САЩ засилва технологичния натиск към Китай

Джон Лю, Bloomberg

14:07 | 24 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Това е още един признак, че администрацията на Байдън в Съединените щати засилва натиска си върху Китай. Очевидно е, че по-рано имахме защитна позиция от Вашингтон, в която Китай отново беше посочен като най-големия стратегически конкурент.

А сега Съединените щати, администрацията на Байдън предприемат възможно най-много стъпки, за да се опитат да ограничат достъпа на Китай до тези нововъзникващи технологии. Квантовите компютри все още са експериментална област, но последиците от тях за бъдещето, колко силно тази технология може да повлияе на бъдещето, това също е важен въпрос, върху който администрацията на Байдън трябва да се съсредоточи сега.

 

Бих казал, че разликата конкретно по отношение на квантовите компютри е, че технологията е толкова далече, че засега нямаме никакви търговски приложения за нея.

Но потенциалът е гигантски. Китайските учени направиха квантов компютър, за който казват, че може да прави изчисления сто трилиона пъти по-бързо от днешния суперкомпютър. Така че можете да видите потенциалното въздействие върху бъдещето.

Полупроводниците са нещо, което се ползва в продуктите сега. Така че, ако доставките за Китай бъдат прекъснати се отразява на икономиката сега.

Ограниченията при квантовите компютри са свързани с бъдещата конкуренция.