САЩ обмислят разширяване на китайската технологична забрана до квантови изчисления и AI

САЩ засилиха действията си, за да ограничат възможностите на Китай да разработва определени технологии, които смятат за ключови в конкуренцията с най-големия си стратегически съперник

17:25 | 21 октомври 2022
Обновен: 18:02 | 21 октомври 2022
Автор: Ана Едгертън
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Администрацията на Джо Байдън проучва възможността за нов контрол на износа, който да ограничи достъпа на Китай до някои от най-мощните нови компютърни технологии.

Потенциалните планове, които са в ранен етап, са насочени към все още експерименталната област на квантовите изчисления, както и към софтуера за изкуствен интелект, твърдят запознати лица, които са помолили да не бъдат назовавани. По думите им експертите от сектора обмислят как да се определят параметрите на ограниченията за тази зараждаща се технология.

Ако тези усилия бъдат приложени, те ще последват отделни ограничения, обявени по-рано този месец, целящи да ограничат възможностите на Пекин да използва най-съвременни полупроводници в оръжия и системи за наблюдение.

Акциите на технологичните компании в Китай поевтиняха в петък, като тези на производителите на оборудване Naura Technology Group Co. и ACM Research Shanghai Inc. се сринаха съответно с 6,1% и 8,7%, а книжата на Piotech Inc. загубиха цели 13%.

САЩ засилиха действията си, за да ограничат възможностите на Китай да разработва определени технологии, които смятат за ключови в конкуренцията с най-големия си стратегически съперник. Обширните регулации, публикувани по-рано този месец, също така ограничиха начина, по който американски граждани и жители участват в китайски технологични фирми.

Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията, което играе ключова роля в разработването и прилагането на експортния контрол и обяви ограниченията за полупроводниците на 7 октомври, отказа да коментира. Според говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом не е известно за обсъждания на такъв допълнителен контрол.

В речта си от миналия месец за технологиите, конкурентоспособността и националната сигурност съветникът по националната сигурност Джейк Съливан посочи "технологиите, свързани с компютрите, включително микроелектрониката, квантовите информационни системи и изкуствения интелект", като едни от разработките, които "ще имат огромно значение през следващото десетилетие". Той също така отбеляза значението на контрола върху износа за "поддържане на възможно най-голяма преднина" пред противниците.

Разширяването на стената около напредналите технологии рискува да разгневи още повече Китай и да принуди други държави да избират страна между двете най-големи икономики в света. Според източниците новите идеи са били споделени със съюзниците на САЩ.

Мощен потенциал

Квантовите изчисления са експериментална област с потенциал за драстично увеличаване на мощността и скоростта на изчисленията, което ще позволи на машините да решават проблеми отвъд възможностите на сегашното поколение компютри.

Очаква се един ден то да преобърне технологиите за компютърна сигурност, тъй като квантовите машини биха могли да бъдат достатъчно мощни, за да разкодират пароли и да заобикалят защитните функции за криптиране.

Длъжностните лица все още определят как да бъде формулиран контролът върху квантовите компютри, който вероятно ще се съсредоточи върху нивото на изходните данни и т.нар. коефициент на корекция на грешките.

Компаниите, сред които Microsoft Corp., Google на Alphabet Inc., Intel Corp. и International Business Machines Corp., отделят милиони долари за изследвания в различни квантови проекти.

Докато конвенционалните компютри интерпретират данните в "единици" и "нули", квантовата машина може да съхранява информация в множество състояния - като единица, нула, и двете или нещо средно между тях - принцип, известен като "суперпозиция". Това позволява на квантовата система да изпълнява множество задачи по начин, по който днешното двоично оборудване не може.

Обикновеният компютър, който търси име в телефонен указател с номера, например, ще търси по един номер в даден момент. Квантовият компютър може да сканира всички номера едновременно.

Най-голямото предизвикателство обаче е, че съществуващите квантови системи обикновено изискват екзотични механизми за охлаждане, за да се генерират свръхниски температури, необходими за манипулиране и откриване на квантовите състояния на субатомните частици.

Администрацията на Байдън също така работи по механизъм за преглед на изходящите инвестиции, който ще проверява парите, насочени към определени китайски технологии, и контролът върху квантовите изчисления и изкуствения интелект може също да бъде включен.