Траен недостиг на чипове принуди Toyota да ревизира целта за производство

Производителят намали целта си за производство на 9,2 млн. автомобила от 9,7 млн. за фискалната година до март

13:25 | 1 ноември 2022
Автор: Масуми Суга
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Toyota Motor Corp. понижи производствената си цел, като същевременно се придържа към консервативната прогноза за печалба поради постоянния недостиг на чипове, разочаровайки анализаторите, които очакваха възходяща ревизия на прогнозата на най-големия производител на автомобили в света.
Акциите паднаха най-много от месец насам, след като производителят намали целта си за производство от 9,7 млн. автомобила на 9,2 млн. за фискалната година до март. Оперативната печалба ще бъде 2,4 трилиона йени (16,2 млрд. долара) за периода, заяви Toyota в свое официално съобщение във вторник, което е под средната оценка на анализаторите от 2,98 трилиона йени. 

Недостигът на чипове, който се дължи на свързаните с Covid блокирания, е предизвикателство за световната автомобилна индустрия, която също така е изправена пред нарастващи разходи за материали и логистика, както и пред други нарушения във веригата за доставки. Въпреки че евтината йена помага на японските автопроизводители да повишат конкурентоспособността на продаваните в чужбина автомобили и стойността на репатрираните приходи, те не получават толкова голяма полза, колкото преди, тъй като евтината йена увеличава вносните разходи за суровини и енергия.

"Въпреки че ситуацията е по-добра за чиповете, които се използват и за потребителски продукти, все още ще има известни ограничения при полупроводниците за автомобили", заяви на брифинг Казунари Кумакура, главен директор на Toyota, отговарящ за покупките. "Изглежда, че най-лошото е отминало."

Производителят на автомобили също така разкри обратно изкупуване на акции в размер на 150 млрд. йени, което ще продължи от 2 ноември до 12 май. Книжата на Toyota отбелязаха спад в цената от 2,6%, което е най-много от 30 септември насам.

За цялата година Toyota повиши целта си за продажбите до 36 трилиона йени, в сравнение с оценката на анализаторите за 36,3 трилиона йени и предишната прогноза на компанията за 34,5 трилиона йени.

Японската валута се срина до 32-годишно дъно през октомври и отслабва с повече от 22% спрямо долара през тази година. Toyota е изчислила, че всеки спад на курса с още една йена увеличава оперативната ѝ печалба с 45 млрд. йени. Производителят на автомобили преразгледа своя валутен курс от 130 йени на 135 йени спрямо долара. Последно валутата се търгуваше на нива от около 148 йени.

Toyota отчете оперативна печалба от 563 млрд. йени за тримесечието юли-септември, в сравнение със средната прогноза на анализаторите за 765 млрд. йени. Година по-рано печалбата беше 750 млрд. йени. Приходите са нараснали с 22% до 9,2 трилиона йени през тримесечието.

Производителят на автомобили отчете загуба от 97 млрд. йени от прекратяването на производството на автомобили в Русия, включително разходи за обезщетения при пенсиониране и обезценка на активи. През септември Toyota обяви, че ще спре окончателно производството в единствения си завод за автомобили в страната. 

Като подчерта недостига на чипове, Toyota заяви в четвъртък, че временно ще дава на купувачите на нови автомобили само един интелигентен ключ вместо два, тъй като се стреми да намали количеството полупроводници. Мярката ще се прилага за 14 модела, предназначени за продажба в Япония, включително седаните Crown, хибридите Prius и електрическия автомобил с батерия bZ4X, чието производство започва през ноември. 

Друго главоболие за Toyota е скандалът в нейното подразделение за камиони и автобуси Hino Motors Ltd., свързан с фалшифициране на данни за двигатели, което я принуди да спре доставките на вътрешния пазар. Миналата седмица Hino заяви, че оперативната печалба за цялата година ще се срине с 82%. Производителят отказа да даде прогноза за нетната печалба, като заяви, че не е в състояние да оцени разумно загубите, свързани със скандала. 

"Все още е трудно да се каже какво може да се случи с доставчиците", заяви анализаторът на Bloomberg Intelligence Тацуо Йошида. "Въпреки че сега рискът е по-малък, възможно е доставчиците внезапно да предупредят за някакви проблеми".