Какво означават мерките на САЩ за производителите на чипове в Тайван

Алекс Уеб, Деби Ву, Bloomberg

19:06 | 10 ноември 2022
Обновен: 19:47 | 10 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Китай, Тайван и индустрията за 550 милиарда която е в основата на всички наши технологии. Какво се случва?

Говоря за полупроводниците, които отново се оказаха в центъра на геополитическите трусове през октомври. Всичко започна със масовите ограничения на Съединените щати срещу възможността на китайските производители на чипове да купуват технологии от чужбина, особено на оборудване за производство на чипове.

С полупроводници работят мобилните телефони и колите, но те се използват и в ракетните системи и бойни изтребители от следващо поколение. За момента, Китай внася по-голямата част от чиповете си предимно от Тайван. Островът на двеста километра от континентален Китай има свое демократично избрано правителство и се счита за независима държава. Но Китай и президентът Си Дзинпин не смятат така.

По време на конгреса на комунистическата партия в Пекин, Си повиши вероятността от анексиране на Тайван. Какво би означавало това за производителите на чипове?

Водещият производител на чипове TSMC предупреди, че ако Китай се опита да ги превземе със сила, те няма да могат да продължат с нормалното производство, защото се нуждаят от чуждестранни доставчици. Управата на компанията заяви, че е по-загрижена за човешката цена от една война.

Това е една от причините САЩ да отделят 50 милиарда долара, за да подкрепят местното производство на чипове – за да намалят зависимостта си от Тайван и другите държави.