силно зависима от изключително променливия бизнес с чипове за памет, китайските компании за полупроводници изостават от американските, японските и тайванските си колеги. 
 
Chips Are
Регионални любимци. Китай определено не се харесва на инвеститорите в чипове, докато Южна Корея страда от прекомерната си експозиция в сектора на устройствата с памет

Резкият спад на производителите на чипове в средата на тази година беше сериозно напомняне за инвеститорите и за индустрията да не приемат сектора за даденост. И все пак, когато прахът се уталожи, напрежението се охлади и световните лидери се съберат отново, същите причини да се влюбим в чиповете започват да се появяват отново. До следващата криза.