Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

До 10-на години ще имаме електрически самолет, който да изпълнява търговски полети

Веселин Грозданов, преподавател във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, 03.10.2022

13:30 | 3 октомври 2022
Автор: Галина Маринова

Авиоиндустрията се развива с бурни темпове, но се изживява и ренесанс на придвижването с дирижабли. Има много проблеми при разработването на електрически самолети, но технологиите напредват бързо и до десетина години ще имаме електрически самолети, които ще изпълняват търговски полети. Това каза Веселин Грозданов, преподавател във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. Гостът коментира първият тестови полет на изцяло електрически самолет на летище "Гранд кънтри" в щата Вашингтон, САЩ, който бе осъществен миналата седмица. 

За първия електрически самолет се говори активно през последните 10-15 години, каза преподавателят. "Сега е направен поредният анонс за тестови полет. Все още не говорим за търговско използване. Полетът е продължил твърде кратко, но интересното при него е, че не говорим за опитите, които са със соларни панели, а за изцяло литиево-полимерни панели, които заместват резервоарите с керосин. По този начин производителят е обявил, че това е напълно неутрален вид транспорт и то въздушен". 

Когато говорим за електрически превозни средства, винаги трябва да имаме предвид, че те са по-екологично чисти, не произвеждат вредни емисии, но това електрическтво все пак някъде се произвежда и трябва да търсим чисти начини за производство на тази енергия, припомни специалистът. "Виждаме какво се случва в световен мащаб с цените на електроносителите - не само с техните цени, но и с тяхната доставка. Хубаво е, че преди два дни успяхме да пуснем новата газова връзка за доставка на газ от Азербайджан, но тази газ не е от такова значение за развитието на обществения и личен транспорт".

"Това, което са постигнали в щата Вашингтон, е един напредък, но имаме още много дълъг път да извървим, докато имаме един търговски полет с електрически самолет, който не използва само батерии, защото те тежат и заемат значително място от полезния обем на самолета". 

Все още имаме значителни проблеми при използването на електрически превозни средства, но и при първоначалната поява на превозни средства с конвенционални двигатели с вътрешно горене, те не са били в този вид, в който ги познаваме в момента. Технологиите се развиват изключително бързо в 21 век и до десетина години ще имаме действително един самолет, който да изпълнява търговски полети, дали пътнически, дали с товари, категоричен бе Грозданов. 

Ползите от използването на електрически самолети биха били на първо място за опазване на околната среда, защото те не отделят вредни емисии, особено ако намерим и алтернатива за произвеждане на чиста енергия. От друга страна ще бъде понижена цената за тон\километър или пътник\километър, извършвани от въздушния транспорт, поясни гостът. 

"Авиоиндустрията в момента изживява ренесанс на въздушните плавателни средства, наречени дирижабли. През годините този вид транспорт не е изцяло забравен - използван е и през Втората световна война за военни цели, правят се разработки в отделни държави. През последните 10-15 години Канада, САЩ, Германия, Китай разработват свои програми за разработване на дирижаблите, като вид транспорт. Не е икономически изгодно с хелий да се експлоатират дирижабли и за това се разработват нови кюзелажи, нови обшивки на тези плавателни средсва, за да се избегнат катастрофи". 

Причината да не се развива през годините технологията, която да върне дирижаблите в небесното пространство, е, че усилията са били насочени към развитието на стандартните въздухо-плавателни средства тип самолет, които са значително по-бързи в превозването на товари, но се оказва, че те са прекалено скъпи за експлоатация. Точно това е причината светът отново да погледне към дирижаблите, обясни Веселин Грозданов. "Първо - те имат много по-ниски експлоатационни разходи за превозването на един тон\км. товар. Все още не се говори за пътнически превози с дирижабли. По-бавни са, но могат да превозват големи по обем товари, които достигат до 200-250 тона, а е много трудно транспортна единица, която тежи 250 тона да бъде превозена, дори и с ЖП транспорт. Мисля, че това е бъдещето, което ще разработват държавите, които трябва да транспортират товари през територии, където няма изградена пътна мрежа, както е в определени щати на САЩ, както и в Канада". 

Дирижаблите няма да бъдат с конвенционални двигатели с вътрешно горене, разкри Веселин Грозданов. "Самият корпус ще бъде изпълнен с водород, а и тяхната по-голяма площ позволява да се поставят и соларни панели, с които още по време на полет да се зарежда с електричество. И дали с един, два, три, четири или пет двигателя, които да го задвижват, те ще бъдат задвиждани изцяло от електричество". 

"Въздушният транспорт сериозно гледа към електрическата тяга в своето развитие за замяна на конвенционалните двигатели, защото през последните четири-пет десетилетия производителите на самолети правят всичко възможно да ги правят и по-тихи. Едно от основните предимства на дирижаблите е, че те ще бъдат и по-тихи и няма да има шумовото замърсяване, което е има при самолетите". 

Водородът все повече се гледа като алтернативно гориво на бъдещето. Мисли се в посока на това дори и нашите лични автомобили да преминат към използване на водород, защото може би той е и най-чистото гориво, познато на учените и е в неизчерпаеми количества, каза Грозданов. 

По повод на току-що приключилите избори в България събеседникът коментира, че все още не можем да говорим,че ще имаме стабилно правителство, което да взима стабилни решения за нашето развитие и анализаторите казват, че ни очакват нови избори, защото парламентът е силно фрагремнтиран. Това, което очакваме е да се продължи да се изпълнявнето на поетите ангажименти към ЕС и получаването на средствата по Плана за възстановяване и развитие. 

Колко струва производството на дирижабли и каква е ползата от факта, че те могат да превозват много тежки товари и как ще облекчи въздушния трафик, както и морския и железопътния? Защо в САЩ и Канада железопътният транспорт няма да може да може да изживее ренесансът, който се очаква да преживее този вид транспорт в останалата част от света?  Има ли риск за сигурността при използването на дирижабли? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.