Япония, Обединеното кралство и Италия разработват нов изтребител за 2035 г.

Основните изпълнители са японската Mitsubishi Heavy Industries Ltd, BAE Systems Plc от Обединеното кралство и Leonardo SpA от Италия

11:46 | 9 декември 2022
Обновен: 11:46 | 9 декември 2022
Автор: Изабел Рейнълдс
Япония, Обединеното кралство и Италия разработват нов изтребител за 2035 г.

Три държави ще работят по разработката на изтребител от ново поколение, който трябва да бъде готов до 2035 година, предава Bloomberg, като се позовава на съвместно изявление на Япония, Обединеното кралство и Италия.

Сделката на практика ще комбинира британско-италиансия проект Tempest и японската програма F-X, по които се работи от години. В изявлението не се съдържат финансови параметри по сделката.  

Наречен "Глобална програма за бойни самолети" (GCAP), планът бележи първия случай от Втората световна война насам, когато Япония избира партньори, различни от своя съюзник САЩ, за голям проект за военна разработка, което отчасти е предизвикано от нежеланието на САЩ да споделят технологии.

"Чрез GCAP ще надградим дългогодишните си отношения в областта на отбраната", заявиха лидерите в писменото си изявление, като добавиха, че планът "ще донесе по-широки икономически и промишлени ползи, като подкрепи работните места и поминъка в Италия, Япония и Обединеното кралство".

Основните изпълнители са японската Mitsubishi Heavy Industries Ltd, BAE Systems Plc от Обединеното кралство и Leonardo SpA от Италия. Шведската Saab AB, която в момента произвежда изтребителя Gripen, се счита за още един потенциален кандидат.

Миналата година японската корпорация IHI вече се съгласи да работи с британската Rolls-Royce по демонстрационен двигател за бъдещ изтребител.

САЩ подкрепят плана и работят с Япония по автономни системи, които биха могли да допълнят програмата за изтребители, заявиха в отделно съвместно изявление Министерството на отбраната на САЩ и на Япония. Лидерите на страните заявиха и, че бъдещата оперативна съвместимост със САЩ, НАТО и други партньори ще бъде основополагаща.

Лондон и Рим работят за привличането на Япония в групата, а Швеция е друг потенциален партньор, за да им се даде възможност да се конкурират с така наречената Future Combat Air System на Франция и Германия. В изявлението си от петък лидерите заявиха, че страните им ще работят "заедно в дух на равноправно партньорство".

Дългогодишният пацифист Токио внася финансова мощ в проекта, тъй като се готви да увеличи бюджета си за отбрана с повече от 50% и да модернизира стратегията си за национална сигурност, след нахлуването на Русия в Украйна.

Предходни доклади сочеха, че Обединеното кралство е обещало да инвестира повече от 2 млрд. паунда през следващите три години, докато Италия е поела ангажимент за подобна сума за няколко години като част от плановете за разходи за отбрана, договорени миналата година. Министерството на отбраната на Япония е поискало 1,1 млрд. долара за изтребителите от следващо поколение за годината, започваща през април.

Очаква се проектът да укрепи връзките в областта на сигурността между Япония и Обединеното кралство, след като през май двете страни постигнаха принципна договореност за Споразумение за взаимен достъп, което ще позволи на военните сили на двете страни да работят по-лесно заедно.

"Сигурността на евроатлантическия и Индо-тихоокеанския регион е неделима", заяви в изявление министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак. "Разработените от нас бойни самолети от следващо поколение ще защитават нас и нашите съюзници по света, като използват силата на нашата световна отбранителна индустрия - ще създават работни места и ще спасяват човешки животи."

Трите държави ще работят за достигане на фазата на разработване на проекта през 2024 г. Структурата на програмата, както и разделението на труда и правата на собственост ще трябва да бъдат определени в отделни споразумения. Понастоящем участниците работят върху разпределение, при което всяка страна ще поеме една трета от собствеността, заявиха пред Bloomberg миналата седмица запознати със ситуацията, но преговорите продължават и дяловете все още не са окончателно определени.

Конкурентната френско-германска (FCAS) програма наскоро направи стъпка напред след дълго прекъсване, като Берлин и Париж постигнаха индустриално и политическо споразумение за това как да продължат с демонстрационен самолет. Планира се FCAS да влезе в експлоатация около пет години по-късно от GCAP. Преди това Германия е била член на консорциума Eurofighter заедно с BAE и Leonardo.